כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
קנביס רפואי עשוי למנוע מיגרנות
מחקר מצא כי שימוש במריחואנה רפואית הפחית ביותר מחצי את מספר המיגרנות בקרב המטופלים
קנביס רפואי עשוי לשפר את מצבם של אנשים הסובלים ממיגרנות באופן משמעותי. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי Pharmacotherapy.
המחקר, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת קולורדו, כלל 121 אנשים שסובלים ממיגרנות, שפנו למרפאה פרטית בקולורדו המתמחה בטיפול בקנביס רפואי. כל הנבדקים טופלו בקנביס רפואי בין ינואר 2010 לספטמבר 2014. הטיפול ניתן בשאיפה (עישון) או באכילה באופן יומיומי. כשני שליש מהנבדקים היו עם היסטוריה של שימוש במריחואנה או השתמשו במריחואנה בעת הפנייה הראשונית למרפאה. החוקרים בחנו את תדירות המיגרנות החודשית של הנבדקים עם ובלי הטיפול.
103 מהמטופלים בקנביס דיווחו על הפחתה כלשהי בתדירות המיגרנות החודשית שלהם, מתוכם 14 מטופלים כלל לא סבלו ממיגרנות עם הטיפול בקנביס. 15 מטופלים דיווחו שלא היה שינוי במספר המיגרנות החודשי שלהם ו-3 דיווחו על עלייה במיגרנות.
בקרב כלל המטופלים בקנביס, תדירות המיגרנות ירדה בממוצע מ-10.4 ל-4.6 מיגרנות בחודש. בהודעה לעיתונות שפרסמו החוקרים, הם אומרים כי הטיפול הוביל ל"שיפור משמעותי ביכולת של המטופלים לתפקד ולהרגיש יותר טוב". עוד מציינים החוקרים כי לטיפול במיגרנות שכבר הופיעו, נראה שצריכת מריחואנה רפואית בשאיפה - לה השפעה מיידית על הגוף - עדיפה על אכילה.
השפעות שליליות
14 מכלל המטופלים בקנביס (11.6%) דיווחו על השפעות שליליות כמו ישנוניות. השפעות שליליות היו נפוצות יותר בעקבות צריכת המריחואנה באכילה מאשר בשאיפה.
לא ברור בדיוק כיצד מריחואנה עשויה לסייע במניעת מיגרנות. מנגנון אפשרי אחד עשוי להיות באמצעות השפעה של הקבינואידים שבמריחואנה על המוליך העצבי סרוטונין שמשחק תפקיד במיגרנות.
תוצאות המחקר מעודדות, אך מדובר במחקר קטן יחסית, שיש לו מספר מגבלות משמעותיות נוספות - בהן העובדה שלחלק גדול מהנבדקים הייתה היסטוריה של שימוש במריחואנה והם פנו למרפאה המתמחה בטיפול בנושא והעובדה שייתכן שחלק מההשפעה שנמצאה במחקר נובעת מאפקט הפלצבו. יש צורך במחקרים נוספים לפני שניתן יהיה לקבוע כי מריחואנה באמת מסייעת למניעת מיגרנות וכדי להבין איך היא עושה זאת ומה המינונים האופטימאליים. חשוב שייערך מחקר קליני מבוקר, בנבדקים שלא השתמשו במריחואנה בתקופה שלפני תחילת המחקר, שישווה את השפעת הקנביס במינונים קבועים מסוימים מול טיפול דמה (פלצבו).
החוקרים מבהירים שכמו כל תרופה אחרת, למריחואנה יש הטבות פוטנציאליות וסיכונים פוטנציאליים. חשוב להבין כי לשימוש במריחואנה עלולות להיות תופעות לוואי וכי החומר אינו משפיע על כולם באותו האופן.
בישראל טיפול בקנביס רפואי מאושר כיום לשימוש במספר מצבים רפואיים, אך מיגרנות אינן ברשימה. אישור לטיפול בקנביס רפואי, בכפוף להמלצת רופא מומחה ואישור היחידה לקנביס רפואי במשרד הבריאות, ניתן לאחר מיצוי הטיפולים המקובלים, בהתוויות מסוימות, לסובלים מקרוהן וקוליטיס, לנפגעי פוסט טראומה, לסובלים מכאב נוירופתי, למטופלים אונקולוגיים בזמן כימותרפיה ועד חצי שנה מסיומה או חולים עם סרטן גרורתי לאחר מיצוי אפשרויות הטיפול המקובלות, לנשאי HIV, לחולים המקבלים טיפול תומך בסוף חייהם וכן לסובלים מהמחלות הנוירולוגיות טרשת נפוצה, פרקינסון או תסמונת טורט.
Pharmacotherapy. 2016 Jan 9. doi: 10.1002/phar.1673