קשב וריכוז
מנהלי קהילה
על הקשר בין לידה מוקדמת והפרעות קשב וריכוז
מחקר מצא כי ככל שהילוד נולד לפני הזמן, כך עולה הסיכון שיאובחן עם ADHD
מחקרים כבר מצאו כי לילדים שנולדו לפני הזמן סיכון רב יותר להיות מאובחנים עם ADHD – הפרעות קשב ריכוז והיפראקטיביות. כעת חוקרים הראו כי סיכון מוגבר קיים גם אם הילוד הגיח לאוויר העולם רק מעט מוקדם יותר- אפילו בשבוע ה- 37 או ה- 38 להיריון, וכי גודל הסיכון קשור למידה בה הלידה הייתה מוקדמת.
החוקרים ממוסד Karolinska ומאוניברסיטת Uppsala נעזרו ברישום התרופות השוודי על מנת לבדוק איזה מהילדים בגילאי 6-19 קיבלו מרשם תרופתי לטיפול ב- ADHD ובנתונים על לידות. סך הכל 1.2 מיליון ילדים נכללו בניתוח הנתונים.
לפי הממצאים שפורסמו בכתב העת Pediatrics הילדים שנולדו בשלב המוקדם ביותר של ההיריון היו בעלי סיכון גבוה פי כמעט 2 וחצי להיות מטופלים בתרופות ל- ADHD מאשר ילדים שנולדו בזמן: כ- 16 מתוך אלף ילדים שנולדו בין השבועות ה- 23 ל- 28 להיריון בהשוואה ל- 6 מתוך 1,000 ילדים שנולדו בין השבועות 39 ל- 41.
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כגון מצב סוציו-אקונומי, עישון של האם ואפילו גורמים גנטיים, נמצא כי התינוקות שנולדו בשבועות הכי מוקדמים להיריון היו בעלי סיכון כפול לקבל מרשם לתרופות ADHD מאשר תינוקות שנולדו בסיום היריון מלא.
עוד מצאו החוקרים כי ככל שהתינוק נולד בשבוע מאוחר יותר בהיריון, כך ירדה הסבירות שירשמו לו תרופות לטיפול ב- ADHD. ילדים שנולדו בין השבועות ה- 29 ל- 32 להיריון היו בעלי סיכוי גבוה ב- 60% לקבל מרשם בהשוואה לילדים שנולדו בסיום היריון מלא. לילדים שנולדו בשבועות 33 עד 34 הסיכוי למרשם היה גבוה ב- 40%.
גם ילדים שנולדו זמן קצר יחסית לפני התאריך המיועד ללידה היו בסיכון מוגבר להיות תחת טיפול ל- ADHD בהשוואה לילדים שנולדו בין השבועות ה- 39 עד ה- 41 להיריון. כך למשל ילדים שנולדו בשבוע ה- 35 וה- 36 להיריון, היו בעלי סיכון גבוה יותר ב-30% ולילדים שנולדו בין השבועות 37-30 היה סיכון גבוה ב- 10%.
חשוב להבין כי אין משמעות הדבר שילוד שנולד טרם זמנו בהכרח ימצא עצמו עם מרשם ל- ADHA בשלב מאוחר יותר בחייו. מהמחקר עולה כי רק 1.6% מהילדים שנולדו טרם זמנם יקבלו תרופות לטיפול בהפרעה, בהשוואה ל- 0.6% מהילדים שנולדו לאחר הריון מלא, כך שהסיכון קטן ממילא.