מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא מילא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה והיה חבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותפגיעות עמוד שדרה ברעידת אדמה בהאיטי

פגיעות עמוד שדרה ברעידת אדמה בהאיטי

אנשי רפואה מודאגים כי בעקבות רעידת האדמה בהאיטי, אחת הפגיעות הקשות ביותר, טראומה של עמוד השדרה, לא תקבל מענה הולם


נזקי רעידת אדמה
נזקי רעידת אדמה

"פגיעה בעמוד השדרה תהיה אחת הטראומות הקריטיות ביותר בפני אלה הלכודים או שנפגעו באסון", אומרת ד"ר קולין או'קונל, אחראית על מתן שירותי שיקום רפואי בהאיטי. "טראומה בעמוד השדרה דורשת טיפול מיידי מיוחד כדי למנוע שיתוק או מוות אפשרי, אבל בהתחשב במצב הבריאות של האיטי, אני חוששת שזה יהיה כמעט בלתי אפשרי לקורבנות אלה לקבל את העזרה שהם זקוקים ללא סיוע מבחוץ".

 

"לצערי,בהאיטי, אין תשתית להתמודדות טובה עם סוג זה של פציעה", אומר ד"ר וויליאם גיבס, המנהל הרפואי של מחלקת השיקום בבית החולים קווינס בניו יורק.

 

"עוד לפני רעידת האדמה", או'קונל מוסיפה, "שיעור הישרדותם של אנשים עם פגיעה בעמוד השדרה היה נמוך כיוון שאין מספיק מנתחים , אין הכשרת מנתחים נוירוכירורגים וישנו מספר מצומצם של מנתחים אורטופדיים בהאיטי".

 

"לא קיימת גישה לטיפול בפגיעות עמוד שדרה. לא ניתן היה לבחור מדינה עניה יותר ודלת משאבים רפואיים מהאיטי כדי שאסון כזה יקרה".

 

"רעידות אדמה גורמת בפתאומיות למספר עצום של פגיעות בעמוד השדרה", אומר  ד"ר אנדרו הייג, נשיא פורום בינלאומי לשיקום." התמוטטות מבנים גורמת לכתישה רחבה של חוט השדרה."

 

בשורה ארוכה של פגיעות עמוד השדרה הנובעות מרעידת אדמה קשה יותר לטפל מאשר פציעות "טיפוסיות" לחוט השדרה. קודם כל, הדרך בה הפגיעה מנוהלת בדקות ושעות  ראשונות לאחר הטראומה יכולה לעשות את כל ההבדל. אבל בהתחשב במספר עצום של קורבנות, זה כמעט בלתי אפשרי לקבל טיפול רפואי מיידי עבור כל נפגע. בנוסף, אנשי ההצלה שלא מכוון לעתים קרובות מחריפים את הפגיעה הראשונית על ידי גרירה או נשיאת הקורבן מן ההריסות ללא כל מאמץ לייצב את עמוד השדרה של האדם.

 

"צוותי מקומי צריך להיות מודע לכך שאדם עם כאבי גב או צוואר עלולה להיות משותק אם יזיזו אותו בצורה לא נכונה", אומר הייג. "ניצולים רבים כנראה לא יכול להיות מועברים כראוי לפני חילוצם מן ההריסות. השמת צווארון ופינוי הנפגע על קרש הם אמצעים סטנדרטיים אבל כנראה לא מציאותיים במצב זה של פגיעה המונית"

 

חוסר משאבים מהווה אתגר עצום עבור עובדי הבריאות המנסים לייצב את אותם פצועים עם פגיעות בעמוד השדרה. במצב חירום כזה, חולים עם פגיעות בעמוד השדרה או טראומות חמורות אחרות, עלולים למצוא את עצמם נדחפים הצידה כיוון שלאנשים עם פציעות קלות ניתן להשתמש בפחות משאבים ויש להם סיכויי הישרדות והחלמה טובים יותר. חולים עם פגיעה בעמוד השדרה דורשים משאבים אדירים כדי לטפל בהם - מכשירי הנשמה, מיטות מיוחדות, צינוריות האכלה, טכנולוגיות הדמייה ולעיתים קרובות ניתוחים מורכבים.

 

שאלה נוספת ולא פחות קשה שעולה מן הדיון היא מה יקרה כאשר מטופלים אלה ישוחררו מן טיפול רפואי חזרה לקהילה? כאשר רעידות אדמה מתרחשות באזורים עניים כגון האיטי, יש מעט מאוד תשתיות זמינות לתמוך בחולים משותקים.

 

"אם לא תתחיל את תהליך השיקום בתוך ימים ספורים, אתה עלול לאבד כמה אנשים", אומר הייג. לעתים קרובות אחרי האסון מסתכלים לכיוון  שיקום שבועות או חודשים  מהפציעה - וזאת טעות."

 

הרבה ארגוני בריאות מגייסים משאבים כדי לענות על הצורך של קורבנות רעידת האדמה בהאיטי. חלק גדול מהם  מיועדים לעזור לאלה עם פגיעות בעמוד השדרה.

 

"צריכה להיות זרימה מתואמת של אורתופדים, מנתחי טראומה ונירוכירורגים לתוך המדינה מהר ככל האפשר".גיבס מתכנן לנסוע האיטי עם צוות של רופאים - לרבות נוירוכירורגים - אשר יתמקד בטיפול נפגעי עמוד השדרה. הצוות מתכנן לעבוד מחוץ לבית החולים הימי הצף כשזה יגיע למקום.

 

ארגון הוא המפתח להשגת הקלה מהר יותר. הלקחים שהופקו מאירועים כמו "הוריקן קטרינה" הוא תיאום וארגון של התגובה כדי להגיב מהר וביעילות רבה יותר.

 

"אני לא חושבת שהעולם יוכל לשכוח את האיטי", אומרת או 'קונל." אנחנו נהיה בסרט הזה לאורך זמן".

 

 משלחת של חילוץ והצלה מישראל נמצאת באזור האסון.

 

מתוך-ABCNews

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן