מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
  • אורטיקריה כרונית פוגעת משמעותית באיכות החיים
    אורטיקריה כרונית פוגעת משמעותית באיכות החיים
  • היריון ולידה עם טרשת נפוצה – כל המידע
    היריון ולידה עם טרשת נפוצה – כל המידע
  • הליכה יומית עשויה לסייע במניעת דיכאון
    הליכה יומית עשויה לסייע במניעת דיכאון
  • מתי מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי נגד השמנה?
    מתי מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי נגד השמנה?
  • חדרי כושר, הרמת משקולות ובריאות – מה שחשוב לדעת
    חדרי כושר, הרמת משקולות ובריאות – מה שחשוב לדעת
  • תנודות גדולות במשקל הגוף מסוכנות לחולי לב עם משקל עודף
    תנודות גדולות במשקל הגוף מסוכנות לחולי לב עם משקל עודף
  • מהם גורמי הסיכון, איך מאבחנים ואילו טיפולים חדשים קיימים?
    מהם גורמי הסיכון, איך מאבחנים ואילו טיפולים חדשים קיימים?
  • הבשורה שהסובלים מסרטן שלפוחית השתן מוכרחים להכיר
    הבשורה שהסובלים מסרטן שלפוחית השתן מוכרחים להכיר
  •  לחיות את הרגע, לא את הטיפול - שואריל
     לחיות את הרגע, לא את הטיפול - שואריל
  • מחקר: מוצרי טבק בלעיסה ומציצה מסוכנים לתפקוד הלב
    מחקר: מוצרי טבק בלעיסה ומציצה מסוכנים לתפקוד הלב
  • השמנה: האם טיפול תרופתי הוא הפתרון הכי טוב לטיפול בהשמנה?
    השמנה: האם טיפול תרופתי הוא הפתרון הכי טוב לטיפול בהשמנה?
  • פסוריאזיס מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה
    פסוריאזיס מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה
  • ישראליות שזוהו עם סיכון גנטי לסרטן השד קיבלו הסברים לא מספקים
    ישראליות שזוהו עם סיכון גנטי לסרטן השד קיבלו הסברים לא מספקים
  • הרגע שבו החלטתי: מסע אישי של התמודדות עם השמנה ושינוי בריאותי
    הרגע שבו החלטתי: מסע אישי של התמודדות עם השמנה ושינוי בריאותי
  • המדריך לטיפול תרופתי בהשמנה
    המדריך לטיפול תרופתי בהשמנה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
כמוניטרשת נפוצהחדשותפיילוט: שאלון אבחון להתקף טרשת נפוצה

פיילוט: שאלון אבחון להתקף טרשת נפוצה

מדובר במחקר פיילוט לשאלון אבחון להתקף טרשת נפוצה ומיפוי השיפור לאחר טיפול


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

85% מן האנשים עם טרשת נפוצה אובחנו עם מהלך התקפי-הפוגתי של המחלה. התקף טרשת נפוצה מוגדר כהופעה של סימפטומים חדשים או הופעתם מחדש של ישנים, אשר נמשכים למעלה מ- 24 שעות ואינם נגרמים בגלל חום או וירוס. התקף יכול להימשך זמן רב, לפעמים שבועות, לעיתים אף חודשים. אין דרך לנבא מתי או באיזו תדירות יבוא התקף, ואין ביכולת המדע לצפות כמה זמן יימשך או עד כמה חמורים יהיו הסימפטומים בעקבותיו.


בנוסף, לעיתים קשה לדעת האם מדובר בהתקף טרשת נפוצה או בשינויים טיבעיים של המחלה לפיה הסימפטומים "עולים ויורדים" בתקופות מסויימות. זהו אתגר העומד בפני אנשים עם טרשת נפוצה, ובמצבים מורכבים, גם בפני הנוירולוגים.


מחקר חדש שנערך ע"י אחיות בארה"ב ביקש לבנות שאלון אשר יעזור לאמוד ולהחליט, האם קיים התקף אמיתי והאם הטיפול בהתקף הביא להשפעה חיובית על המטופל.


פותחו שני שאלונים, כאשר הראשון ניתן למטופלים בעת הפנייה למרפאה והדיווח על התקף אפשרי. שאלון זה מכוון להערכת הסימפטומים, כיצד הדרך בה הם פוגעים בחיי היום-יום של המטופל והאם הטיפול שניתן להתקף האחרון היה יעיל דיו. מידע זה עוזר לצוות המטפל לבחור את הטיפול המתאים לסימפטומים המוצגים בפניו.


השאלות שהוצגו:


• מהם הסימפטומים החדשים או הסימפטומים שהרגשת כי מוחמרים?
• מתי החלו הסימפטומים הללו?
• עד כמה הסימפטומים הללו פוגעים בתפקודך בחיי היום-יום?
• מתי היה התקף טרשת נפוצה האחרון שלך?
• איזה טיפול קיבלת להתקף האחרון?
• בסיום הטיפול להתקף האחרון שלך, עד כמה הטיפול עזר לך לחזור למצבך הקודם? באיזו מידה הטיפול עזר להפחית את הסימפטומים שחשת?
• אילו תופעות לוואי חשת בעקבות הטיפול בהתקף טרשת נפוצה האחרון שלך?


את השאלון השני קיבלו המטופלים כחודש לאחר תחילת הטיפול בהתקף והוא בחן את יעילותו ותופעות הלוואי שעורר.


103 אנשים עם טרשת נפוצה מחמישה מרכזים ברחבי ארה"ב ענו על שאלונים אלו. הממצאים הראו כי הסימפטומים השכיחים ביותר בעת התקף הם תחושות של נימולים ועקצוצים שדווחו בקרב שני שלישים מן הנבדקים. עייפות וחולשת רגליים דווחו בקרב קצת למעלה ממחצית הנבדקים לכל סימפטום. צוות המחקר הציג דיאגרמה המתארת את שכיחות הסימפטומים בעת התקף.


כאשר נשאלו לגבי יעילות הטיפול בשיפור הסימפטומים, 50% ענו כי הטיפול עזר לשפר במידה משמעותית את הסימפטומים שחשו או שהעלימם לחלוטין, רק 6% מן הנשאלים טענו כי לא חשו כל שיפור ורק 3% טענו כי מצבם החמיר על אף הטיפול. שאר הנשאלים דיווחו על שיפור קטן או בינוני במצבם. רובם המוחלט של המטופלים דיווחו כי לאחר הטיפול חזרו לתפקוד מלא ללא קשיים בכלל או קשיים קלים בלבד, רק 16% מהנשאלים ציינו כי לאחר התקף הייתה פגיעה משמעותית ביכולתם לתפקד בחיי היום-יום.


באשר לתופעות הלוואי בעקבות הטיפול להתקף (לרוב טיפול בקורטיקוסטירואידים) השכיחה ביותר הייתה הפרעות בשינה שדווחה ע"י 45% מהנשאלים. שינויי מצב רוח דווחו בקרב שליש מן הנשאלים, השמנה והתגברות התיאבון דווחו ע"י קצת למעלה מרבע מהנשאלים.


.Multiple Sclerosis International, 2013