השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
על עודף משקל ואי פוריות
סקירת מחקרים: עודף משקל גורם לבעיות פוריות
משקל עודף משפיע על פוריות על ידי הקטנת שיעורי ההיריון בכ -30% בהריונות ספונטניים ובהריונות לאחר טיפולים. הסיבה לפגיעה בפוריות היא שינוי הסביבה ההורמונאלית, הדלקתית והאנרגטית בגברים ונשים. ישנן עדויות שהפחתה במשקל (כולל ניתוח בריאטרי אצל הסובלים מהשמנת יתר) יכולה לסייע בשיפור הפוריות. עם זאת אין מספיק מחקרים מבוקרים בנושא. כתב העת Arbor Clinical Nutrition Updates פרסם לאחרונה סקירה של מחקרים שבודקים את הקשר בין אי פריון והשמנה.
אחד המחקרים שהופיעו בסקירה הוא מחקר סיני שבדק את השפעת משקל הגוף על תוצאות טיפולי פוריות מסוג הפריה חוץ גופית. במחקר מסוג תצפיתי רטרוספקטיווי השתתפו כ 1,100 נשים שעברו טיפולי פוריות מסוג IVF או אחרים. נעשתה השוואה בין נשים בעלות עודף משקל (BMI בין 25 ל- 30), לבין בעלות משקל תקין או בתת משקל, תוך התחשבות במספר הטיפולים הנדרשים עד ללידה.
נשים בעלות עודף משקל הזדקקו ליותר גונדוטרופין (הורמון לטיפול באי פריון) והיו בעלות רמה נמוכה יותר של אסטרדיול- אסטרוגן שרמה נמוכה מדי שלו אינה מאפשרת תהליך ביוץ שסופו הפריה והריון. למרות זאת, לא נמצאו הבדלים משמעותיים בשיעורי ההריונות הקלינים (כשרואים באולטרא -סאונד שק עוברי חודש לאחר טיפול ה IVF) או בשיעור הלידות התקינות, אבל זאת בגלל הגדלת המינון התרופתי ומספר הטיפולים הנדרשים.
במאמר מערכת באותו גיליון מציינים המחברים שהקשר בין עודף משקל לאי פוריות הוא מורכב. ישנם ממצאים שעודף משקל יכול להשפיע על מכלול של תהליכים שמובילים לפריון. בגברים זה כולל היפוגנדיזם – תת תפקוד של האשכים, איכות וכמות של הזרע והזִרמה, זיקפה ותפקוד מיני. בנשים, זה יכול להשפיע על רירית הרחם (האנדומטריום) והשחלות, כולל תהליך הביוץ ואיכות הביציות המשתחררות. כמו כן עודף משקל משפיע בכל שלבי ההריון מתחילתו ועד ללידה, כולל סיכון להפלה. גם תהליך ההפריה של הזרע והביצית והשתילה של הביצית המופרית ברחם, פגיעים בזוגות בעלי עודף משקל.
עודף משקל פוגע בפריון הטבעי וגם בטיפולי פריון ומביא לשיעורי ההצלחה נמוכים יותר ולמספר טיפולים גדול יותר שנדרשים כדי להרות. עודף משקל משפיע על הפריון על ידי השפעה על הורמונים, מתווכי דלקת, תנגודת לאינסולין ושינויים אחרים שמשפיעים על חילוף החומרים האנרגטי.
למרות שיש צורך במחקרים נוספים שיבדקו את השפעת הירידה במשקל על יעילות הטיפול באי פריון, ברור שהשמנת יתר (BMI מעל 30 ) אכן תורמת לאי פריון עם ירידה של 25-30% בשיעור ההריונות וגם במקרה של עודף משקל ( BMI בין 25-30) ישנה השפעה על הפריון.
ערכה: הדס הופמן, מכבי שרותי בריאות
מקור:
Infertility and overweight. Arbor Clinical Nutrition Updates 2010 (Aug);324:1-4