מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא מילא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה והיה חבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותקוף שלט ביד של קוף אחר באמצעות מחשבה בלבד

קוף שלט ביד של קוף אחר באמצעות מחשבה בלבד

צעד לקראת החזרת יכולת התנועה למשותקים: קוף שלט ביד של קוף מחוסר הכרה באמצעות גלי מוח


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מדענים העובדים על פיתוח ריפוי לשיתוק מדווחים שהצליחו להדגים כיצד קוף יכול להשתמש במחשבותיו בלבד, המועברות באמצעות אלקטרודות, כדי להזיז יד של קוף אחר שהיה תחת הרדמה מלאה.

 

החוקרים מאוניברסיטאות הרווארד וקורנל ביקשו לדמות שיתוק מלא – כאשר המוח מנותק לגמרי מהשרירים. אם החוקרים היו משתמשים בקוף אחד, הם היו נאלצים לגרום לו לפגיעה שתביא לשיתוק. השימוש בשני קופים גם היה הומאני יותר וגם אפשר לדמות נתק מוחלט בין המוח לשרירים – מאחר ומדובר במוח של קוף אחד ושרירים של אחר.

 

הניסוי נערך בקופים מסוג מקוק רזוס. לפני שהחלו בניסוי עצמו, החוקרים נתנו לקוף הראשון - שכונה "המאסטר" - לתרגל משימה בה הוא מזיז סמן על מסך מחשב באמצעות ג'ויסטיק כדי לפגוע בשתי מטרות. הם תיעדו את פעילות המוח שלו כדי לפענח איזה אותות מתרגמים להזזת הג'ויסטיק.

 

במקביל, החוקרים השתילו אלקטרודות בחוט השדרה של קוף אחר - המכונה "אווטאר" - ובחנו איזה מניפולציות באלקטרודות המושתלות הביאו לתנועות בידו של הקוף.

 

בניסוי עצמו החוקרים השתמשו באלקטרודות כדי לחבר בין המוח של המאסטר למחשב שפענח את האותות העצביים והעביר בהתאם אותות באמצעות אלקטרודות לחוט השדרה של האווטאר.

 

את המאסטר החוקרים שמו בכיסא מיוחד כשראשו קשור, לפני מסך מחשב שהראה את אותו סמן שנע בין שתי מטרות. האווטאר היה תחת הרדמה מלאה במתחם נפרד. היד שלו נקשרה ברצועות לג'ויסטיק שהזיז את הסמן על המסך מולו ישב המאסטר.

 

כאשר המאסטר חשב על הזזת הסמן, אותות המוח שלו פוענחו על ידי המחשב כדי לקבוע על איזה משתי המטרות הוא חשב, והמידע הועבר בזמן אמת לחוט השדרה של האווטאר מחוסר ההכרה, שידו הזיזה את הג'ויסטיק בהתאם. בכל פעם שהסמן פגע במטרה, לתוך פיו של המאסטר הותז מיץ טעים כתגמול. זוג הקופים – המאסטר והאווטאר – פגע במטרה ברוב המוחלט של הניסיונות.

 

החוקרים שפרסמו את ממצאיהם ב-Nature Communications, אומרים כי הם הדגימו שנבדק יכול לשלוט בגפה משותקת באמצעות כוח המחשבה בלבד, ללא חיבור פיזיולוגי בין המוח והשריר. לדבריהם לתגלית יש פוטנציאל לסייע למטופלים משותקים לקבל חזרה שליטה על הגפיים של עצמם.

 

מחקרים קודמים בתחום ממשקי המוח-מחשב הראו כי אנשים הצליחו לשלוט על סמני מחשב ואפילו זרועות רובוטיות באמצעות כוח המחשבה. החוקרים טוענים כי מחקרם הוא הראשון שאפשר לבעל חיים לשלוט באופן ממשי על גפה של בעל חיים אחר.

 

המטרה היא בסופו של דבר לטפל באנשים משותקי גפיים באמצעות החדרת שבב אלקטרוני זעיר שיתעד את הפעילות המוחית מאחורי הכוונה לתנועה ולחברו לשבב נוסף בחוט השדרה, מתחת למקום הפגיעה, שיגרה תנועת גפיים. כך כאשר המטופלים ידמיינו או יתכננו תנועה, הגפיים המשותקות שלהם יבצעו אותה בהתאם.

 

יש לציין כי הדרך להחזרת יכולת השליטה בגפיים באנשים משותקים עוד ארוכה. יש הבדל גדול בין הזזת ג'ויסטיק מצד לצד לבין פעולות יומיומיות מורכבות יותר כמו הרמת כוס והבאתה על הפה. בנוסף, התוצאות עשויות להיות שונות בנפגעי חוט שמצבם הגופני לא זהה לזה של קופים בריאים. החוקרים מתכוונים להמשיך במחקר, ובשלב הבא לבדוק אם ניתן לשלוט ביד משותקת לביצוע משימות מורכבות יותר בתלת ממד.

 

 

Nature Communications, DOI: 10.1038/ncomms4237