מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתי גור אריה
מנהל היחידה לשיכוך כאב בשיבא, תל השומר. ד"ר גור-אריה כותב הספר "כאב, מאבחנה ועד הקלה"
עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיאום הטיפול הכאב כמו כן, ריכזתי את תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים וכיהנתי כאחות הועדה לילד בסיכון.
ד
ד"ר גור רות
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
אלה סטולר
אלה סטולר
פיזיותרפיסטית, BPT,MPT. מתמחה בשיקום אורטופדי, כאב כרוני ותסמונות כאב לרבות CRPS. בעלת 10 שנות ניסיון בניהול מחלקת אשפוז יום שיקומי בבית החולים "רעות". מאמינה בשיקום פונקציונאלי, תוך הסתכלות הוליסטית על האדם כמכלול. דוגלת בעבודה שיקומית רב מקצועית, לצורך קידום מטרות תפקודיות של המטופלים. בוגרת קורסים כגון: דיקור מערבי (DRY NEEDLING), נוירודינאמיקה קלינית, טכניקות מיופציאליות, הנחיית קבוצות ועוד.
ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר גיא אלאור
אני מומחה בנוירוכירורגיה, עוסק וברפואת כאב במרפאת הכאב בשיבא. אני מטפל בכל סוגי הכאב, מעבר לטיפול תרופתי יש לי עניין מיוחד בטיפול פולשני לכאב במערכת העצבים המרכזית והפריפרית: עצבי הפנים, עמוד שידרה, קיצוב עצבי מרכזי ופריפרי ושחרור כירורגי של עצבים.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבחדשותפיברומיאלגיה מלווה בדלקת מפושטת במוח

פיברומיאלגיה מלווה בדלקת מפושטת במוח

מחקר אמריקאי-שבדי משותף שהסתמך על הדמיות מוח מסייע לשבור את הסטיגמה ומראה כי הכאבים בפיברומיאלגיה אינם מדומיינים וקשורים בדלקת מוחית מפושטת


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

פיברומיאלגיה היא תסמונת ראומטולוגית המתבטאת בכאב כרוני מפושט בשרירים ובשלד ומאופיינת ברגישות מוגברת, עייפות ושינה מוגברת, לעתים בליווי שינויים במצב הרוח ובזיכרון. 

 

בעוד שמחקרים בשנים האחרונות מצביעים על מעורבות של מערכת העצבים המרכזית במחלה, אף מחקר עד עתה לא הצביע במישרין על מנגנון דלקתי הקשור בהתפתחותה. כעת מתפרסם מחקר חדש שנערך על ידי צוות מדענים מארה"ב ושבדיה שזיהו באמצעות הדמיות מוח כי מקורם של כאבי המחלה עשוי להיות בדלקת מוחית נרחבת.

 

במסגרת המחקר בוצעה בדיקת PET (קיצור של Positron Emission Tomography), בדיקת הדמיה הנעשית באמצעות מכשיר לאחר הזרקה לווריד של חומר רדיואקטיבי שנקלט ומצטבר בתאים מסוימים. הבדיקה הנוכחית נעשתה תוך שימוש בחומר בשם PBR28 המתחבר לחלבונים מסוג TSPO (קיצור של Translocator proteins) – חלבונים המהווים סמן מהימן להימצאות דלקת במוח.

 

הצוות, שכלל חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת הרווארד ובית החולים מסצ'וסטס ג'נרל בבוסטון לצד חוקרים שבדים ממכון קרולינסקה, בחן 31 מטופלים שאובחנו עם פיברומיאלגיה לצד 27 בריאים ששימשו בקבוצת ביקורת באמצעות בדיקת ההדמיה המוחית. בהשוואה לבריאים, נמצא כי מטופלים עם פיברומיאלגיה הציגו ריכוזים גבוהים של רקמות מוחיות דלקתיות, רובם באונות הפרונטלית ובאונה הקודקודית (פריאטלית) במעטפת המוח.

 

ניתוח נוסף העלה כי תאי מיקרוגליה במוח המשמשים תאים של המערכת החיסונית המוחית הם ככל הנראה אלו שמעורבים בהתפשטות הדלקת המוחית אצל החולים, ולא תאי אסטרוגליה – תאים נוספים המצויים במוח שצורתם דמוית כוכב.

 

המחקר נתמך על ידי מספר גופים לרבות האיחוד האירופי והמועצה השבדית למחקר, וממצאיו מדווחים בגיליון ספטמבר 2018 של כתב העת Brain, Behavior and Immunity.

 

לדברי החוקרים, "העבודה מהווה עדות ראשונה בפועל למעורבות של דלקת מוחית בפתולוגיה של פיברומיאלגיה". לטענתם, זיהוי אופייה של הפעילות הדלקתית יאפשר בעתיד פיתוח טיפולים חדשים לפיברומיאלגיה וכן יאפשר לבדוק בצורה מיטבית טיפולים קיימים כדי להבחין האם הם משפיעים על הפעילות הדלקתית במוח.

 

כבר לא "המחלה המומצאת"

 

לפי הערכות, 2.5% עד 4% מהאוכלוסייה סובלים מפיברומיאלגיה. מחקר ישראלי  שנערך במסגרת המחלקה לראומטולוגיה בבית החולים איכילוב, וממצאיו פורסמו בחורף 2012 הצביע על שיעור דומה לזה שמתקבל בסקרים במדינות המערב של 5.1% מהישראלים הסובלים מפיברומיאלגיה, בהסתמך על סקר שבוצע בקרב 1,019 בוגרים, כאשר 75% מהחולים הן נשים.

 

 

לינה דנהאם חשפה כי גם היא מתמודדת עם פיברומיאלגיה (צילום: Shutterstock)

 

פיברומיאלגיה היא מחלה אשר מקורותיה אינם ברורים עדיין לרפואה. מאחר והמחלה מאופיינת בכאבים כרוניים ללא מקור ברור, ומאחר ועד כה לא אותרו שינויים פיזיולוגים ברורים בגופם של הלוקים בה, סבלה המחלה מסטיגמה ירודה, ואף זכתה ברבות השנים לכינוי המפוקפק 'מחלת היאפים הנשית' כמעין תסמונת תשישות כרונית ללא הסבר פיזיולוגי – כינוי שכיום הממסד הרפואי מסתייג ממנו לחלוטין. עם השנים היסוד הביולוגי-פיזיולוגי של תסמונת הפיברומיאלגיה הופך ברור יותר וכל מחקר שעוזר לשפוך אור על המנגנון שעומד מאחורי המחלה גם מסייע לשבור את הסטיגמה סביבה. 

 

בהודעה לעיתונות שהופצה עם פרסום המחקר הבהיר החוקר הראשי במחקר, פרופ' משנה מרקו לוגיה המשמש כמנהל המרכז להדמיית כאב בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הארוורד כי "למצוא שינוי עצבי כימי אובייקטיבי במוחם של אנשים שהיו רגילים לשמוע שהבעיות שלהם מדומיינות זה דבר די חשוב". חוקרים נוספים הוסיפו כי לאור הסטיגמה המלווה מצבים רפואיים המאופיינים בכאבים כרוניים כגון פיברומיאלגיה, מטופלים יחושו טוב יותר כשידעו כי ניתן לזהות את השינויים הפיזיולוגים שהם חווים בגופם, ובמקרה זה במוח.

 

המודעות לפיברומיאלגיה עלתה בשנה שעברה כשהזמרת והשחקנית האמריקאית ליידי גאגא (סטפני ג'רמנוטה) נאלצה לבטל מסע הופעות מתוכנן והתוודתה כי היא סובלת מפיברומיאלגיה. בראיון שער שפורסם בחודש שעבר במגזין האופנה ווג התייחסה גאגא למחלה ואמרה כי "אני מאוד מעוצבנת על אנשים שלא מאמינים שפיברומיאלגיה אמיתית. בשבילי, ואני חושבת שגם בעבור רבים אחרים, זאת כמו 'סופת ציקלון' של חרדה, דיכאון, פוסט טראומה והפרעת פאניקה, שכולם שולחות את מערכת העצבים למצב של פעילות יתר, ואז כתוצאה מכך סובלים מכאבים עצביים". 

 

אור הזרקורים הופנה שוב למחלה השבוע, כאשר לינה דנהאם, יוצרת סדרת הטלוויזיה "בנות", חשפה כי גם היא מתמודדת עם פיברומיאלגיה. 

 

 

Brain, Behavior and Immunity, DOI: 10.1016/j.bbi.2018.09.018