מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותפיטוצין בלידה לא מעלה סיכון ל-ADHD

פיטוצין בלידה לא מעלה סיכון ל-ADHD

מחקר חדש מרגיע: אין קשר בין זירוז לידה באמצעות פיטוצין לבין התפתחות הפרעות קשב וריכוז בילדים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקרים מסוימים העלו את האפשרות לכך שקיים קשר בין פיטוצין – צורה סינטטית של ההורמון אוקסיטוצין המשמש לזירוז לידה – והתפתחותן של הפרעות קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי (ADHD) בילדים. מחקרים אחרים הגיעו לתוצאות סותרות.

 

כעת מתפרסם בכתב העת Pediatrics מחקר חדש שהתבסס על נתונים של כ-550,000 ילדים, המספק ממצאים מרגיעים. המחקר לא מצא קשר בין זירוז לידה באמצעות פיטוצין לבין ADHD.

 

החשש המקורי מכך שעשוי להיות קשר בין אוקסיטוצין ל-ADHD עלה ממחקרים שנערכו בבעלי חיים שמצאו כי אוקסיטוצין עובר שליה וכך מועבר מהאם לעובר, ושהמוח של העובר מושפע מהחשיפה לאוקסיטוצין.

 

מחקרים שנערכו בבני אדם הגיעו לתוצאות סותרות. לדוגמה, מחקר קטן שפורסם בשנת 2011 מצא סיכון כפול ל-ADHD בקרב ילדים שנחשפו לפיטוצין בלידה בהשוואה לאלה שלא נחשפו לחומר, אך המחקר נערך בקרב 172 ילדים בלבד. מחקר שפורסם ב-2013 מצא סיכון מופחת ל-ADHD בבנות (אך לא בבנים) שלידתם זורזה באמצעות פיטוצין.

 

חוקרים ממספר מוסדות בדנמרק ביקשו לבחון אם אכן קיים קשר בין שימוש בפיטוצין בלידה לבין סיכון מוגבר ל-ADHD. לשם כך הם התבססו על נתונים של כל הילדים שנולדו בדנמרק בין השנים 2000 ל-2008 ולא נולדו מהריון מרובה עוברים (כמו תאומים, שלישיות וכדומה). הם התרכזו בנשים שהלידה שלהן התחילה באופן ספונטאני והן קיבלו הזרקות של פיטוצין בשביל לזרז את הלידה – 26% מהנשים במחקר. הילדים של נשים אלה הושוו לילדים שאמותיהם לא קיבלו פיטוצין בלידה.

 

ניתוח הנתונים העלה כי אין הבדל באבחנות של ADHD או במרשמים לתרופות לטיפול ב-ADHD בין ילדים שבלידתם אימותיהם קיבלו פיטוצין לזירוז לידה לאלה שלא נחשפו לחומר בלידה.

 

החוקרים כן זיהו גורמים אחרים שנקשרו במחקר לסיכון מוגבר ל-ADHD: סיכון יותר מכפול בילדים שנולדו לאימהות בנות פחות מ-20, סיכון גבוה ב-42% בילדים שנולדו לפני שבוע 32 להיריון וסיכון גבוה ב-27% לילדים שנולדו במשקל נמוך מ-2,879 גרם.

 

 

Pediatrics, Published online February 9, 2015