מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

פסוריאזיס

מנהלי קהילה

ד
ד"ר זיאד חמאיסי
ד"ר חמאיסי זיאד הינו מומחה לרפואת עור ומין. את לימודי הרפואה סיים באוניברסיטת הטכניון והתמחה במחלקת עור בבית החולים רמב"ם. כיום, ד"ר חמאיסי הינו רופא בכיר ומנהל מרפאת הלייזר במחלקת העור של בית החולים רמב"ם. עוסק במחקר ומרצה בפקולטה לרפואה בטכניון. תחומי עניין: טיפולי לייזר, הידראדיניטיס ספוראטיבא, פטרת העור, טיפולים ביולוגים בפסוריאזיס, ביטויים עוריים במחלות דלקתיים של המעי, מחלות עור ילדים וטיפול בנגעים וסקולרים בילדים חברות בארגונים מקצועיים: איגוד הסתדרות הרופאים האיגוד הישראלי לרפואת עור ומין האיגוד האירופי למחלות עור ומין האקדמיה האמריקאית למחלות עור ומין
פרופ׳ לב פבלובסקי
פרופ׳ לב פבלובסקי
תחום מומחיות: עור ומין תפקידים ומינויים: מנהל מרפאות עור, המחלקה לעור ולמין, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין לימודים: אוניברסיטת בן גוריון בנגב מקום התמחות: המחלקה לעור ולמין, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין השתלמויות: פוטותרפיה ופסוריאזיס בית חולים מאונט סיני ניו יורק חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: האיגוד הישראלי לרפואת עור ומין שטחי התעניינות מיוחדים: פסוריאזיס, פוטותרפיה, טיפולים אימונוביולוגים, סטרס נפשי עיסוק במחקר: פסוריאזיס, טיפולים אימונוביולוגים, פוטותרפיה, מחלות דלקתיות של העור.
יונה מנטקה קציר
יונה מנטקה קציר
יו"ר אגודת הפסוריאזיס הישראלית.
ד
ד"ר חגית מץ
ד"ר חגית מץ הינה מומחית למחלות עור ומין. את לימודי הרפואה סיימה באוניברסיטת תל-אביב והתמחתה בבי"ח איכילוב. כיום ד"ר חגית מץ הינה רופאה  בכירה בבי"ח איכילוב אחראית שרות פוטותרפיה .  מנהלת רפואית של פוטותרפיה בבי"ח אסותא , עוסקת במחקר קליני. תחומי עניין  עיקריים : מחלת הפסוריאזיס על כל  היבטיה ,  פוטותרפיה ,  מחלות דלקתיות . חברה בהסתדרות הרופאים בישראל, חברה באגוד הישראלי לרפואת עור ומין , חברה באקדמיה האמריקאית לרופאי עור,.חברה בארגון הנשים הדרמטולוגי העולמי.

מובילי קהילה

כמוניפסוריאזיסחדשותקעקועים עלולים לגרום להתפרצות פסוריאזיס

קעקועים עלולים לגרום להתפרצות פסוריאזיס

בשנים האחרונות מתועדים בספרות הרפואית מקרים של אנשים שפיתחו לראשונה נגעי פסוריאזיס בסמוך לקעקועים חדשים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

קעקועים נושאים בחובם סיכונים, ומתברר כי לא רק הסיכון המוכר להתפתחות זיהומים. תיאורי מקרה רפואיים קושרים לאחרונה בין כתובות קעקוע לבין התפרצות של מחלת הפסוריאזיס, גם באנשים ללא רקע של המחלה. 

 

בגיליון יולי 2015 של כתב העת International Journal of Dermatology מתועד מקרה בהודו של התפרצות נגעי פסוריאזיס אצל בת 47 תושבת העיר בהילאי, שלושה שבועות לאחר שנצרבו על שתי ידיה ציורי קעקוע לבנים, פרי עבודתו של אמן קעקועי רחוב. דווח כי ביתה של האישה, שהתחתנה לאחרונה, עשתה אף היא קעקועים בשתי ידיה על ידי אותו האמן ותוך שימוש באותה מחט, ולא פיתחה את המחלה. האם וביתה ביצעו את הקעקועים כחלק ממסורת דתית שקשורה לחתונת הבת.

 

החוקרים מציינים כי אף אחד מקרובי המשפחה של האם לא אובחן בעבר עם פסוריאזיס. כמו כן מבהירים החוקרים כי האישה אובחנה עם נגעים בעור במרקם שמצביע על פסוריאזיס, וללא אבחון מקביל בזיהום שעלול אף הוא לגרום לתגובות עוריות שמדמות פסוריאזיס. הנגעים הופיעו על שתי ידיה של האישה, מסביב לקעקועים, והסרתם הובילה לדימום קל. החוקרים מציינים כי לא התפתחו אצל האישה כתגובת משנה סוגים נפוצים של פסוריאזיס: פסוריאזיס בקרקפת ופסוריאזיס בציפורניים.

 

לאחר שאובחנה האישה עם פסוריאזיס שנגרם בעקבות הקעקועים, היא טופלה בטיפול תרופתי מקומי באמצעות משחה בשם clobetasol propionate וחומצה סליצילית למשך חודש, ותועדה נסיגה בנגעים, ללא הישנותם במעקב שנמשך כשנתיים לאחר התפרצות המחלה.

 

פסוריאזיס בעקבות פו הדוב

 

המקרה משיק לדיווחים נוספים מהעת האחרונה על כתובות קעקוע שגורמות לפסוריאזיס. תיאור של תופעה שכזו פורסם עוד בשנת 1977 בכתב העת British Journal of Rheumatology, כשדווח על צעיר שפיתח נגעים פסוריאטיים מסביב לכתובת קעקוע שצוירה שבוע לפני כן על כתפו באופן לא מקצועי על ידי חבר. הנגעים התפשטו בהמשך לאוזניים, המרפקים וכף יד שמאל, ובהמשך הוא אובחן גם עם דלקת מפרקים פסוריאטית.

 

בשנים האחרונות קיימים דיווחים נוספים: בשנת 2014 תיעדו חוקרים מרומניה בכתב העת Journal of Medicine and Life מקרה של גבר שפיתח נגעי פסוריאזיס שהתפשטו בגופו בעקבות קעקוע צבעוני שעבר ביד ימין ועל הגב, נגעים שהתפשטו בהמשך לכדי פסוריאזיס בקרקפת. תיעוד נוסף של חוקרים אמריקאים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת ווייק פורסט (Wake Forest) בצפון קרולינה דווח באוקטובר 2011 בכתב עת לתרופות ברפואת עור.

 

ואילו באוגוסט 2007 דיווחו חוקרים אמריקאים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת וושינגטון בכתב העת Pediatric Dermatology על התפתחות 'פסוריאזיס טיפתית' (Guttate Psoriasis) המתבטאת בנגעים בצורת טיפות באזורי קיפולי הגוף אצל בת 19, שבועיים לאחר שעשתה קעקוע צבעוני של פו הדוב ברגל ימין.

 

בספרות הרפואית מוכרת 'תופעת קובנר' (Koebner) בחולי פסוריאזיס, שמתבטאת בהופעת נגעי פסוריאזיס על אזורים פגועים בעור כגון צלקות או חתכים או אזורים בעור המצויים תחת לחץ כמו מתחת לחזייה. ברוב התיאורים בספרות הרפואית לנגעי פסוריאזיס המתפתחים בסמוך לכתובות קעקוע מקטלגים החוקרים את המקרים כתופעת קובנר. עם זאת, בתיאור הנוכחי מודגש כי לא ניתן לסווג בהכרח את המקרה כ'תופעת קובנר', מאחר והמטופלת לא פיתחה נגעי פסוריאזיס אי פעם בעברה וכן במעקב כשנתיים לאחר הדיווח.

 

בספרות הרפואית קיימים דיווחים מועטים על גורמים סביבתיים שמעוררים התפרצות פסוריאזיס אצל אנשים ללא גורמי רקע משפחתיים וגנטיים וללא גורמי סיכון מוכחים לפסוריאזיס, כגון מתח נפשי, תרופות וזיהומים שונים. בשנת 2014 דווח על מקרה נוסף בהודו של אישה שפיתחה פסוריאזיס לאחר שעברה בדיקת עור לאבחון שחפת בשיטת מנטו (תבחין טוברקולין). בתיאור הנוכחי נטען כי יתכן ובמקרה הנוכחי של הקעקוע, כמו במקרה של התבחין, התפרצות הפסוריאזיס היא תוצאה של תגובת טראומה למגע חריג עם העור.

 

 

International Journal of dermatology, DOI: 10.1111/ijd.12998