מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותציור פשוט מנבא תמותה לאחר שבץ

ציור פשוט מנבא תמותה לאחר שבץ

מבחן קוגניטיבי פשוט בו מציירים קווים בין מספרים, עשוי לשמש לניבוי הסיכון לתמותה לאחר שבץ


חיבור נקודות ממוספרות בסדר עולה במהירות האפשרית (ציור: אוניברסיטת Uppsala)
חיבור נקודות ממוספרות בסדר עולה במהירות האפשרית (ציור: אוניברסיטת Uppsala)

 

מחלה של כלי דם במוח עלולה לגרום לפגיעה בתפקודים קוגניטיביים. מחקר חדש הדגים כי הפרעה קוגניטיבית "שקטה" - כזו שלא באה לידי ביטוי כלפי חוץ - עשויה לחזות סיכון מוגבר לתמותה בחולים לאחר שבץ. את ההפרעה הקוגניטיבית הנחבאת, החוקרים מצאו שאפשר לבדוק באמצעות ציורים פשוטים.

 

החוקרים השוודים מאוניברסיטת Uppsala ערכו מבחן קוגניטיבי פשוט שכלל חיבור נקודות ממוספרות בסדר עולה במהירות האפשרית. המבחן, אותו ממלאים אנשים כשהם בריאים, בודק תפקודים קוגניטיביים הנמצאים בעיקר תחת הפיקוח של האונה המצחית במוח. מחלה שקטה של כלי דם קטנים במוח עשויה לגרום לפגיעה בתפקודים המצחיים שאינה בהכרח מלווה בסימנים נראים לעין.

 

 (המבחן בודק תפקודים קוגניטיביים הנמצאים בעיקר תחת הפיקוח של האונה המצחית במוח)

 

מתוך 1,000 משתתפים בני 67 עד 65 שמלאו את המבחן, 155 פיתחו שבץ במשך תקופת מעקב של 14 שנה. לאחר שהחוקרים נטרלו גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו גיל, הם מצאו כי הנחקרים שהשיגו ציון נמוך במבחן היו בעלי סיכון גבוה פי שלוש למוות בעקבות האירוע המוחי שעברו ביחס לחולים שהשיגו ציון גבוה.

 

המחקר שפורסם ב-BMJ Open מדגים כי גם בחולים שעדיין לא עברו אירוע מוחי תיתכן פגיעה נרחבת בכלי דם קטנים במוח. הפגיעה עלולה לגרום לירידה בתפקוד הקוגניטיבי שיתכן ואיננה מורגשת בתפקוד היומיומי. פגיעה זו עשויה להסביר תמותה מוגברת לאחר שבץ מוח.

 

לזיהוי מחלה שקטה של כלי דם במוח פוטנציאל למנוע שבץ מוח וכך להוריד תחלואה ותמותה בגיל המבוגר. נראה כי מבחן קוגניטיבי פשוט עשוי לשמש ככלי יעיל לזיהוי הפרעות מוחיות שקטות.

 

 

BMJ Open. 2012 May 9