השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
קופים שאוכלים פחות, מזדקנים יותר לאט מאלה שאוכלים הרבה
הקופים שאוכלים פחות הם בריאים יותר ואולי גם יאריכו יותר שנים
כבר מזמן יודעים שעכברים, שמרים ותולעים חיים יותר כשהם אוכלים פחות, עכשו הראו שגם יונקים עילאים (אדם, קוף) הצטרפו למועדון ייתרונות הגבלת הקלוריות.
אחרי צפיה של 20 שנה, הראו חוקרי הקוף רזוס שהקופים שאכלו פחות (מינוס 10%) מהקופים שאכלו יותר (פלוס 20%) הזדקנו הרבה יותר באיטיות (ראו את התמונה שבמאמר). בינתיים, זה המידע הכי קרוב אלינו, האנשים.
במאמר ב- SCIENCE, בחנו החוקרים מויסקונסין במשך יותר מ-20 שנה, 76 קופי רזוס החל מגיל 7. הקופים חולקו לשתי קבוצות, הראשונה אכלה כמה שבא לה (כ-20% יותר מצריכה רגילה) ואילו הקבוצה השניה הוגבלה לשליש פחות קלוריות מהראשונה (הם קיבלו תוספי ויטמינים ומינרלים).
63% מקופי הקבוצה השנייה עדיין בחיים וזאת בהשוואה ל- 45% מחברי הקבוצה הראשונה שאכלו בשפע. חברי הקבוצה הראשונה מתו ממחלות לב או סרטן, פי 3 מחברי הקבוצה השניה. לא היה הבדל בשעור התמותה בין הקבוצות מסיבות לא מטבוליות כמו למשל מחבלות.
אלה התוצאות הראשוניות בניסוי וכמובן החוקרים ממשיכים לעקב אחרי הקופים ומנסים לראות האם חוץ מהנטייה המוגברת למחלות יש גם חיים יותר קצרים לקופים האוכלים יותר.
Science, 2009, 325(5937), 201-204
במאמר סקירה בסיינס הראו חוקרים איך מעגלי התזונה הם מרכזיים לבקרת ההזדקנות. מחקרים עם שמרים, תולעים, מכרסמים ואף יונקים הראו שמסלולים אלה נשמרו לאורך האבולוציה.
החוקרים מציינים שלמרות שמידע המחקרים על הגבלת התזונה באנשים אינו רב, כדאי להמשיך לחקור את מנגנוני ההגנה של הגבלת תזונה על סרטן, מחלות לב או סוכרת ואת השפעותיהם ארוכות הטווח.
Science, 2010, 328(5976), 321-326
ועוד מימצא חדש שכדאי לשים אליו לב, התרופה רפמיצין המאריכה חיי עכברים, חבל שהיא מדכאת את מערכת החיסון.
תוספת מד"ר דינה ראלט, על הסבר אפשרי לתוצאות כאלה. בהנחה שיש שתי סיבות עקרוניות לאכילה, סיבות המשלבות מטבוליזם שונה זו מזו. אכילת יתר יכולה להוביל לצמצום מטבולי המוביל עם הזמן להתפתחות מחלות וכך גם לפחות שנות חיים. לאור זה נראה שהבעייה העיקרית של קופי הרזוס היתה אכילת היתר של הקבוצה הראשונה שהובילה למחלות המטבוליות.
אכן בעכברים הראו שהגבלת קלוריות מאריכה את חיי העכרים השמנים אבל לא את אורך חיי העכברים הרזים.
ובתרביות תאי ריאות, הקטנת זמינות גלוקוז לתאים, האריכה את חיי התאים.
ועוד הערה כדאי להדגיש שהנושא מורכב, לא תמיד הגבלת קלוריות אכן מיטיבה, ראו למשל בניסוי הזבובים שנחשפו לחיידקים מזיקים. נראה שמהערכת החיסונית לא תמיד פועלת טוב יותר בהגבלה קלורית.
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט