כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
קנביס רפואי עשוי למנוע מקרי מוות מיותרים
במדינות בארה"ב בהן החוק מתיר שימוש במריחואנה רפואית יש פחות מקרי מוות הקשורים למשככי כאבים
בארה"ב חלק מהמדינות מתירות בחוק שימוש בקנביס לצרכים רפואיים ואחרות לא. מחקר חדש שממצאיו פורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine מראה כי מדינות בהן הייתה לגליזציה של קנביס רפואי נטו לחוות הטבה לא צפויה – פחות מקרי מוות כתוצאה ממנת יתר של משככי כאבים נרקוטיים.
התמכרות למשככי כאבים היא בעיה חמורה הנפוצה מאוד בחברה האמריקאית. לפי דו"ח שפרסם המרכז האמריקני למניעת ובקרת מחלות (CDC) בשנת 2011, מספר מקרי המוות שנגרמו ממנת יתר של משככי כאב חזקים גדל במהלך עשור פי יותר משלושה. תרופות מרשם נגד כאב ממשפחת האופיאטים כמו אוקסיקונטין (OxyContin) ויקודין (Vicodin) ומתדון (methadone) תרמו למותם של כמעט 15,000 איש בארה"ב ב-2008 – פי יותר מ-3 מאשר 4,000 מקרי המוות ב-1999. ב-2008 מספר מקרי המוות ממשככי כאבים היה גדול ממקרי המוות הקשורים להרואין וקוקאין יחד.
המחקר החדש שנערך על ידי חוקרים מהמרכז הרפואי Philadelphia Veterans Affairs Medical Center ומאוניברסיטת פנסילבניה, התבסס על נתונים שאסף ה-CDC על מקרי המוות הקשורים לשימוש במשככי כאב נרקוטיים בכל אחת מ-50 המדינות בארה"ב בשנים 1999 ו-2010. בשנת 2009 כבר היו בתוקף חוקים המאפשרים שימוש בקנביס לצרכים רפואיים בשלוש מדינות ובין 2009 ל- 2010 מספר המדינות שהתירו שימוש בקנביס רפואי עלה ל-13.
ניתוח הנתונים חשף כי הממוצע השנתי של מקרי המוות שנגרמו מאופיאטים היה נמוך כמעט ב-25% במדינות שהחוק בהן התיר שימוש בקנביס לצרכים רפואיים בהשוואה למדינות שהחוקים שלהן לא אפשרו שימוש בקנביס.
שיעור התמותה ממנת יתר של משככי כאבים במדינות ירד ב-20% בממוצע בשנה הראשונה לאחר שנכנס לתוקף החוק המתיר שימוש בקנביס רפואי. בשנה השנייה שיעור מקרי המוות היה נמוך ב-25% בממוצע ולאחר 5 שנים מהלגליזציה הוא היה נמוך ב-33% בממוצע.
האם לגליזציה של קנביס רפואי מצילה חיים?
החוקרים מאמינים כי אנשים שסובלים מכאב כרוני נוטים להסתמך על קנביס רפואי כשהאפשרות הזו זמינה עבורם, מה שמפחית את הסיכון להתמכרות ונטילת מנת יתר המלווה את השימוש באופיאטים. אבל למחקר מספר מגבלות ומוקדם להסיק מסקנות על בסיס ממצאיו. המחקר הוא מחקר תצפיתי ומטבעו מחקר כזה לא יכול להוכיח קשר של סיבה ותוצאה. משמע שלא ניתן לקבוע כי הלגליזציה של קנביס מפחיתה באופן ישיר את שיעורי התמותה ממנת יתר של משככי כאבים. ייתכן שגורמים אחרים התערבו והשפיעו על התוצאות.
עם זאת, הממצאים תומכים במחקרים קודמים שהראו כי אנשים שמקבלים מרשם לקנביס רפואי נוטים להפחית את כמות משככי הכאבים האחרים בהם הם משתמשים. כמובן שיש חשש שאנשים יתמכרו גם לקנביס, אך לקנביס אין נטייה להרוג והוא לא מממכר פיזית כמו חלק ממשככי הכאב האחרים.
יש לציין כי המחקר לא בחן אם קנביס רפואי – גם הוא אינו נטול תופעות לוואי – גבה מחיר בריאותי כלשהו במדינות בהן הוא הותר לשימוש. נראה שיש צורך במחקרים נוספים שיבחנו את ההשפעות החיוביות והשליליות של מתן אישורים לשימוש בקנביס למטרות רפואיות.
כיום 23 מדינות בארה"ב מאפשרות שימוש בקנביס להקלה על כאב ומצבים רפואיים אחרים. בישראל כ-15,000 מטופלים מחזיקים ברישיון לשימוש בקנביס רפואי.
JAMA Intern Med. Published online August 25, 2014
דר דניאל גליקר
העקרון של המחקר, "...פחות מקרי מוות כתוצאה ממנת יתר של משככי כאבים נרקוטיים...."
פירושו של דבר, שיש פחות מקרי מוות מנבלה, מאשר יש מטריפה...
לא צריך לא משככי כאבים ולא קנביס (רפואי או אחר).
טוב לשמור על הבריאות כשעדיין בריאים, לנקוט בדבר הטוב ביותר שמשמש רפואה מונעת.
ולשפר את הבריאות כשכבר הרסנו אותה.
ד"ר דינה ראלט PhD
עוד מחקר מעניין שהתפרסם עכשו מראה שזוגות שעישנו קנביס, רבו פחות והיתה בביתם פחות אלימות.