טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
צעד נוסף במיפוי הגנטי
חוקרי ה- Mayo Clinic זיהו 2 גנים עם פוטנציאל טיפולי לטרשת נפוצה. כך הראה מחקר ראשוני חדש שייתכן ובעתיד יישפר את הטיפול ואת הניבוי של מהלך המחלה
מחקר של ה- Mayo Clinic מצא כי 2 גנים בעכברים היו קשורים למערכת עצבים מרכזית עם יכולת שיקום טובה יותר בטרשת נפוצה. ממצאים אלו מעניקים לחוקרים תקווה שיוכלו לפתח טיפולים יעילים יותר לאנשים עם טרשת נפוצה ולנבא את מהלך המחלה של המטופלים. מחקר זה הוצג בכנס ה- ECTRIMS.
"רוב מחקרי הגנים בטרשת נפוצה בחנו את הסיכוי לחלות במחלה – או מדוע אנשים מסויימים מקבלים טרשת נפוצה ומדוע אחרים לא", כך אמר אלן ביבר, החוקר הבכיר. "המחקר הנוכחי בוחן, מתוך אלו שכבר יש להם טרשת נפוצה, מדוע לחלקם יש מהלך מחלה רגוע ומדוע לאחרים ישנה פגיעה קשה מאוד מן הטרשת הנפוצה, בנוסף בחנו מהם המשתנים הגנטיים שקובעים איך יראה מהלך המחלה".
ה- Mayo Clinic מספקת טיפול לכ- 2,500 מטופלי טרשת נפוצה מדי שנה. צוות המחקר במרכז הצליח למצוא 2 גנים שהבדילו בין מהלך מחלה חמור שהוביל לשיתוק בעכברים לבין מהלך מחלה קל בו מערכת העצבים הצליחה לשקם את הפגיעה שנגרמה מן הטרשת הנפוצה. צוות המחקר השתמש בטכניקת מיפוי גנים חדשה ויעילה במיוחד הזמינה כיום רק לשימוש בעכברים.
"זה אפשרי שזיהוי הגנים הללו יספק את הרמז הראשון להבדלים בין מהלכי המחלה, בין אלו החמורים לאלו השפירים יותר". מסביר ד"ר ביבר. "הניתוח הגנטי הראה, שמערכת עצבים מרכזית טובה היכולה לשקם את עצמה, מופעלת ע"י גירוי של מסלול גנטי אחד ואינהיביציה (עיכוב) של מסלול גנטי שני. למרות שהמחקר הוא רק בתחילת הדרך, בסופו של דבר הממצאים יכולים להוביל לטיפול יעיל שיצליח לעורר ולעכב את המסלולים הגנטיים המתאימים במטופלים עם טרשת נפוצה".
לפי ד"ר ביבר, המחקר מציע שיש מספר קטן של גנים הקובעים ומשפיעים באופן דטרמיניסטי על יכולת השיקום של מערכת העצבים המרכזית בעקבות מחלה דה-מיאלנטיבית, ולא מספר גדול של גנים שכל אחד מהם משפיע בצורה קלה בלבד, כפי שהציעו מחקרים אחרים עד עתה.
"אם כך הדבר, יתאפשר לחוקרים בעתיד למפות את הגנים החשובים והמשפיעים על יכולת השיקום של מערכת העצבים המרכזית, בקרב מטופלים עם טרשת נפוצה, כך לנבא את מהלך המחלה, באמצעות קריאת המפה הגנטית שלהם", אמר ד"ר משה רודריגז, מנהל המרכז לטרשת נפוצב ב- Mayo Clinic . "כלי אבחנתי כזה יכול לתרום מאוד למטופלים עם טרשת נפוצה ויכול להמשיך את הרעיון של "רפואה אינדיבידואלית", בה לכל מטופל מתאימים טיפול ייחודי על-פי מאפייניו האישיים".