מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
פרפור פרוזדורים: עד כמה הגנטיקה משפיעה?
מחקר: יש לך קרוב משפחה שסובל מפרפור פרוזדורים? הסיכון שלך לסבול מהפרעת הקצב עולה ב- 40%
אם יש לך אח, אחות או הורה עם פרפור פרוזדורים, הסיכון שלך להפרעת הקצב עולה ב- 40%. כך עולה ממחקר חדש.
פרפור פרוזדורים היא הפרעת קצב שכיחה ועל פי הערכות כ-70 אלף בני אדם בישראל סובלים ממנה. התופעה מאופיינת בשיבוש במנגנון הקיצוב החשמלי של הלב הגורם להתכווצות מהירה, לא סדירה ולא יעילה של פרוזדורי הלב (עליות הלב). ההפרעה יכולה לקרות בכל גיל, אך מתחת לגיל 40 היא נדירה יחסית. בקרב קשישים כבר מדובר על שכיחות של 5 עד 10 אחוז.
ההפרעה באה לידי ביטוי בתחושה של אי סדירות בדופק, שיכולה להיות מלווה בתחושה של תעוקה, עייפות וקוצר נשימה. ההפרעה יכולה להוות מטרד בלבד, אבל היא גם עלולה להיות מסוכנת. הפרפור עצמו אומנם לרוב לא מסכן חיים באופן מיידי, אך הוא מעלה את הסיכון לשבץ מוחי ועל פי הערכות בישראל לוקים מדי שנה כ-2,500 בני אדם בשבץ רק בגלל פרפור. הסיבה היא שבמצב של פרפור פרוזדורים העליות לא מתפקדות כראוי. הדם לא זורם בתוכן אלא נוטה לעמוד ולכן ליצור קרישי דם שעלולים להיסחף למקומות שונים בעיקר למוח. סיכון נוסף הוא שכאשר הפרפור מהיר, החולה מסתובב עם דופק גבוה, מה שלאורך זמן עלול לגרום לאי ספיקת לב.
כבר ידוע כי יש מרכיב גנטי בפרפור פרוזדורים, אבל חוקרים ביקשו לבדוק עד כמה הסיכון שלך לפתח את ההפרעה עולה, כאשר יש לך קרוב משפחה מדרגה ראשונה שסובל ממנה.
במחקר הנוכחי, החוקרים האמריקאים ניתחו מידע שנאסף על כמעט 4,500 איש, אף אחד מהם לא סבל מפרפור פרוזדורים בתחילת המחקר. בין השנים 1968 ל- 2007, 440 מהנחקרים פיתחו את ההפרעה.
החוקרים נטרלו גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות ביניהם גורמי סיכון גנטיים ידועים וגורמי סיכון אחרים להפרעה הקצבית.
התוצאות הראו שאנשים שאחד מהוריהם או אחיהם סבלו מהפרעת הקצב, היו בעלי סיכון מוגבר ב- 40% לפתח את ההפרעה, מאשר אלה שלא היו להם קרובי משפחה מדרגה ראשונה עם פרפור פרוזדורים (5.8% בהשוואה ל- 3.1%). עם כל קרוב משפחה נוסף מדרגה ראשונה שסבל מההפרעה, הסיכון עלה ב- 24% נוספים.
JAMA. Published online November 13, 2010. doi:10.1001/jama.2010.1690
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה