מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
  • סרטן השד: השמנה מעלה את הסיכון להישנות המחלה
    סרטן השד: השמנה מעלה את הסיכון להישנות המחלה
  • אורטיקריה כרונית פוגעת משמעותית באיכות החיים
    אורטיקריה כרונית פוגעת משמעותית באיכות החיים
  • היריון ולידה עם טרשת נפוצה – כל המידע
    היריון ולידה עם טרשת נפוצה – כל המידע
  • הליכה יומית עשויה לסייע במניעת דיכאון
    הליכה יומית עשויה לסייע במניעת דיכאון
  • מתי מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי נגד השמנה?
    מתי מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי נגד השמנה?
  • חדרי כושר, הרמת משקולות ובריאות – מה שחשוב לדעת
    חדרי כושר, הרמת משקולות ובריאות – מה שחשוב לדעת
  • תנודות גדולות במשקל הגוף מסוכנות לחולי לב עם משקל עודף
    תנודות גדולות במשקל הגוף מסוכנות לחולי לב עם משקל עודף
  • מהם גורמי הסיכון, איך מאבחנים ואילו טיפולים חדשים קיימים?
    מהם גורמי הסיכון, איך מאבחנים ואילו טיפולים חדשים קיימים?
  • הבשורה שהסובלים מסרטן שלפוחית השתן מוכרחים להכיר
    הבשורה שהסובלים מסרטן שלפוחית השתן מוכרחים להכיר
  •  לחיות את הרגע, לא את הטיפול - שואריל
     לחיות את הרגע, לא את הטיפול - שואריל
  • מחקר: מוצרי טבק בלעיסה ומציצה מסוכנים לתפקוד הלב
    מחקר: מוצרי טבק בלעיסה ומציצה מסוכנים לתפקוד הלב
  • השמנה: האם טיפול תרופתי הוא הפתרון הכי טוב לטיפול בהשמנה?
    השמנה: האם טיפול תרופתי הוא הפתרון הכי טוב לטיפול בהשמנה?
  • פסוריאזיס מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה
    פסוריאזיס מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה
  • ישראליות שזוהו עם סיכון גנטי לסרטן השד קיבלו הסברים לא מספקים
    ישראליות שזוהו עם סיכון גנטי לסרטן השד קיבלו הסברים לא מספקים
  • המדריך לטיפול תרופתי בהשמנה
    המדריך לטיפול תרופתי בהשמנה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
כמוניטרשת נפוצהחדשותצעד קדימה בטיפול בתאי גזע לטרשת נפוצה

צעד קדימה בטיפול בתאי גזע לטרשת נפוצה

חוקרים הצליחו לקצר את משך הזמן שלוקח לתאי גזע להפוך לתאים המייצרים מיאלין - החומר שנפגע בטרשת נפוצה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מדענים מדווחים כי התקדמו צעד נוסף לקראת יצירת טיפול לטרשת נפוצה באמצעות תאי גזע שמקורם במטופל עצמו.

 

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית. אצל אנשים עם טרשת נפוצה תאי מערכת החיסון תוקפים את המיאלין - החומר המבודד ומגן על סיבי העצב (אקסונים) במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת העצבים להעביר מידע. פגיעה זו מובילה לתסמינים שונים, בהתאם למיקום בו נגרם הנזק למיאלין.

 

מזה שנים, חוקרים מנסים לפתח טיפולים לטרשת נפוצה באמצעות תאי גזע, שמטרתם ויסות מערכת החיסון ועל ידי כך מניעת הפגיעה במערכת העצבים המרכזית, רה-מיאלנזיציה (שיקום ובנייה מחדש של מעטפת המיאלין) ואף בניה מחדש של סיבי עצב שנפגעו.

 

במאמר חדש שפורסם בכתב העת Stem Cell Reports, מדווחים מדענים מהקרן הניו-יורקית לחקר תאי הגזע (NYSCF) שהם הצליחו לראשונה לייצר תאי גזע פלוריפוטנטים ('רבי-יכולת') מתאי עור של אנשים עם טרשת נפוצה מסוג פרוגרסיבי-ראשוני. תאי גזע פלוריפוטנטים (iPS) הם תאים בעלי יכולת להתפתח ולהתמיין לכל תא אחר בגוף.

 

ייצור מואץ

 

מעבר לכך, החוקרים מדווחים כי הצליחו לפתח פרוטוקול ייצור מואץ, אשר מוביל את תאי הגזע להתפתח ולהפוך לאוליגודנדרוציטים – התאים אשר מייצרים את המיאלין במערכת העצבים המרכזית.

 

הפרוטוקולים הקודמים לייצור אוליגודנדרוציטים מתאי גזע ארכו כחצי שנה, מה שהקשה על חוקרים לערוך ניסויים ולפתח טיפולים. המחקר הנוכחי הראה כי ניתן לקצר את זמן התפתחות התאים בחצי.

 

"אנו קרובים מאוד למצוא טיפולים חדשים לטרשת נפוצה, אפילו כאלה שירפאו את המחלה" אומרת סוזן סולומון, מנהלת ה-NYSCF. "היכולת המועצמת שלנו להפיק את התאים המעורבים במחלה, הולכת ללא ספק להאיץ את המחקר בתחום הטרשת הנפוצה וגם במחלות אחרות". 

 

במחקר הנוכחי, לא רק שהחוקרים הצליחו לשפר את הפרוטוקול להתפתחות התאים המייצרים את המיאלין, אלא גם הראו שהאוליגודנדרציטים שהופקו מתאי העור של אנשים עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית-ראשונית הם פונקציונאליים - האוליגודנדרציטים שהופקו הצליחו לייצר מעטפת מיאלין כאשר הוחדרו לעכבר עם מחלה דמוית טרשת נפוצה. התקווה היא שבעתיד ניתן יהיה להגיע לאותה תוצאה גם בבני אדם.

 

 

Stem Cell Reports DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.stemcr.2014.06.012

 

עמית-23
06/08/14 1:37

נשמע מבטיח, השאלה היא כמה זמן לוקח להגיע לאותה תוצאה גם בבני אדם. 

ג-ר-ח
04/08/14 14:07

ממש התפתחות המפיחה תקוות אצל החולים במצבי . אולי סוף סוף הטיפול יהיה אפקטיבי ויחסוך לחולים את כל הניסויים שמבצעים בהם עםה תרופות הקיימות שרובן משפיעות חלקית .