מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

פיברומיאלגיה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ואלרי אלוש
מומחית לרפואה פנימית וראומטולוגיה מנהלת המרפאה לפיברומיאלגיה מרכז רפואי תל אביב (איכילוב)
רן שורר
רן שורר
פסיכולוג שיקומי מומחה (MA), ונוירו-פסיכולוג. בעל ניסיון טיפולי בהתמודדות עם אנשים עם הסובלים ממחלות כרוניות בשלבים שונים בחיים. בשנים האחרונות ריכזתי את הצוות הפסיכולוגי במכון הראומטולוגי במרכז הרפואי איכילוב, ת"א. היום אני משלב עבודה בטכניקות שיקומיות במסגרת מרכז סגול לרפואה היפרבארית במרכז רפואי שמיר. העבודה הטיפולית שאני פוגש כרוכה פעמים רבות בהתמודדות עם שיקום התפקוד לאחר מחלות גוף-נפש, התמודדות עם כאב יומיומי ומציאת כלים מתאימים להתמודדות עם מחשבות שליליות הקשורות למצב.  במסגרת העבודה הטיפולית אני עושה שימוש בכלים טיפוליים שונים שיעילותם הוכחה במצבים של התמודדות עם כאב כרוני, כולל מרכיבים של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), מיינדפולנס ושימוש בכלים מתקדמים לעיבוד אירועי מצוקה וסטרס בעזרת EMDR.
ד
ד"ר עומר גנדלמן
ראומטולוג, רופא מומחה בכיר, במחלקה פנימית והיחידה הראומטולוגית בתל השומר. אני פועל ועובד בגישה בה הראומטולוג הוא הרופא שמרכז את הטיפול בחולה בצורה הוליסטית ומקיפה.

מובילי קהילה

שרון גור
שרון גור
מתמודדת עם פיברומיאלגיה ותסמונת התשישות הכרונית מזה 20 שנה. מכהנת כיו"ר עמותת אס"ף כ15 שנה.
כמוניפיברומיאלגיהחדשותפריצת דרך: חולי פיברומיאלגיה יוכרו אוטומטית כזכאים לקצבת נכות

פריצת דרך: חולי פיברומיאלגיה יוכרו אוטומטית כזכאים לקצבת נכות

תקנות חדשות עליהן חתם שר הרווחה מסדירות את ההכרה בחולי פיברומיאלגיה כזכאים לקצבאות נכות לאחר שנתיים של מחלוקות בין משרד האוצר לביטוח הלאומי. אז למה המתמודדים עם פיברומיאלגיה עדיין מודאגים?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

שר הרווחה מאיר כהן חתם השבוע לראשונה על תקנות שמסדירות באופן פורמאלי את הזכאות לקצבאות נכות לחולי פיברומיאלגיה במסגרת ספר הליקויים של המוסד לביטוח לאומי. החתימה על התקנות התעכבה בשנים האחרונות על רקע חילוקי דעות בין הביטוח לאומי למשרד האוצר.

 

אמנם בהכרה החדשה הופכת ישראל לאחת המדינות הראשונות בעולם שמאפשרת פורמאלית זכאות לקצבאות נכות לחולי פיברומיאלגיה. עם זאת, ההכרה החדשה מזכה חולי פיברומיאלגיה קשים ב-40% נכות רפואית, ולמעשה גורעת מאחוזי שהוכרו לחולים במסמך הסכמה שאושר בעבר בבית המשפט. במשרד הרווחה הבטיחו כי בתום חצי שנת פעילות תיבחן האפשרות להעלאת תקרת הזכאות לפיברומיאלגיה מ-40% ל-50%.

 

עמדות משתנות

 

מאובחנים עם פיברומיאלגיה שנפגעה יכולתם לעבוד ולהתפרנס על רקע החמרה בתסמיני המחלה ופנו לביטוח הלאומי לקבלת הכרה בקצבת נכות זכו עד כה בקבלת פנים צוננת, ואלו שקיבלו הכרה כי מחלתם מזכה אותם בקצבת נכות נדרשו למאבקים מתישים במערכת.

 

ספר הליקויים (הנכויות) הנהוג בביטוח הלאומי לצורך קביעת אחוזי נכות אינו כולל את פיברומיאלגיה, ומספר רופאים שחברים בוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי החזיקו שנים בעמדה כי פיברומיאלגיה כלל איננה 'מחלה אמיתית', אלא מהווה ביטוי למצוקה נפשית ומחלה פסיכיאטרית במהותה.

 

חוסר ידע בקהילה הרפואית בארץ גם מוביל לעיכובים משמעותיים באבחון של פיברומיאלגיה, ובמחקר ישראלי שפורסם בסתיו 2019 תועד עיכוב של כמעט שש וחצי שנים באבחון המחלה. לאחרונה, לאחר שנים שבהן נטען כי מדובר במחלה מדומיינת. מתפרסמות עדויות מדעיות לכך שפיברומיאלגיה מבטאת למעשה הפרעה ביולוגית, ומבטאת כאב כרוני ממקור מרכזי שנגרם על רקע הגברת עיבוד כאב והולכתו במערכת העצבים המרכזית. מחקר אמריקאי-שבדי משותף, שהתבסס על הדמיות מוח וממצאיו פורסמו באוקטובר 2018, אף מצא כי הכאבים בפיברומיאלגיה קשורים בדלקת מוחית מפושטת. המודעות העולמית לפיברומיאלגיה עלתה בין השאר בסתיו 2017 כשהזמרת והשחקנית האמריקאית ליידי גאגא (סטפני ג'רמנוטה) נאלצה לבטל מסע הופעות מתוכנן והתוודתה כי היא סובלת מפיברומיאלגיה.

 

העמדות המשתנות בקהילה הרפואית בישראל בנוגע לפיברומיאלגיה הובילו לכך שבכל ועדה רפואית בביטוח הלאומי שבה הופיעו חולי פיברומיאלגיה הייתה נהוגה גישה שונה ביחס לתסמונת, כשחלק מהחולים קיבלו הכרה באחוזי נכות על סמך סעיפים קיימים בספר הליקויים, למשל הסעיף המתייחס למיגרנות ששכיחותן גבוהה בקרב החולים, ואילו לאחרים סורבה בקשת ההכרה. 

 

מאבק משפטי

 

משנת 2008 נידונו בבג"ץ עתירות שהגישה עמותת אס"ף כנגד המוסד לביטוח לאומי בדרישה לכלול פיברומיאלגיה בספר הליקויים הרשמי של הביטוח הלאומי, כדי לאפשר הכרה בתסמונת לצורך קבלת קצבאות.

 

במסגרת עתירה שהוגשה במאי 2013 באמצעות עו"ד אלי לוטן, נעשתה פנייה לאיגוד הישראלי של הרופאים הריאומטולוגים להמליץ לביטוח הלאומי על אחוזי נכות לפיברומיאלגיה, אולם האיגוד המליץ על אחוזי נכות נמוכים לתסמונת – עד 30% נכות בלבד, שלמעשה אינם מאפשרים זכאות בקצבת נכות. עם זאת, בלשכה הרפואית של הביטוח הלאומי בוצעה בדיקה מקבילה של הנושא, וניתנו בה המלצות לאחוזי נכות גבוהים יותר – עד 50% נכות לפיברומיאלגיה בדרגה קשה. בסוף התהליך התקבל במסגרת העתירה מסמך משותף לעמותת אס"ף ולביטוח הלאומי שמכיר באחוזי הנכות הגבוהים בשיעור של 50%. מסמך זה אושר באוקטובר 2014 על ידי בית המשפט העליון לצורך סגירת העתירה, ואף פורסם בשנים האחרונות באתר "כמוני" במטרה לאפשר לחולי פיברומיאלגיה להציגו בפני ועדות רפואיות בביטוח הלאומי ולקבל הכרה באחוזי נכות. על פי המסמך, פיברומיאלגיה לא מאוזנת למרות טיפול רציף במשך שנה לפחות שמלווה באובדן מוחלט של כושר העבודה – מזכה ב- 50% נכות.

 

כיום בישראל, זכאות לקצבאות נכות בביטוח הלאומי ולשלל זכויות נוספות הנגזרות ממנה – תלויה באחוזי נכות רפואית ובדרגת אי כושר. באשר לאחוזי הנכות הרפואית הנקבעים בוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי, לקבלת קצבת נכות נדרשים מינימום 60% נכות רפואית או 40% בתנאי שאחד מהליקויים הוא מעל 25%. בהמשך נקבעת בוועדות דרגת אי כושר המבטאת את הירידה בכושר התפקוד בעבודה, כשהזכאות לקצבה דורשת הכרה בדרגת אי כושר בשיעור של 50% לפחות. בסופו של התהליך, גובה קצבת הנכות נקבע בהתאם לאחוזי הנכות הרפואית שנקבעו על ידי הוועדה הרפואית: נכון לאוקטובר 2021, דרגת אי כושר חלקית בשיעור של 60% מזכה בקצבה חודשית של 1,908 ש"ח; דרגת אי כושר בשיעור של 65% מזכה בקצבה חודשית של 2,027 ש"ח; דרגת אי כושר בשיעור של 74% מזכה בקצבה חודשית של 2,242 ש"ח; ודרגת אי כושר מלאה בשיעור של 75% או 100% מזכה בקצבה חודשית מלאה בסכום של 3,321 ש"ח.

 

לפני שנתיים, בנובמבר 2019, הכריז הביטוח הלאומי כי בתום הבדיקות הרפואיות המקיפות הוחלט על הכנסת מחלת הפיברומיאלגיה לספר הליקויים, אך משרד האוצר מנע את ההחלטה, ועמותת אס"ף הגישה עתירה נוספת בנושא. בחודשים האחרונים התבטלה העתירה, לאחר שהמוסד לביטוח הלאומי הבהיר בבית המשפט כי הוא אינו אחראי לעיכוב בהכנסת המחלה לספר הליקויים.

 

בשבוע שעבר חתם שר הרווחה על התקנות החדשות שמכניסות לראשונה את הפיברומיאלגיה לספר הליקויים הרשמי. לפי טיוטת התקנות, שצפויה להתפרסם ברשומות בימים הקרובים, תסמונת הפיברומיאלגיה ותסמונת התשישות הכרונית (CFS, קיצור של Chronic Fatigue Syndrome) הכוללות כאבים או עייפות יוכנסו לספר הליקויים בפירוט הבא:

 

  • כשהמחלות ברמיסיה וללא הפרעות בתפקוד – הן יקנו 0% נכות.

 

  • כשהמחלות מלוות בסימנים קליניים הגורמים להפרעה קלה בתפקוד – הן יקנו 10% נכות.

 

  • כשהמחלות מלוות בסימנים קליניים בחומרה קלה עם הפרעה בינונית בתפקוד – הן יקנו 20% נכות.

 

  • כשהמחלות מלוות בסימנים קליניים בחומרה בינונית עם הפרעה ניכרת בתפקוד – הן יקנו 30% נכות.

 

  • כשהמחלות מלוות בסימנים קליניים בחומרה קשה המצריכים טיפול רפואי קבוע עם הפרעה קשה בתפקוד – הן יקנו 40% נכות.

 

  • במקרים שבהם אחוזי הנכות בגין אחת או יותר מהפגיעות הנלוות לתסמונת גבוה מ-40% - יקבע שיעור הנכות לפי אחוז הנכות הגבוה מבין הפגיעות הנלוות לתסמונת ששיעורן עולה על 40% נכות.

 

 

בעמותת אס״ף לחולי פיברומיאלגיה ותשישות כרונית שקידמה את המהלך, מדגישים כי מדובר בבשורה גדולה. "מדובר בהישג פורץ דרך של ישראל שהושג לאחר שנים ארוכות של מאבקים", אומרת שרון גור, יו"ר העמותה. לדברי עו"ד לוטן שמלווה את המאבק, "זהו הישג דרמטי שמדינות נוספות צפויות ללכת בעקבותיו".

 

יחד עם זאת, בהבדל מעמדת המוסד לביטוח לאומי, כפי שהשתקפה בעבר במסמך שאושר בבית המשפט והוצגה בשנת 2019 ולפיה המחלה תוכנס לספר הליקויים בהיקף של עד 50% נכות לסובלים מפיברומיאלגיה קשה, בהתאם להסכם שהושג עתה בין משרדי הרווחה והאוצר, ההכרה גורעת מאחוזי הנכות ל-40% בלבד לכל היותר.

 

לצמצום אחוזי הנכות מספר השלכות בעייתיות עבור חולי הפיברומיאלגיה: ראשית, עקרות בית (נשים נשואות שאינן עובדות) נדרשות ל-50% נכות כדי לקבל קצבת נכות כללית, והמהלך החדש למעשה שולל את אפשרותן לקבל קצבה בגין פיברומיאלגיה; כמו כן, חולים בדרגות ביניים יקבלו כתוצאה מהמתווה החדש הכרה באחוזי נכות נמוכים מ-40%, ועשויים גם כן שלא לקבל קצבת נכות; ויתרה מכך, מאחר ודרגת אי כושר נקבעת באופן שמשיק לאחוזי הנכות הרפואית בהתאם לפסק דין תקדימי (פסק דין עזאת מוהרה נ' הביטוח הלאומי) – הרי שהורדת אחוזי הנכות הרפואית מ-50% ל-40% מפחיתה למעשה מהסיכויים לקבל דרגת אי כושר גבוהה שתאפשר קצבת נכות משמעותית במקרה הצורך.

 

במשרד הרווחה מציינים כי "בתקנות עליהן חתם שר הרווחה ישנה גם הכרה בסימפטומים למי שלוקים מכאבי המחלה לאורך זמן המשפיעים על התפקוד בחומרה נמוכה, בינונית וגבוהה וזאת ללא תלות בליקויים נוספים. השר התחייב בפני הארגונים, שבתום חצי שנת פעילות תיבחן האפשרות להעלות את תקרת אחוזי הנכות מ-40%ל-50%". בעמותת אס"ף שוקלים לעתור שוב לבג"ץ כנגד התקנות החדשות, במידה והתקנות יתפרסו במתכונתן המוצעת הקובעות סף עליון של 40% נכות בלבד.

 

התיקון המוצע בספר הליקויים יפורסם בימים הקרובים ובהמשך יועבר לאישור שרי הבריאות, המשפטים והרווחה, במטרה להכלילו בתקנות, והוא צפוי להיכנס לתוקף תוך שלושה חודשים מיום פרסומו.

 

צעד פורץ דרך

 

לצד חששות החולים, הכנסת הפיברומיאלגיה לספר הליקויים הרשמי של הביטוח הלאומי מהווה צעד פורץ דרך ברמה העולמית, וישראל הופכת בכך לאחת המדינות הראשונות בעולם שמכירה באופן פורמאלי בזכאות לקצבאות נכות לחולי פיברומיאלגיה. גם בארה"ב, הביטוח הלאומי האמריקאי (SSA) מכיר החל מיולי 2012 בפיברומיאלגיה כמחלה המאפשרת תביעת זכאות לקצבת נכות, ובשנים האחרונות הוכרו זכאויות לקצבאות נכות לחולי פיברומיאלגיה קשים גם בקנדה ובאוסטרליה, אם כי הקצבאות שמשולמות מכורח הכרה זו נמוכות משמעותית מאלו שנקבעו במתווה החדש. צבא ארה"ב הוא אחד הארגונים היחידים שמכיר בפיברומיאלגיה כמחלה המזכה בקצבת נכות לחיילים אמריקאים.

 

עם ההחלטה להכללת הפיברומיאלגיה בספר הליקויים של הביטוח הלאומי אמר השבוע שר הרווחה והשירותים החברתיים ח"כ מאיר כהן ("יש עתיד") כי "שנתיים הם זמן ממושך מידי להמתין להחלטה, כשחולי הפיברומיאלגיה מבקשים הכרה וסובלים מכאבים בגוף המשפיעים על התפקוד היום-יומי שלהם. אני גאה להיות השר שחותם על הכרה זו, כחלוץ מבין מדינות העולם, שקשוב לצרכי הציבור ולכאבו ומקדמים סיוע, טיפול והגנה סוציאלית לחולי הפיברומיאלגיה. אני סבור שלא ירחק היום ושאר מדינות העולם יצטרפו אלינו ויתייחסו למחלה הזו ברצינות הראויה ויקדמו הכרה חוקית, משפטית במי שסובלים ממנה".

 

מנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר, הוסיף כי "לאחר שנים של עבודת נמלים מקצועית, הביטוח הלאומי, כחלוץ בראש המחנה, הצליח להכניס את הפיברומיאלגיה לספר הליקויים, לטובת הציבור המתמודד עם תוצריה התפקודיים. מדובר בצעד נוסף, אחד מיני רבים, שהביטוח הלאומי מקדם כמענה לזכויות הסוציאליות של תושבי המדינה".

רחל-ב.ר.
08/11/21 13:00

אכן נחמד מאוד שסוף סוף הצליחו להתקדם בנושא. אך אם מישהו חושב שביטוח לאומי יתנדב לעשות זאת טעות בידכם. כבר נאמר " הישנה כושי עורו ונמר חברבורותיו"  ביטוח לאומי עם כל הקוסמטיקה החדשה נשאר ערכאי, וכל הרופאים מטעמו אינם באמת רופאים.. הם שם כדי להגיד שהאדם שעומד מולם אינו חולה! ואינו זכאי לכלום. זה המצב האמיתי אצלנו בארץ הקודש. ואני אשה אופטימית באופיי