מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר גרשון פינק
מנהל יחידת הריאות במרכז הרפואי קפלן.
אורנה יריב
אורנה יריב
www.PhysioClick.co.il יועצת בכירה לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסטית משנת 1989. בעלים, מנכל״ית ויזמית של פיזיוקליק- PhysioClick : המרכז הארצי לייעוץ מהיר, לווי והתאמה של פיזיותרפיה פרטית, מתוך מאות פיזיותרפטרפיסטים פרטיים בכל הארץ ובכל התחומים. טיפול בקליניקה, ביקור בית או יעוצי פיזיותרפיה און ליין . www.PhysioClick.co.il מרצה בכנסים וקורסים בארץ ובחו״ל למדתי באוניבסיטת תל-אביב ובית חולים "אסף הרופא".  מאז עוסקת בעיקר בחולי ריאות בגילאים השונים. בעבר 10 שנים במכון פיזיותרפיה ב"מכבי" בתחום האורטופדי, ובבית חולים ״ לניאדו״ בשיקום ריאות ובמחלקת ילדים בתחום הנשמתי. כל 30 שנות עבודתי עשיתי אלפי ביקורי בית למטופלים שסבלו מבעיות מכל הסוגים: בעיות אורטופדיות, נשימתיות, תפקודיות ועוד. שנים רבות טיפלתי בחולי CF כולל ליווי לחו"ל להשתלת ריאות. השיתתפתי בקורסי ריאות וכנסים רבים בארץ ובבלגיה. חברה באירגון ERS האירופאי למחלות ריאה. מוזמנים: https://physioclick.co.il
כמונינשימהחדשותעל תזונה, התעמלות ואסתמה

על תזונה, התעמלות ואסתמה

תזונה לא מאוזנת והתעמלות לא מספקת עלולות להוביל להתפתחות אסתמה בילדים, ללא קשר למשקל


תזונה לא מאוזנת מעלה סיכון לאסתמה בלי קשר למשקל (צילום: panthermedia)
תזונה לא מאוזנת מעלה סיכון לאסתמה בלי קשר למשקל (צילום: panthermedia)

 

גם ילדים עם משקל בריא שיש להם חוסר איזון מטבולי בשל תזונה או פעילות גופנית לקויה, עלולים להיות בסיכון לאסתמה. כך עולה ממחקר חדש שקורא תיגר על ההנחה הנפוצה שהשמנת יתר בפני עצמה היא גורם סיכון לאסתמה.

 

חוקרים מאוניברסיטת West Virginia אספו מידע דמוגראפי, נתונים על מדד מסת הגוף (BMI), נתונים מטבוליים ונתונים על שכיחות אסתמה בקרב כ- 18,000 ילדים בני 4-12. החוקרים בדקו מערכת של סמנים להפרעות מוקדמות בתפקוד המטבולי, כמו רמות הטריגליצרידים ועדויות ביולוגיות להתפתחות עמידות לאינסולין.

 

הם מצאו ששכיחות אסתמה באופן כללי עלתה עם ה- BMI- המחלה הייתה שכיחה יותר באופן משמעותי בילדים שסבלו מהשמנת יתר והשמנת יתר חולנית מאשר בקרב ילדים עם BMI תקין, אבל, עודף משקל לא נראה קשור לשכיחות האסתמה.

 

כאשר החוקרים נטרלו את השפעת ה- BMI ומשתנים מתערבים אחרים, שכיחות אסתמה נמצאה קשורה באופן משמעותי לרמת טריגליצרידים גבוהה ונוכחות סמנים ביולוגיים לעמידות לאינסולין, בלי תלות ב- BMI.

 

החוקרים אומרים שהמחקר הראה כי אנורמאליות בשומנים בדם ו/או מטבוליזם של גלוקוז כנראה קשורים להתפתחות אסתמה בילדות. הקשר בין רמות השומנים, הסמנים לעמידות לאינסולין ואסתמה, קיים בלי קשר למשקל הגוף, ומעלה את האפשרות שילדים במשקל בריא, ואפילו במשקל נמוך מהמומלץ, עלולים להיות בסיכון להתפתחות המחלה בשל הפרעה קלה במטבוליזם, שמובילה לרמות טריגליצרידים גבוהות וסמנים לעמידות לאינסולין.

 

ההפרעה המטבולית עלולה להיגרם בשל תזונה לא מאוזנת ובשל פעילות גופנית לא מספקת.

 

המחקר שפורסם בכתב העת American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, הראה כי רק מעל סף מסוים, גורמים מטבולים משתתפים בתהליך המחלה של דלקתיות של דרכי הנשימה ותגובתיות יתר, שבסופו של דבר מובילים למחלה.

 

אחת המגבלות של המחקר היא שהוא לא יכול היה לקבוע מה גרם למה או מה קדם למה כרונולוגית- ההפרעות במטבוליזם, המשקל, והבעיות בדרכי הנשימה.

 

 

Cottrell L, et al "Metabolic abnormalities in children with asthma" Am J Respir Crit Care Med 2010; DOI: 10.1164/rccm.201004-0603OC.