טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
קאנביס לספסטיות
מחקר חדש מצא ש- THC אינו יעיל לטיפול בספסטיות בקרב חולי ALS בהשוואה למתן פלאצבו.
חולים רבים עם (ALS (amyotrophic lateral sclerosis סובלים מספסטיות כחלק ממהלך המחלה. במחקר קודם שנעשה נמצא ש- 62% מחולי ה- ALS סובלים מספסטיות וכי 56% זקוקים לטיפול בשל רמת הספסטיות ממנה סובלים. עד עתה לא נמצא טיפול שנמצא כיעיל לטיפול בספסטיות בחולי ALS. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את השפעת ה- THS (החומר הפעיל בקאנביס) על הספסטיות בקרב חולי ה- ALS.
החוקרים ביצעו מחקר קליני מבוקר אשר כלל כפל-סמיות, השוואה לקבוצת ביקורת שנטלה פאצבו ושימוש במערך מחקרי הנקרא crossover (במהלכו 2 הקבוצות משמשות בזמנים שונים גם קבוצת ניסוי וגם קבוצת ביקורת). במחקר השתתפו 27 חולי ALS הסובלים מספסטיות ברמה בינונית עד חמורה לפי סולם VAS .
הנבדקים הושמו באופן ראנדומלי לקבוצה שתיקח 5 מ"ג THC פעמיים ביום ואח"כ תקח פלאצבו לאחר תקופת הפוגה או להפך. קבוצת הניסוי נטלה שמן שומשום אליו טופטף מינון ה- THC ואילו קבוצת הביקורת קיבלה את שמן השומשום ללא החומר הפעיל. כל תקופת טיפול נמשכה שבועיים ולאחריה תקופה של שבועיים ללא טיפול (הרצה-ניקוי-הרצה שנייה). המטרה העיקרית הייתה לצפות בשינוי ברמת הספסטיות כפי שנמדדת באמצעות מדד ה- VAS. המטרות המשניות כללו בחינה של מספר ההתכווציות ביום, מספר ההתכווציות במהלך הלילה, עוצמת פסיקולציות ("קפיצות" של השריר), איכות השינה, רמת איכות החיים, תיאבון ודיכאון.
תוצאות המחקר הראו שהנבדקים הגיבו ל- THC ללא תופעות לוואי מיוחדות, אך לא נמצא אפקט טיפולי באף אחד מן המדדים שנבחנו, לא נמצאה השפעה על הספסטיות ולא על המדדים הנלווים.
המחקר לא הצליח לאושש את השערתו לגבי ה- THC, אך ייתכן שישנם הסברים חלופיים לכך. ייתכן שהמינון שנקבע (5 מ"ג פעמיים ביום) אינו מספיק, שתקופה טיפולית של שבועיים בלבד אינה מספיקה בכדי לצפות בתוצאות משמעותיות (אכן במחקר אחר שכן הראה תוצאות חיוביות, תקופת הטיפול הייתה 4 שבועות). רק נבדק אחד במחקר סבל מתופעות לוואי, נתון המחזק את ההנחה שאולי והמינון היה נמוך מידי. נתון נוסף שייתכן והשפיע על המחקר הוא חוסר יציבות הספסטיות בחולי ה- ALS, הספסטיות מגיעה ויכולה לחלוף באופן ספונטני ללא חוקיות או הסבר שידוע כיום, לכן קשה להגיע במחלת ה- ALS לקבוצות השוואה זהות, על אף התנאים המתודולוגיים המחמירים. עוד יש לציין שבמחקר ה- THC נלקח דרך הפה שהוא מהול בשמן שומשום ולא בצורת העישון שמקובלת כיום בקרב המשתמשים בקאנביס רפואי, אך זו הדרך המקובלת לבחון את החומר הפעיל באופן כזה שתהיה אפשרות להשוותו לפלאצבו.
לסיכום: המחקר לא הצליח לאושש את יעילות ה- THC לטיפול בספסטיות בחולי ALS, אך עם זאת יש למחקר מספר בעיות מתודולוגיות עליהן לא ענה ואין לדעת האם ניתן להכליל תוצאות אלו גם לחולי טרשת נפוצה. מחקר זה מצטרף לסדרת מחקרים היוצאים בתקופה האחרונה, אשר בוחנים את הקאנביס לפי קריטריונים מחקריים מחמירים, כפי שנבדק כל טיפול או תרופה מקובלת אחרת.
מתוך ה- (J Neurol Neurosurg Psychiatry (2010
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.