סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
צמחונות מפחיתה את הסיכון למוות ממחלות
צמחונות קשורה עם פחות מוות מסיבות של מחלות לב, מחלות כליה ומחלות אנדוקריניות
אחד הנושאים בהם עוסקים בשנים האחרונות באופן משמעותי, הוא הצמחונות, על גווניה השונים. אחת הדחיפות המשמעותיות לנושא הופיעה בדמות הרצאתו של גארי יורופסקי, המנסה לשכנע בהרצאתו לעבור לדיאטה טבעונית מלאה, קרי ללא מאכלים שמקורם בחי. כעת מחקר פרוספקטיבי רחב היקף שפורסם בג'ורנל הרפואי היוקרתי JAMA Intern Med בדק את הקשר עם הרגלי תזונה צמחוניים ומוות מכל הסיבות. על פי תוצאות המחקר יש קשר חיובי בין צמחונות לבין תמותה פחותה מכל הסיבות.
החוקרים מאוניברסיטת קליפורניה השתמשו במדגם ענק של 73,308 אנשים החברים בקבוצת האדוונטיסטים - קבוצה נוצרית המאמינה בחזרתו של ישו לעולמינו. באמצעות שאלונים חולקו הנבדקים לחמש קבוצות תזונה: תזונה לא צמחונית, צמחונות חלקית, צמחוניים שאוכלים גם מאכלי ים, צמחוניים שאוכלים חלב וביצים וטבעוניים שאינם אוכלים שום מזון הקשור בעולם החי.
לאחר מכן עקבו החוקרים אחר הנבדקים במשך 5.79 שנים, ורשמו את כל מקרי המוות בקבוצה, מכל הסיבות. במהלך השנים נרשמו 2,570 מקרי מוות מכל הסיבות. ככלל שיעור התמותה היה 6.5 מקרים לכל 1000. מתוך כך חישבו החוקרים את הסיכון למוות בקרב לא צמחוניים לעומת צמחוניים, ונמצא כי הסיכון של הצמחוניים לתמותה היה נמוך ב-12% מאשר הלא צמחוניים.
בנוסף לכך, בדקו החוקרים, מי מבין קבוצות הצמחונות השונות הייתה בעלת הסיכון הנמוך ביותר לתמותה ומצאו כי בקרב צמחוניים שאוכלים מאכלי ים הסיכון למוות היה נמוך ב-19% אחוז לעומת לא צמחוניים, בקרב טבעוניים הסיכון היה נמוך ב-15%, בקרב צמחוניים שאוכלים חלב וביצים הסיכון היה נמוך ב-9% ובקרב צמחוניים חלקיים הסיכון היה נמוך ב-8%.
בנוסף, מצאו החוקרים כי נמצא קשר מובהק בין צמחונות ובין הירידה בסיכון למוות ממחלות קרדיו וסקולריות, מחלות שאינן קרדיו וסקולריות וממחלות שאינן סרטן, מחלות אנדוקריניות ומחלות כליה.
עוד מציינים החוקרים, כי בקרב הגברים, הקשר בין צמחונות להימנעות מתחלואה, היה משמעותי יותר מאשר בקרב נשים.
לסיכום, טוענים החוקרים כי יש לקחת את תוצאות המחקר בחשבון כאשר מבצעים המלצות תזונתיות.
JAMA Intern Med. June 3, 2013, ONLINE FIRST
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
ד"ר דינה ראלט PhD
אני ממעיטה בפחמימות/דגנים בגלל הסוכרת ולא קבעתי מראש ביצה אחת, פשוט ככה יוצא.
בקשר לחלבון, מסתבר שאנחנו צריכים פחות חלבון ממה ששערנו פעם, ראה מספר קישורים בפוסט שכתבתי על אריכות חיים.
http://www.camoni.co.il/index.php?idr=402&pid=3632
שאול_
ד"ר דינה שלום
1. לפי מה קבעת ביצה אחת?
2. מדוע מעט דגנים? חשש קלורי? אזי איך את משיגה חלבון מלא ? הרי לאספקת כל חומצות האמינו יש צורך לאכול דגנים וקיטניות או בשר ודגים לא רצוי לאכול כל יום.
בתודה
ד"ר דינה ראלט PhD
אני פחות או יותר אוכלת כמוך (אבל רק ביצה אחת בשבוע ומעט דגנים)
ממליצה לכולם להיות החוקרים של עצמם ולבחון איך בריאותם נראית לאור התזונה שבחרו.
שאול_
יש לי שילוב שאולי טרם נחקר.
במידה וכן אשמח לשמוע.
ללא בשר, ללא מוצרי חלב ורק במשך השנה האחרונה הוספתי 3 ביצים לשבוע.
פעמיים דג בשבוע.
הרבה דגנים וקיטניות להשגת חלבון מלא.
וכמובן ירקות ירקות ופירות ואגוזים מסוגים שונים.
ועקרון: ללא מוצרים תעשיתיים אלא רק ישר מאמא אדמה (לדוגמא ללא לחם רק גרעיני דגנים וקיטניות)
ד"ר דינה ראלט PhD
הי שאול, האם אתה צמחוני או שמעכשו תתחיל? ספר לנו על התוצאות...
שאול_
ברמה הלוגית (המציאות לא תמיד מתאימה אבל מנסים):
צמחונות עם מאכלי ים שיפור 19 אחוז
טבעונות 15 אחוז.
הערכה שלי : טבעונות + מאכלי ים כנראה ניתן להשיג אפילו יותר מ- 19 אחוז וזה הכיוון שכנראה אנסה.
דרך אגב טבעונות גם אומר מאכלים לא מבושלים/מחוממים?
ד"ר דינה ראלט PhD
אני חושבת שהכוונה היא לצמחונות ללא חלב וביצים אבל כן עם דגים...
הנה תקציר המאמר
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1691919
ואם אתה רוצה את המלא - תבקש מהחוקר הראשי Gary E. Fraser שהנה האימייל שלו
gfraser@llu.edu
שאול_
לא ברור מהי צמחונות עם מאכלי ים.
האם זה כולל מוצרי חלב?
האם זה כולל ביצים?
היכן הלינק לכתבה המקורית באנגלית?
אולי עדיף ביותר טבעונות + מאכלי ים?
בתודה
denur1
ישנם משתנים של הסביבה ויש את השוני בין אדם לאדם,
לכן אין אפשרות להמליץ על תפריט אחיד.
עמית אלתם
צמחונות +מאכלי ים 19% ירידה בתמותה לעומת לא צימחוניים
טבעונות רק 15% ירידה בתמותה בהשוואה ללא צימחוניים
ברוך הלוי-סגל
http://www.shvoong.co.il/he-IL/323/9115/
פשוט יוגה
צמחונות (לעומת תזונה מן החי) מפחיתה את הסיכון לחלות במחלות השפע הנפוצות במערב, אך מירב היתרונות הבריאותיים מגיעים דווקא מתזונה טבעונית שמבוססת על מזונות מלאים מן הצומח.
ראו את ההרצאה של ד"ר מייקל גרגר, במאמר בקישור להלן, שסוקרת מחקרים רפואיים אשר משווים בין תזונה מן החי, תזונה צמחונית ותזונה טבעונית.
http://simply-yoga.co.il/healing-with-nutrition/
המאמר בקישור לעיל עוסק בקשר בין תחלואה במחלות השפע הנפוצות במערב (סרטן, סוכרת, מחלות לב, יתר לחץ דם, אירוע מוחי, השמנת יתר וכד') לתזונה מן החי וריפוי מחלות אלו בעזרת תזונה המבוססת על מזונות מלאים מן הצומח.