מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
צפייה מוגזמת בטלוויזיה מסוכנת ללב
צפייה ממושכת בטלוויזיה עשויה להעלות את הסיכון למחלות לב ומוות, ללא קשר לפעילות הגופנית שמבצעים
מעבירים זמן ממושך בצפייה בטלוויזיה או במשחקי מחשב? מחקר חדש מצא כי זה מעלה את הסיכון למחלות לב ותמותה מוקדמת, וזאת ללא קשר לכמות הפעילות הגופנית אותה אתם מבצעים.
המחקר שכלל 4,512 איש בני 35 ומעלה, בדק את הקשר בין משך הצפייה במסכים לבין אירועים קרדיווסקולאריים, ומצא כי אנשים שמבלים חלק ניכר מזמנם החופשי מול המסך, בעיקר בצפייה בטלוויזיה, הם בסיכון מוגבר למוות מכל הסיבות וסיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים כמו התקפי לב, בהשוואה לאנשים שמבלים מול המסך פחות משעתיים ביום.
מדידת "זמן מסך" במחקר כללה דיווח עצמי על צפייה בטלוויזיה או DVD , משחקי וידיאו ושימוש במחשב בזמן הפנאי (לא כולל עבודה מול מחשב).
אנשים עם רקע של מחלה קרדיווסקולארית לא נכללו במחקר. גם אנשים שמתו בשנתיים הראשונות של המעקב הוצאו מהמחקר מתוך מחשבה שאנשים אלה צפו יותר בטלוויזיה בגלל שהיו חולים וזה אילץ אותם לבלות יותר זמן בבית.
על-פי תוצאות המחקר שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology, במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 4.3 שנים, נפטרו 325 איש ו- 215 איש פיתחו אירועים לבביים.
לאחר שנוטרלו משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו גיל, לחץ דם, עישון והכי חשוב- פעילות גופנית, ניתוח הנתונים הראה כי בהשוואה לחשיפה של פחות משעתיים ביום למסך הטלוויזיה או המחשב בשעות הפנאי, בחשיפה של 4 שעות או יותר, הסיכון למוות מכל הסיבות היה גבוה ב- 48% והסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים משמעותיים היה גבוה בלמעלה מפי שניים.
על-פי המחקר, כרבע מהקשר בין "זמן מסך" לאירועים קרדיווסקולאריים, מוסבר על-ידי המדדים הביולוגים: מסת גוף, רמת HDL כולסטרול- המכונה "הכולסטרול הטוב" ו- CRP – מדד שמצביע על המצב הדלקתי. כך למשל, ה- CRP היה גבוה פי שניים באנשים שבילו יותר מארבע שעות פנאי ביום מול מסך, בהשוואה לאלו שבילו מולו פחות משעתיים.
השלב הבא של המחקר יהיה לגלות מה ישיבה ממושכת גורמת לגוף האדם בטווח הקצר והארוך, איך פעילות גופנית יכולה להקטין השפעות אלה ואיך ניתן לשנות את אורח החיים על מנת להפחית את הישיבה ולהעלות את הפעילות.
יתכן שהקשר בין הצפייה בטלוויזיה ומשחקי המחשב לבין מחלות לב ותמותה טמון בזמן הרב בו מבלים בישיבה. מחקר נוסף שפורסם לאחרונה מצא כי הפסקות מרובות מישיבה ליד שולחן, אפילו הפסקות קצרות שאורכן דקה, יסייעו לכם לשמור על בריאות הלב.
עריכה ותרגום: מיכל אברג'ל