מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותקאנביס לספסטיות

קאנביס לספסטיות

מחקר חדש מצא ש- THC אינו יעיל לטיפול בספסטיות בקרב חולי ALS בהשוואה למתן פלאצבו.


חולים רבים עם (ALS (amyotrophic lateral sclerosis סובלים מספסטיות כחלק ממהלך המחלה. במחקר קודם שנעשה נמצא ש- 62% מחולי ה- ALS סובלים מספסטיות וכי 56% זקוקים לטיפול בשל רמת הספסטיות ממנה סובלים. עד עתה לא נמצא טיפול שנמצא כיעיל לטיפול בספסטיות בחולי ALS. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את השפעת ה- THS (החומר הפעיל בקאנביס) על הספסטיות בקרב חולי ה- ALS.


החוקרים ביצעו מחקר קליני מבוקר אשר כלל כפל-סמיות, השוואה לקבוצת ביקורת שנטלה פאצבו ושימוש במערך מחקרי הנקרא crossover (במהלכו 2 הקבוצות משמשות בזמנים שונים גם קבוצת ניסוי וגם קבוצת ביקורת). במחקר השתתפו 27 חולי ALS הסובלים מספסטיות ברמה בינונית עד חמורה לפי סולם   VAS .


הנבדקים הושמו באופן ראנדומלי לקבוצה שתיקח 5 מ"ג THC פעמיים ביום ואח"כ תקח פלאצבו לאחר תקופת הפוגה או להפך. קבוצת הניסוי נטלה שמן שומשום אליו טופטף מינון ה- THC ואילו קבוצת הביקורת קיבלה את שמן השומשום ללא החומר הפעיל. כל תקופת טיפול נמשכה שבועיים ולאחריה תקופה של שבועיים ללא טיפול (הרצה-ניקוי-הרצה שנייה). המטרה העיקרית הייתה לצפות בשינוי ברמת הספסטיות כפי שנמדדת באמצעות מדד ה- VAS. המטרות המשניות כללו בחינה של מספר ההתכווציות ביום, מספר ההתכווציות במהלך הלילה, עוצמת פסיקולציות ("קפיצות" של השריר), איכות השינה, רמת איכות החיים, תיאבון ודיכאון.


תוצאות המחקר הראו שהנבדקים הגיבו ל- THC ללא תופעות לוואי מיוחדות, אך לא נמצא אפקט טיפולי באף אחד מן המדדים שנבחנו, לא נמצאה השפעה על הספסטיות ולא על המדדים הנלווים.


המחקר לא הצליח לאושש את השערתו לגבי ה- THC, אך ייתכן שישנם הסברים חלופיים לכך. ייתכן שהמינון שנקבע (5 מ"ג פעמיים ביום) אינו מספיק, שתקופה טיפולית של שבועיים בלבד אינה מספיקה בכדי לצפות בתוצאות משמעותיות (אכן במחקר אחר שכן הראה תוצאות חיוביות, תקופת הטיפול הייתה 4 שבועות). רק נבדק אחד במחקר סבל מתופעות לוואי, נתון המחזק את ההנחה שאולי והמינון היה נמוך מידי. נתון נוסף שייתכן והשפיע על המחקר הוא חוסר יציבות הספסטיות בחולי ה- ALS, הספסטיות מגיעה ויכולה לחלוף באופן ספונטני ללא חוקיות או הסבר שידוע כיום, לכן קשה להגיע במחלת ה- ALS לקבוצות השוואה זהות, על אף התנאים המתודולוגיים המחמירים. עוד יש לציין שבמחקר ה- THC נלקח דרך הפה שהוא מהול בשמן שומשום ולא בצורת העישון שמקובלת כיום בקרב המשתמשים בקאנביס רפואי, אך זו הדרך המקובלת לבחון את החומר הפעיל באופן כזה שתהיה אפשרות להשוותו לפלאצבו.


לסיכום: המחקר לא הצליח לאושש את יעילות ה- THC לטיפול בספסטיות בחולי ALS, אך עם זאת יש למחקר מספר בעיות מתודולוגיות עליהן לא ענה ואין לדעת האם ניתן להכליל תוצאות אלו גם לחולי טרשת נפוצה. מחקר זה מצטרף לסדרת מחקרים היוצאים בתקופה האחרונה, אשר בוחנים את הקאנביס לפי קריטריונים מחקריים מחמירים, כפי שנבדק כל טיפול או תרופה מקובלת אחרת.

 

מתוך ה- (J Neurol Neurosurg Psychiatry (2010


תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.