מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותקצב ההליכה משפיע על הסיכון לסוכרת סוג 2

קצב ההליכה משפיע על הסיכון לסוכרת סוג 2

ידוע כי הליכה מפחיתה את הסיכון לסוכרת. כעת מחקר ענק מעלה שככל שקצב ההליכה מהיר יותר – הסיכון למחלה קטן


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מחקרים רבים מוכיחים בשנים האחרונות את חשיבותה של פעילות גופנית סדירה בהפחתת הסיכון למצבי תחלואה כרוניים כמו מחלות לב וכלי דם, השמנה וסרטן, וכן סוכרת סוג 2.

 

מתברר כי לא רק פעילות אינטנסיבית במיוחד מסייעת למשימה, אלא גם פעילות מתונה יחסית, ומחקרים חדשים מתמקדים בעיקר ביתרונותיה של הליכה סדירה וקבועה במניעת סוכרת. עתה נמצא בסקירת מחקרים בנושא כי לקצב ההליכה יש חשיבות רבה, וככל שההליכה מהירה יותר – כך הסיכון למחלה יורד.

 

ירידה של עשרות אחוזים בסיכון

 

בעוד שעבודות קודמות כבר הראו כי ככל שאנשים נוהגים להיות יותר פעילים וללכת יותר במשך היום – כך יורד הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2, עד כה לא ברור מהן ההנחיות להליכה אופטימלית שביכולתה להפחית ככל שניתן את הסיכון למחלה.

 

צוות החוקרים מאיראן ומהאימפריאל קולג' בלונדון סקר עשרה מחקרי עוקבה שבוצעו בין השנים 1999 ל-2022, והעריך את הקשר בין קצב ההליכה לסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2, אשר בוצעו בארה"ב, בריטניה ויפן. במחקרים השתתפו 508,121 נבדקים, בהם 18,410 שפיתחו סוכרת סוג 2, שנבדקו במסגרת תקופת מעקב שנמשכה שמונה שנים בממוצע. המחקרים כללו מדידות לקצב ההליכה הן באמצעים אובייקטיבים – במדי צעדים, והן באמצעות דיווחים סובייקטיביים של הנבדקים.

 

בתקופת המעקב, בהשוואה לנבדקים שנהגו ללכת באקראי ובאיטיות יחסית בקצב של עד 3.2 ק"מ שעה, נבדקים שהקפידו על הליכה סדירה בקצב קבוע נורמלי ומתון של 3.2 עד 4.8 ק"מ לשעה היו בסיכון נמוך ב-15% לפתח סוכרת סוג 2; נבדקים בקצב הליכה מתון-מהיר של 4.8 עד 6.4 ק"מ לשעה תועדו בסיכון נמוך ב-24% לסוכרת; ואילו הליכה נמרצת בקצב של מעל ל-6.4 ק"מ לשעה הייתה מלווה בירידה של 39% בסיכון לפתח סוכרת סוג 2 בהמשך החיים. כל עלייה של קילומטר אחד לשעה בקצב ההליכה הייתה קשורה בירידה של 9% בסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2.

 

החוקרים שממצאיהם פורסמו בגיליון נובמבר 2023 של כתב העת British Journal of Sports Medicine, מסכמים כי "נמצא שהסיכון לסוכרת סוג 2 יורד משמעותית בקצב הליכה של 4 ק"מ לשעה ומעלה".

 

ממצאי המחקר מדגימים את חשיבות ה'עצימות' של פעילות גופנית בתפקידה למניעת סוכרת. בעוד שפעילות גופנית מתונה באופן סדיר אף היא תורמת לבריאות בהיבטים שונים, בכל הקשור במניעה של סוכרת סוג 2 מדגימים ממצאי המחקר את החשיבות בפעילות עצימה יותר, למשל בהליכה נמרצת.

 

חיזוק שרירים והורדת שומן עודף

 

הממצאים מחזקים ראיות מעבודות נוספות שמצביעות על חשיבות ההליכה במניעה וטיפול בסוכרת. כך, למשל, במחקר אמריקאי שפורסם ביולי 2012 נמצא כי באוכלוסייה עם שיעורים גבוהים של השמנה, הקפדה על הליכות מרובות ברבעון העליון של המקפידים על הליכה – בהשוואה לרבעון התחתון – מובילה לירידה של 29% בסיכון לפתח סוכרת. במחקר מניו זילנד שפורסם בחורף 2016 נמצא כי הליכות קצרות לאחר ארוחות מובילות לרמות נמוכות ב-12% של הסוכר בדם ואף לרמות נמוכות ב-22% בקרב מי שהקפידו ספציפית על הליכות קצרות אחרי ארוחת ערב. במחקר מיפן, שפורסם עוד ביוני 1995 בכתב העת Diabetes Care, נמצא כי הליכה מדי יום בשילוב תזונה בריאה תורמת להורדת משקל לאנשים עם סוכרת סוג 2, לצד עלייה ברגישות לאינסולין.

 

החוקרים מדגישים כי ממצאי המחקר בחנו קשר בין הליכה מהירה לסוכרת, אולם אינם מאפשרים להוכיח בהכרח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה, אם כי ניתן להניח שהליכה מהירה יותר מובילה לתפקוד גופני טוב יותר, הורדה במשקל העודף ולירידה בתנגודת לאינסולין - וכך גם תורמת לירידה בסיכון לסוכרת.

 

החוקרים בעבודה הנוכחית מציינים כי ניתוח מחקרים בתחום שמשקלל את השפעות משקל הגוף, העלה כי ניתן לייחס לפחות 24% מהקשר בין הליכה מהירה למניעת סוכרת לירידה ברקמות שומן בגוף.

 

עוד המלצות על הליכה לסוכרתיים

 

British Journal of Sports Medicine, doi: 10.1136/bjsports-2023-107336