כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
צריכת אלכוהול מתונה מועילה למושתלי כליה
צריכת אלכוהול מתונה מפחיתה שכיחות התפתחות סכרת לאחר השתלת הכליה ומפחיתה תמותה
בכנס הנפרולוגי העולמי שהתקיים החודש בדנבר, הוצג מחקר בו הראו כי צריכת אלכוהול מתונה מפחיתה שכיחות התפתחות סוכרת לאחר השתלת הכליה ומפחיתה תמותה.
עפ"י ההנחיות המקובלות כיום במקומות רבים, קיימת המלצה למושתלי כליה להמנע משתית אלכוהול, מתוך החשש להתפתחות תופעות לוואי עקב אינטראקציות עם התרופות הרבות שהחולים נוטלים. עפ"י המחקר הנוכחי נראה כי חששות אלו אינם מוצדקים, ולצריכת אלכוהול מתונה אפילו השפעה מיטיבה על חולים אלו.
במחקר השתתפו 600 מושתלי כליה, בגיל ממוצע 51 שנים, כ-6 שנים בממוצע לאחר השתלת הכליה. מתוך 600 המושתלים, 288 (48%) דיווחו כי נמנעים לחלוטין משתית אלכוהול, 94 (16%) דיווחו על שתיה ספורדית מעת לעת של אלכוהול, 210 (35%) דיווחו על צריכה מתונה של אלכוהול, ו-8 (1%) דיווחו על שתיה מרובה.
סה"כ 78 חולים (12%) פיתחו סוכרת לאחר השתלת הכליה. צריכת אלכוהול מתונה היתה קשורה עם ירידה של 67% בסיכון לפתח סוכרת לאחר ההשתלה. במשך מעקב של כ-7 שנים, צריכת אלכוהול מתונה הית הקשור גם עם ירידה של כ-44% בסיכון לתמותה.
החוקרים הסיקו כי שתית אלכוהול מתונה בעלת אפקט מגן מפני התפתחות סוכרת לאחר השתלת כליה ומפני תמותה, בדומה לידוע באוכלוסיה הכללית.
www.renalandurologynews.com/moderate-alcohol-use-benefits-renal-transplant-patients/article/191147/
תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה