אוסטאופורוזיס
מנהלי קהילה
על תרופות לאוסטיאופורוזיס וסרטן הוושט
ה- FDA: אין עדויות לקשר בין נטילת ביספוספונטים לבין סיכון מוגבר לסרטן ושט
מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) מרגיע: כיום אין עדויות חד-משמעיות לקשר בין נטילת תרופות מסוג ביספוספונטים לטיפול באוסטיאופורוזיס ועליה בסיכון לסרטן הוושט. בהודעה שנמסרה לאחרונה הודיע המנהל כי התועלת שבנטילת התרופות עולה על הסיכון והזכיר שבכל אופן, סרטן הוושט נדיר מאוד, במיוחד בנשים.
לאחרונה נמצאו עדויות סותרות לגבי שימוש בביספוספונטים ותחלואה בסרטן הוושט. מחקר אנגלי שפורסם לפני כשנה מצא כי סרטן הוושט שכיח יותר בחולים הנוטלים ביספוספונטים בהשוואה לאלו שלא נטלו ביספוספונטים. במחקר אחר, גם הוא נערך באנגליה, לא נצפתה עליה בסיכון בקרב המטופלים בתרופות.
כדי לבדוק את הנושא לעומק ערך ה- FDA בירור יסודי של כל הנתונים הקיימים. בהודעה שפורסמה מטעם ה- FDA נמסר כי בהתבסס על הנתונים הקיימים כיום לא ניתן לקבוע שקיים קשר בין טיפול בביספוספונטים לבין סיכון מוגבר לסרטן ושט. כמו כן, לפי ה- FDA, באנשים אסימפטומטיים (ללא תלונות הקשורות לדרכי עיכול העליונות) אין צורך בביצוע אנדוסקופיה כבדיקת סקר לגילוי מוקדם.
ה- FDA מזכיר שטיפול בביספוספונטים עלול לגרום לדלקת בוושט, במיוחד באנשים שלא מקפידים על הוראות נטילת התרופה. המנהל מדגיש שרופאים חייבים להסביר למטופליהם על אופן נטילת התרופה ועל חשיבות ההקפדה על ההוראות. את התרופה יש לקחת בצום, עם כוס מים מלאה, לא לשכב במשך 30 עד 60 דקות לאחר נטילתה וגם לא לאכול או לשתות בזמן זה.
בנוסף, מטופלים בתרופות צריכים לדווח לרופא אם הם מפתחים קשיי בליעה או כאב בבליעה, כאב בחזה וצרבת חדשה או שהחמירה.