השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ציידים לא שורפים יותר קלוריות מעובדי משרד
מחקר: אנחנו מוציאים את אותה כמות אנרגיה כמו אבותינו הציידים-לקטים. אז למה אנחנו שמנים יותר?
אחד ההסברים להשמנה המתפשטת כמגיפה בעולם המערבי הוא שבהשוואה לאבותינו הציידים-לקטים, אנחנו מבזבזים היום הרבה פחות אנרגיה לצורכי קיום. אבל מחקר חדש מצא כי מדובר במיתוס.
המחקר בדק את ההוצאה האנרגטית היומית (הקלוריות ש"נשרפות" בכל יום) בקרב אחת האוכלוסיות היחידות של ציידים-לקטים שנותרו בעולם - שבט ההדזה (Hadza) החי בטנזניה. השבט לא נעזר באמצעים טכנולוגיים ותזונתו מבוססת על מה שחבריו צדו וליקטו.
במשך 11 יום, 30 מחברי הקהילה ענדו יחידות GPS שעקבו אחר המרחקים שהם טיילו כל יום. הם גם חוברו למוניטורים שבדקו את הנשימה שלהם במנוחה ובהליכה כדי למדוד את המטבוליזם שלהם. מדידת האנרגיה שהם הוציאו נמדדה באמצעות בדיקות שתן. המדדים שנאספו הושוו למדדי 68 אנשים שגרו בארה"ב או אירופה.
הממצאים המפתיעים שפורסמו בכתב העת PLoS One הראו שלמרות ההליכות הארוכות והפעילויות האחרות שעושים בני ההדזה בחיפוש אחר המזון, לא נראה שהם מוציאים יותר אנרגיה יומית מאנשים מערביים, שהם פחות פעילים גופנית באופן משמעותי.
הממצאים מעמידים בסימן שאלה את ההנחה המקובלת שהאוכלוסייה המודרנית שמנה כי היא לא זזה מספיק, ומצביעים על כך שההשמנה בעולם המערבי כנראה נובעת מהתזונה או מסיבות אחרות.
המחקר גם מעלה את האפשרות שיש רמה טבעית של הוצאת אנרגיה שמאפיינת את כל המין האנושי, בלי קשר לאורח החיים.
החוקרים מקפידים לציין שגם אם היא לא קשורה למידת ההשמנה, הפעילות הגופנית מיטיבה עם הבריאות.
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
ד"ר דינה ראלט PhD
http://well.blogs.nytimes.com/2012/08/01/dieting-vs-exercise-for-weight-loss/?ref=health
ד"ר דינה ראלט PhD
אחד הנושאים שרלבנטים כאן הוא שהגוף מייעל תנועה קבועה. יכול להיות שהציידים שכל חייהם זזים כך והרבה, התייעלו במשך השנים ולכן ומשקיעים פחות אנרגיה ממה שהיו משקיעים בני המערב באותה תנועה.
זאת הסיבה שאוהבי הספורט מקדמים גם החלפת סוג תנועה וגם הפסקות INTERVALS להגביר את הוצאת האנרגיה.
ד"ר פוגלמן יעקב
שלום לכולם
אם קוראים את שיטות החישוב שלהם את ה BMR ואת הוצאת האנרגיה היומית שלהם הם עוסקים
כל הזמן בקירובים ולא במדידה האמיתית שניתנת למדידה רק בקאלורימטר.
רק בקאלורימטר את יכולה למדוד את החום הנפלט מהשומן החום שעושה UNCOUPLING ומוציא אנרגיה בצורה של חום. (זה ההסבר מדוע אנשים רזים אוכלים המון ולא משמינים, ושמנים שעולים במשקל כמו טיל עם מעט מאד אוכל).
ולכן כל תוצאה שלא נמדדת בקאלורימטר חשודה בעיני.
אני בטוח שד"ר רון גולן יוכל להוסיף
יום נפלא
ד"ר פוגלמן יעקב
יש לי בעיה קשה עם המאמר שקראתיו בעיון.
אני לא בטוח שהקרוב של הוצאת האנרגיה שמצאו החוקרים הינה אמיתית . יש בעיות מטולוגיות קשות במדידה.
ד"ר דינה ראלט PhD
מעניין יהיה לבחון איך סוגי התנועה השונים משפיעים על מידת ההשמנה.
אני אישית גיליתי שאצלי, הרמת משקולות במקום שחייה, הובילה להרזיה רצינית. דהיינו חשוב לא רק כמה בכלל אנרגיה מוציאים, אלא גם איזה אנרגיה ולכן כדאי לנסות דרכי פעילות גופנית שונים.
denur1
למרות שאין לי את ההשכלה הדרושה קשה לקבל את תוצאות המחקר הזה, אין ספק שבני השבט הזה בנויים אחרת עם יכולות גופניות (בממוצע) טובות מאדם שיושב במשרד ממוזג.
פעילות גופנית צורכת אנרגיה, לא נראה לי שיש ויכוח על זה, יתכן מאד שצריכת האנרגיה אינה אחידת ושונה בין אנשים שונים וודאי בין כאלו שכל אורח החיים שונה בצורה קיצונית.
פעילות גופנית הינה כלי עזר לשמירה על יכולות טובות יותר של מרבית המערכות בגוף, לדעתי בעיקר בשל קצב זרימת הדם שעולה בזמן הפעילות.
אפשר לרזות בלי פעילות גופנית , אפשר לאזן סוכר בדם בלי פעילות גופנית, תזונה הינה המפתח לשני הדברים האלו.
הפעילות הגופנית מיטיבה עם כל אחד ללא קשר למטרות אחרות שיש לו, כמובן למעט אלו שמסיבה זו או אחרת מנועים מלבצע אותה.