לחץ דם
מנהלי קהילה
צריכת כולסטרול גבוהה במזון קשורה בעלייה קלה בלחץ הדם הסיסטולי
צריכת כולסטרול גבוהה במזון קשורה בעלייה קלה בלחץ הדם הסיסטולי.
מטרת העיבוד הנוכחי במסגרת INTERMAP (International Study of Macro/Micro-nutrients and Blood Pressure) היתה לבדוק את הקשר בין צריכת הכולסטרול במזון לבין לחץ הדם, בקרב גברים ונשים.
הנתונים שנאספו כוללים 83 חומרי מזון מדיווחים על צריכת מזון תוך 24 שעות, משני איסופי שתן ב – 24 שעות, מ – 8 מדידות לחץ הדם ומשאלונים, וזאת בקרב 4,680 משתתפים בגיל 40-59, מ – 17 מדגמי אוכלוסיות מ – 4 מדינות (סין, יפאן, בריטניה וארה"ב).
נמצא קשר ישיר בין צריכת הכולסטרול במזון ולחץ הדם הסיסטולי (ולא הדיאסטולי) אצל כלל המשתתפים, כולל אלו ללא יל"ד. צריכה גבוהה של כולסטרול מעל 2 סטיות תקן היתה קשורה בצורה מובהקת בעלייה של 0.9 ממ"כ בלחץ הדם הסיסטולי (לאחר תיקנון ל – 12 משתנים) בכלל המשתתפים ו – 1.1 ממ"כ באלו ללא יל"ד. הממצאים הוחלשו כאשר הוסיפו למודל גם משקל וגובה.
Sakurai M, Stamler J, Miura K, et al; for the INTERMAP Research Group. Relationship of dietary cholesterol to blood pressure: the INTERMAP study. J Hypertens. 2010 Oct 30. [Epub ahead of print]
המחקר מבוסס-אוכלוסייה INTERMAP נועד להבהיר את היחסים של גורמי תזונה רבים ללחץ הדם. הנחת היסוד שלו היתה שלחומרי מזון רבים יש השפעות קטנות ועצמאיות על לחץ הדם באנשים, כאשר שילובם מסתכם בהשפעות ניכרות.
השפעה ישירה של הכולסטרול במזון בגברים דווחה ממספר מחקרי תצפית אמריקאים, והנתונים מעיבוד זה מבטאים "חתך" של מדגמי אוכלוסיות מכמה מדינות לאורך זמ,ן כך שסביר להניח שהם מדוייקים יותר אם כי אינם מתבססים על מחקר התערבותי.
במחקרי התערבות נמצא שכלכלה דלת-כולסטרול כמו DASH מורידה את לחץ הדם בחולי יל"ד וטרום-יל"ד. המכניזם האפשרי לקשר זה מוסבר בהשפעה שלילית של הכולסטרול על תיפקוד האנדותל ועל הזמינות הביולוגית של NO שגורמת לקשיחות העורקים. במספר מחקרים קיימת תמיכה בתיאוריה זאת כאשר טיפול בסטטינים להורדת רמת הכולסטרול מלווה בירידה בלחץ הדם.
מתוך אתר החברה הישראלית ליל"ד
מיקי ב.
מחקרים מסוג זה שווים מעט מאוד במיוחד כשהם בודקים השפעה של משתנים בעלי גוון נורמטיבי תרבותי כמו אכילת כולסטרול או שומן או בשר. יש אפקט שנקרא "אפקט הקפדן" שבו תוצאות חיוביות מופיעות אצל אוכלוסיה קפדנית ללא קשר למה שהם אוכלים. האפקט מגיע עד לפי 2. ברור שמי שאוכל הרבה כולסטרול הוא בד"כ לא טיפוס קפדן ובהתאם התוצאות. גם ההבדל (0.9 מ,מכ) הוא כל כך קטן שאין לו שום משמעות במחקר תצפיתי מהסוג הזה.
השפעת סטטינים על לחץ דם יכולה להיות בגלל אפקט אחר כמו הורדת דלקתיות.