מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותעל התבגרות מינית ודיכאון

על התבגרות מינית ודיכאון

בנות שקיבלו ווסת בגיל מוקדם נמצאות בסיכון מוגבר לדיכאון בגיל ההתבגרות


בנות עם ווסת לפני גיל 11 וחצי היו בעלות הרמות הגבוהות ביותר של דיכאון בגילאי 13 ו- 14 (צילום: panthermedia)
בנות עם ווסת לפני גיל 11 וחצי היו בעלות הרמות הגבוהות ביותר של דיכאון בגילאי 13 ו- 14 (צילום: panthermedia)

 

בנות שהווסת הראשונה הופיעה אצלן לפני גיל 12 הן בעלות סיכון גבוה יותר לחוות תסמיני דיכאון מאשר חברותיהן. כך עולה ממחקר בריטי חדש שפורסם בכתב העת British Journal of Psychiatry.

 

חוקרים מאוניברסיטאות בריסטול וקיימברידג' בדקו כ- 2,200 נערות כשהגיעו לגילאי 10 וחצי, 13 ו- 14 וחיפשו קשר בין הזמן בו קיבלו הנערות את הווסת הראשונה שלהן לתסמיני דיכאון.

 

הבנות במחקר קיבלו את הווסת הראשונה שלהן בגיל 12 וחצי בממוצע. החוקרים מצאו כי בנות שהחלו לקבל את המחזור החודשי מוקדם, לפני גיל 11 וחצי, היו בעלות הרמות הגבוהות ביותר של תסמיני דיכאון בגילאי 13 ו- 14. בנות שהחלו לקבל את המחזור החודשי בגיל מאוחר יותר, לאחר גיל 13 וחצי, היו בעלות הרמות הנמוכות ביותר של תסמיני דיכאון בגיל ההתבגרות.

 

המעבר לבגרות מינית הוא שלב התפתחותי קריטי, הקשור לשינויים רבים, ביניהם שינויים ביולוגיים, קוגניטיביים וחברתיים. השלב הזה יכול להיות כרוך בקונפליקט מוגבר עם ההורים, התפתחויות של קשרים רומנטיים, שינויים בדימוי הגוף ושינויים הורמונאליים מטלטלים. החוקרים מסבירים כי בנות שמתבגרות מינית בגיל צעיר יותר, עלולות לחוש מבודדות וייתכן כי הן אינן ערוכות לשינויים ההורמונאליים והחברתיים.

 

המחקר הנוכחי לא בדק אם הופעת הווסת הראשונה מנבאת סיכון מוגבר לדיכאון בחיים הבוגרים. החוקרים מוסיפים כי ייתכן שבגיל מאוחר יותר רמות הדיכאון לא יהיו שונות בין נשים שקיבלו את המחזור החודשי שלהן בגיל צעיר, לעומת אלה שהמחזור הופיע אצלן לראשונה בגיל מאוחר יותר.

 

 

לכתבה המלאה באתר אוניברסיטת בריסטול