מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2מדריכיםקיץ עם סוכרת: כך תעברו את זה בשלום

קיץ עם סוכרת: כך תעברו את זה בשלום

כיצד משפיע החום על רמות הסוכר בדם? מה טמפרטורה גבוהה עושה לאינסולין? כמה ענבים אפשר לאכול? ואיך מומלץ להתארגן לטיסות וטיולים עם סוכרת? מדריך


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כשחם בחוץ, המשימה לשמור על רמות תקינות של סוכר בדם עלולה להיות קשה במיוחד. ריכזנו המלצות חשובות שיסייעו לאנשים עם סוכרת סוג 2 או סוכרת סוג 1 להישאר מצוננים ומאוזנים בקיץ.

 

שימו לב לטמפרטורה

 

החום מסוכן יותר לאנשים עם סוכרת - גם סוכרת סוג 1 וגם סוכרת סוג 2 - בהשוואה לאנשים ללא סוכרת. אחת מהסיבות לכך היא שסיבוכים של סוכרת כמו נזק לכלי הדם ולעצבים עלולים להשפיע על בלוטות ההזעה באופן שפוגע ביכולת של הגוף להתקרר ביעילות. זה עלול להוביל לתשישות חום ולמכת חום שמהווה מקרה חירום רפואי.

 

גם כאשר לא נראה כי חם מאוד בחוץ, השילוב של חום ולחות עלול להיות מסוכן. כאשר זיעה מתאדה על העור היא מקררת אותנו, וכאשר מזג האוויר לח הזיעה לא מתנדפת ביעילות.

 

חשוב לשים לב לטמפרטורה ולרמת הלחות. מומלץ ללבוש בגדים אווריריים שמאפשרים לזיעה להתנדף, ויש לנסות לשהות כמה שיותר במבנים ממוזגים.

 

שתו הרבה מים

 

אנשים עם סוכרת נוטים לאבד יותר נוזלים ולהגיע מהר יותר למצב של התייבשות. כאשר לא שותים מספיק ולא שומרים על מאזן הנוזלים בגוף, רמות הסוכר עולות. עלייה של רמות הסוכר מצדה גוררת השתנה מרובה – מה שמוביל כמובן לאיבוד נוזלים נוספים. התייבשות גם מפחיתה את היעילות של האינסולין.

 

חשוב לשתות הרבה מים, גם אם אתם לא צמאים.

 

אל תישרפו

 

כוויות שמש עלולות ליצור סטרס בגוף ולהוביל לעלייה ברמות הסוכר בדם.

 

נסו להישאר בצל והקפידו למרוח קרם הגנה לפני יציאה לשמש.

 

בצעו בדיקות תכופות של רמות הסוכר בדם

 

טמפרטורות גבוהות עלולות לשנות את האופן בו הגוף משתמש באינסולין ולגרום לתנודתיות ברמות הסוכר בדם.

 

חשוב לבצע בדיקות תכופות של רמות הסוכר. מומלץ להיעזר במד סוכר רציף שיכול לתת תמונת מצב רציפה ללא צורך בדקירות מיותרות.

 

אל תחשפו את האינסולין, התרופות או ציוד המדידה לחום

 

חום קיצוני פוגע ביעילות של אינסולין ועלול להזיק לתרופות. לחום עשויה להיות השפעה גם על קריאות של מכשירים לניטור רמות הסוכר בדם (גלוקומטרים) ומשאבות אינסולין.

 

אל תשאירו אינסולין, תרופות או אביזרים במקום בו הם נחשפים לטמפרטורות גבוהות – למשל ברכב סגור או בסמוך לים או לבריכה. אם אתם מבלים זמן ממושך בחום שמרו את האינסולין והתרופות בצידנית עם קרח, כשהם מופרדים מהקרח במגבת. אין לשים אינסולין ישירות או תרופות על קרח או על גבי כרית ג'ל לקירור.

 

השתמשו במכשירים/סטיקים לניטור רמות הסוכר בהתאם להנחיות היצרן הנוגעות לימים עם עודף חום/לחות.

 

אל תגזימו עם הפירות

 

סוכרתיים יכולים ליהנות מפירות הקיץ, כל עוד הם לא מגזימים. ההמלצה הכללית עבור רוב הסוכרתיים היא לאכול שתי מנות פרי במשך היום, ולא משנה איזה פרי זה - כל מנת פרי מכילה כ-15 גרם פחמימות. מנת פרי קיצי תהיה לדוגמה 12 יחידות של ענבים, כוס קוביות מלון או אבטיח או אפרסק בינוני.  

 

יש לציין כי פירות שונים יכולים להשפיע אחרת על רמת הסוכר שלכם בדם – גם אם הם מכילים כמות זהה של סוכר. כדי להבין את השפעת הפירות השונים על רמת הסוכר בדם ניתן לבצע בדיקת הולטר סוכר להתאמת תזונה אישית שמאפשרת לצפות את התגובה של רמות הסוכר בדם למזונות שונים.

 

רצוי לאכול פירות עם מזון שומני - כמו אגוזים או שקדים - כדי להאט את ספיגת הסוכר מהפרי.

 

חשוב להימנע משייקים ומיצים ולצרוך רק פירות בשלמותם. שייק ממוצע כולל בדרך כלל שלושה פירות ומכיל כ-9-15 כפיות סוכר בכוס משקה.

 

התארגנו מראש לטיסות וטיולים

 

לעיתים ישנם עיכובים ותרחישים בלתי צפויים לפני טיסה, לכן חשוב להצטייד בכריך או חטיף אנרגיה, גלוקוז ואינסולין.

 

מומלץ להצטייד בציוד כפול – שיהיה לכם לפחות מד סוכר אחד נוסף, כמות אינסולין כפולה, סטים למשאבה, פוד ושלט, עטי הזרקה נוספים וגם סוללות למד הסוכר ולמשאבת האינסולין – ולחלק אותם בין שני תיקים, כך שתהיה ערכת גיבוי. גם אם הטיסה קצרה, תיק אחד חייב להיות אתכם. כמו כן, אסור לשלוח אינסולין במזוודה כי בבטן המטוס הוא עלול לקפוא ולהתקלקל.

 

מומלץ לבדוק מראש מהי תכנית הטיול ולברר עם הצוות המטפל האם וכיצד לשנות את הטיפול התרופתי או מינון האינסולין במהלך הטיול.

 

שאו את כל תרופותיכם באריזתן המקורית והבטיחו מלאי תרופות מספק לאורך כל תקופת הטיול. בנוסף, הכינו רשימה באנגלית של כל התרופות שלכם והמכשור הרפואי והצטיידו במרשמים (לפי השמות הגנריים ולא המסחריים).

 

עשו "שיעורי בית" על יעד הנסיעה שלכם. קראו על המקום באינטרנט ובררו מה אוכלים שם. מומלץ ללמוד מראש מספר משפטים בשפת המדינה אליה אתם נוסעים על מנת שתוכלו לברר לגבי מאכלים מסוימים או לבקש עזרה רפואית במידת הצורך.

 

 

*פרופ' חוליו ויינשטין הוא מנהל יחידת הסוכרת בבית החולים וולפסון ורופא בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת

 

 

עדכון אחרון: יוני 2019