השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
קפה עשוי להפחית סיכון למחלת כבד כרונית
במחקר חדש נמצא כי לאנשים ששותים קפה סיכון מופחת לפתח מחלת כבד כרונית. איזה קפה מפחית את הסיכון הכי הרבה?
בשנים האחרונות מצטברות יותר ויותר עדויות לכך ששתיית קפה אינה מזיקה לרוב האנשים ואף קשורה להטבות בריאותיות שונות. כעת מתפרסם מחקר גדול נוסף, לפיו שתיית קפה – בין אם בגרגירים, שחור או קפה נמס, ובין אם הוא מכיל קפאין או לא – קשורה לסיכון מופחת לפתח מחלת כבד כרונית ולמות ממחלת כבד.
המחקר שפורסם בכתב העת BMC Public Health נערך על ידי חוקרים בריטים מאוניברסיטאות סאות'המפטון ואדינבורו. החוקרים התבססו על נתוני 495,585 אנשים ללא היסטוריה של מחלת כבד, שצריכת הקפה שלהם הייתה ידועה והיו במעקב כעשור. 78% מהנבדקים היו צרכני קפה מסוגים שונים בעוד ש-22% לא שתו קפה מכל סוג.
באופן כללי, בהשוואה לאנשים שלא צורכים קפה, נמצא כי לצרכני קפה סיכון נמוך ב-21% לפתח מחלת כבד כרונית וסיכון נמוך ב-49% למוות ממחלת כבד כרונית. הסיכון הנמוך ביותר נצפה בקרב אלו ששותים 4-3 כוסות קפה ביום.
ההטבות המקסימליות נצפו בקבוצה של שתייני קפה טחון, שמכיל רמות גבוהות של הרכיבים כהוואול וקפסטול, שנקשרו להם תכונות מגנות מפני מחלות כבד במחקרים שנערכו בחיות. קפה נמס שמכיל כמויות נמוכות יחסית של כהוואול וקפסטול נקשר גם הוא לסיכון מופחת למחלת כבד כרונית, אך הירידה בסיכון הייתה פחות גדולה בהשוואה לקפה טחון.
המחקר הוא מחקר תצפיתי וככזה הוא אינו יכול להוכיח כי הקשר שנצפה הוא קשר של סיבה ותוצאה – או במילים אחרות שהקפה עצמו הוא זה שמפחית את הסיכון למחלת כבד. בנוסף, צריכת הקפה נבדקה רק פעם אחת במהלך המעקב. עם זאת המחקר מחזק ממצאים ממחקרים קודמים שהצביעו על קשר בין קפה להגנה מפני מחלות כבד. בין היתר, מחקר ישראלי שפורסם בשנת 2014, העלה כי שתיית שלוש כוסות קפה לפחות ליום מקטינה את הסיכון להידרדרות כבד שומני והתפתחות הצטלקות כבדית. בסקירת מחקרים שפורסמה באותה שנה נמצא כי גם בקרב חולים בדלקת כבד נגיפית מסוג C קיים אפקט מגן של שתיית קפה מפני הצטלקות הכבד. עוד התברר כי שתיית קפה מפחיתה ב-40% את הסיכון לסרטן הכבד, לפי מחקר מאיטליה שהתפרסם בנובמבר 2013 בכתב העתClinical Gastronenterology and Hepatology .
BMC Public Health volume 21, Article number: 970 .2021