השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
פחות משליש מהישראלים מבצעים מספיק פעילות גופנית
סקר הבריאות הלאומי חושף תמונה עגומה: הישראלים לא מתעמלים מספיק, לא אוכלים מספיק פירות וירקות ולא נבדקים בבדיקות שיכולות להציל את חייהם
רוב הישראלים לא מבצעים פעילות גופנית בהתאם להמלצות ויותר ממחצית חיים עם עודף משקל או השמנה. כך עולה מממצאי סקר הבריאות הלאומי הרביעי של המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות, שנערך בין השנים 2020-2018.
הסקר - במסגרתו רואיינו טלפונית 4,135 תושבי ישראל בני 21 ומעלה - מספק מידע על מצב הבריאות של האוכלוסייה הבוגרת בישראל על מנת לגבש מדיניות בריאות מתאימה בהתאם לממצאים.
על פי הנתונים, רק 29% עמדו בהמלצות משרד הבריאות לביצוע פעילות גופנית - פעילות גופנית בעצימות בינונית במשך לפחות 150 דקות מצטברות בשבוע או 75 דקות בשבוע בעצימות גבוהה, לצד פעילויות לחיזוק שרירי הגוף לפחות פעמיים בשבוע.
במשרד הבריאות מסבירים כי ההערכה היא שהיעדר פעילות גופנית הוא הגורם העיקרי לכ-23% ממקרי סרטן השד והמעי הגס, כ-27% ממקרי הסוכרת וכ-30% ממקרי מחלת לב כלילית.
מהסקר עולה גם כי רק 17.5% מהישראלים הבוגרים צורכים לפחות חמש מנות פרי או ירק ביממה – המינימום הנדרש לשמירה על הבריאות בהתאם להמלצות משרד הבריאות.
עוד עולה מהסקר כי אחד מכל חמישה ישראלים מעשן. שיעור העישון בקרב ערבים גבוה יותר (24%) בהשוואה ליהודים (19%), ושיעור העישון הגבוה ביותר הוא בקרב גברים ערבים (38%), פי 1.7 בהשוואה לגברים יהודים (23%).
יתר לחץ דם והשמנה
מדיווחי הנשאלים עולה כי שיעור ההשמנה ועודף המשקל בישראל גבוה ביחס לעולם. על פי הסקר, 56% מהאוכלוסייה הכללית בעלי עודף משקל (38%) או השמנה (18%). שיעור זה גבוה יותר בקרב ערבים (61%) בהשוואה ליהודים (55%). גברים ערבים הציגו את השיעור הגבוה ביותר (66%) של השמנה ועודף משקל.
18% מכלל הנבדקים דיווחו כי רופא אבחן אצלם יתר לחץ דם, כ-24% דיווחו שאובחנו עם עודף שומנים בדם, אצל 4% אובחנה מחלת לב כלילית, 9% מדווחים שקיבלו מרופא אבחון של סוכרת סוג 2, 8.5% אובחנו באסתמה, אצל כמעט 5% אובחן גידול סרטני, כ-9% אובחנו אי פעם כסובלים מדיכאון קליני ו-1.5% דיווחו כי חוו שבץ מוחי.
לא נבדקים
על פי הסקר, שיעור ביצוע בדיקות לגילוי סרטן במעי הגס (דם סמוי בצואה) בקבוצת הגיל הזכאית לבדיקה (74-50) בשנה שקדמה לסקר עמד על 40% בלבד. עוד עולה מהסקר כי רק 59% מהנשאלים בגיל 50 ומעלה ביצעו אי־פעם בדיקת קולונוסקופיה - בדיקה חודרנית לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס.
סרטן המעי הגס הוא הסרטן השני בשכיחותו בישראל. מקור רוב הגידולים הוא בפוליפ שפיר שהופך לממאיר. גילוי מוקדם של המחלה משפר באופן משמעותי את סיכויי ההחלמה וההישרדות ולכן ישנה חשיבות רבה לבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן.
עוד עולה מהסקר כי רק 68 אחוזים מהנשים ביצעו בחמש השנים שקדמו לסקר בדיקת PAP לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם לפי ההמלצות, ורק 84% מהנשים בגילי 74-50 עברו בדיקת ממוגרפיה לגילוי מוקדם של סרטן השד בשנתיים שקדמו לסקר, בהתאם להמלצות.
בנוסף, רק 11% מהנשים בגילי 21 עד 50 חוסנו נגד נגיף הפפילומה, שמסייע במניעת סרטן צוואר הרחם, מסרטן הלוע, מסרטן פי־הטבעת ומסרטן הפות והנרתיק.