מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהחדשותפעילות גופנית מפחיתה סיכון לאבנים בכליות

פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאבנים בכליות

מחקר מצא כי פעילות גופנית, גם פעילות קלה, מסייעת במניעת אבנים בכליות בנשים לאחר גיל המעבר


עצימות הפעילות לא השפיעה על הסיכון לאבנים בכליות – רק כמות הפעילות (צילום: Shutterstock)
עצימות הפעילות לא השפיעה על הסיכון לאבנים בכליות – רק כמות הפעילות (צילום: Shutterstock)

לנשים יש סיבה נוספת להתעמל: פעילות גופנית עשויה לסייע במניעת היווצרות של אבנים בכליות. אין צורך בפעילות מאומצת - אפילו שעתיים-שלוש של הליכה בשבוע יכולות להפחית את הסיכון להתפתחות אבנים בכליות בכשליש. כך עולה ממחקר גדול שהוצג בסוף השבוע בכנס האיגוד האמריקאי לאורולוגיה שננערך בסן דייגו.

 

אבנים בכליות ודרכי השתן זו תופעה נפוצה. בכ-12% מהגברים וכ-5% מהנשים תתפתח אבן אחת לפחות עד גיל 70.

 

המחקר החדש, אותו ערכו חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון, כלל כמעט 85,000 נשים לאחר גיל המעבר, ללא היסטוריה של אבנים בכליות. בכל שנה הנשים מילאו סקרים בהם נשאלו על תזונתן, כדי שהחוקרים יוכלו לקחת בחשבון בחישוב הנתונים דברים הידועים כמפחיתים את הסיכון לאבנים בכליות, כמו שתייה מרובה וצריכת פחות מלח.

 

המשתתפות גם דיווחו על כמות הפעילות הגופנית שהן מבצעות בדרך כלל. החוקרים המירו את נתוני הנשים ל-"MET" – מדד למידת המאמץ שפעילות דורשת. לדוגמא, 10 MET בשבוע הם כ-2.5 שעות של הליכה בקצב מתון, 4 שעות של עבודה קלה בגינה או שעה של ריצה קלה.

 

לאחר כשמונה שנים, 3% מהנשים פיתחו אבן בכליה. החוקרים מצאו שבהשוואה לנשים שלא ביצעו כל פעילות גופנית בשעות הפנאי, אלה שהגיעו ל-5 MET בשבוע היו בעלות סיכון נמוך בכ-16% לאבנים בכליות. הסיכון היה נמוך ב-22% באלה שהגיעו ל-5 עד 10 MET בשבוע ו-31% באלה שהגיעו ל-10 MET ויותר. פעילות מעל 10 MET בשבוע לא הוסיפה הטבה נוספת מבחינת מניעת אבנים בכליות. 

 

החוקרים מצאו כי עצימות הפעילות לא השפיעה על הסיכון לאבנים בכליות – רק כמות הפעילות הגופנית שהנשים ביצעו כל שבוע. הם מסבירים כי כל טיפת פעילות עוזרת. עם זאת, אין צורך להתחיל לרוץ מרתונים.

 

המחקר לא בדק כיצד הפעילות הגופנית עשויה לעזור. אחת האפשרויות שהפעילות משנה את האופן בו הגוף מתמודד עם רכיבים תזונתיים ונוזלים המשפיעים על היווצרות אבנים בכליות. לדוגמא, אצל מתעמלים הסידן נוטה להישאר בעצמות, ולא לעבור לכליות ולשתן - מה שתורם להיווצרות אבנים בכליות. מתעמלים גם נוטים לשתות אחרי פעילות, יתרון נוסף במניעת אבנים בכליות.

 

 

Abstract 67: Physical Activity and Dietary Energy Intake are Independently Associated with Incident Kidney Stones in Women: A Report from the Women's Health Initiative 

 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה