נשימה
מנהלי קהילה
צילומי רנטגן לא מפחיתים תמותה מסרטן ריאות
סריקות רנטגן שגרתיות לאיתור מוקדם של סרטן הריאה לא הביאו להפחתה בשיעורי התמותה מהמחלה
צילומי רנטגן שגרתיים של הריאות לא מונעים מקרי מוות מסרטן ריאות, גם לא בקרב מעשנים. מחקר חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי JAMA הראה כי שיעורי התמותה מסרטן הריאה בקרב אנשים שעברו צילומי רנטגן מידי שנה, לא היו נמוכים יותר מאשר בקרב אלו שלא עברו בדיקות.
בדיקות סקר הן בדיקות שגרתיות המבוצעות באנשים ללא תסמינים, לאיתור מוקדם של מחלות. קבוצת חוקרים, ביקשה לבדוק אם צילומי רנטגן שגרתיים של הריאות יכולים להוות בדיקת סקר יעילה לסרטן ריאות.
מחלת הסרטן מהווה את גורם התמותה מספר אחד בישראל, והיא אחראית לכ- 25% ממקרי המוות. בקרב גברים, סרטן הריאה הוא הסרטן הקטלני ביותר. בקרב נשים סרטן הריאה מדורג שלישי ברשימת הסרטנים הקטלניים, אחרי סרטן השד וסרטן המעי הגס. בדיקות סקר יעילות לסרטן הריאה יעזרו למנוע מקרי מוות רבים והחוקרים קיוו שצילומי רנטגן – שהם פחות יקרים מבדיקות הדמיה אחרות - יהיו יעילים כבדיקת סקר.
המחקר עקב אחר כ- 155,000 אמריקנים בני 55 עד 74. מחציתם עברו צילומי רנטגן שנתיים במשך 4 שנים, בעוד שהיתר לא עברו בדיקות כאלו. לאחר תקופת מעקב של 13 שנים החוקרים התאכזבו לגלות שצילומי רנטגן שגרתיים באנשים בריאים ללא תסמינים הם מיותרים - מספר מקרי המוות מסרטן ריאות היה דומה בשתי הקבוצות. גם כאשר החוקרים בחנו אנשים עם גורמי סיכון לסרטן הריאה – כמו עישון - לא היה הבדל בין הקבוצות. יתרה מכך, החוקרים מציינים כי צילומי רנטגן עלולים לספק תוצאות שגויות בעקבותיהן יבוצעו בדיקות פולשניות שעלולות אף לסכן את המטופל.
תוצאות המחקר מאוששות תוצאות של מחקרים קטנים יותר שבוצעו בעבר. חשוב להבין כי המחקרים מראים כי צילומי רנטגן לא יעילים כבדיקת סקר לאנשים ללא תסמינים, אך אין משמעות הדבר כי הצילומים אינו יעילים במקרים בהם לרופא יש סיבה לחשוד שלמטופל יש סרטן – כמו שיעול שלא עובר.
JAMA. Published online October 26, 2011
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה