לחץ דם
מנהלי קהילה
עליה בסולם החברתי – ירידה בלחץ הדם
מחקר שנערך על תאומים מצא כי עליה במעמד החברתי מפחיתה את הסיכון ליתר לחץ דם
חוקרים שוודים בחנו את לחץ הדם של 12,000 תאומים בני אותו מין ואת הסטאטוס החברתי שלהם ושל הוריהם. בקרב אלו שנולדו לסטאטוס סוציו-אקונומי נמוך ולאחר מכן התקדמו בסולם החברתי, השכיחות של יתר לחץ דם הייתה נמוכה יותר מאשר בקרב באלו שנותרו במעמד הנמוך.
ידוע כי מעמד סוציו-אקונומי נמוך קשור לסיכון מוגבר ליתר לחץ דם - גורם סיכון למחלות לב ושבץ. עד היום, ההשפעה של מעבר מקבוצה סוציו-אקונומית אחת לאחרת על לחץ הדם לא נבדקה.
תיאוריה אפשרית אחת גורסת כי מעבר לבסיס חברתי שונה מאשר זה של משפחתך ושל האנשים שגדלת עמם גורמת להוספת מתח שעשוי להשפיע לרעה על לחץ הדם, בעוד שלפי תיאוריה אחרת ה"טיפוס החברתי" בעצמו ישפר את הסיכוי לבריאות טובה.
במחקר הנוכחי חוקרים מאוניברסיטת קרולינסקה השתמשו בנתונים ממרשם התאומים השוודי כדי לעקוב אחר הסטאטוס הסוציו-אקונומי של 12,000 תאומים מבוגרים בני אותו מין שנולדו בין 1926 ל- 1958 ושל הוריהם.
הנחקרים מילאו סקר על בריאות וסגנון חיים ב- 1973 ועברו ראיונות טלפונים בין השנים 1998 ל- 2002. הם נשאלו על טיפולים שהם נוטלים ללחץ דם גבוה ונתונים על המקצועות של ההורים נלקחו מתעודות הלידה שכוללות מידע זה בשוודיה.
באופן כללי נמצא כי אנשים שהוריהם עבדו בעבודות ממעמד נמוך היו בעלי סיכון גבוה ב- 42% לפתח יתר לחץ דם בהשוואה לאנשים שהוריהם היו בעלי משרות עם סטאטוס חברתי גבוה או עצמאיים. אבל ניתן להפחית את הסיכון - בהשוואה לאלו שנותרו בשלבים הנמוכים של הסולם החברתי, הסבירות שהנחקרים שהתקדמו בסולם יפתחו יתר לחץ דם הייתה נמוכה ב- 18%.
התוצאות העלו גם מגמה של עליה בסיכון ליתר לחץ דם עם ירידה בסולם החברתי, אך הממצאים הללו לא היו מובהקים מבחינה סטטיסטית ולכן לא ניתן לדעת אם מדובר במקריות.
במאמר שפרסמו החוקרים בכתב העת Journal of Epidemiology and Community Health הם כתבו כי הממצאים מעלים את האפשרות שהסיכון ליתר לחץ דם הקשור עם מעמד חברתי נמוך של ההורים הוא בר-שינוי, אם מגיעים למעמד חברתי גבוה יותר בשלב מאוחר יותר של החיים. החוקרים ציינו כי חשוב לצמצם את פערי הבריאות שקיימים בין אנשים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך ואלו שנמצאים גבוה יותר בסולם החברתי.
Journal of Epidemiology and Community Health. Published online 11 July 2011
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה
ד"ר דינה ראלט PhD
במחקר מקיף ורב שנים (9) עם קופי בבון, נמצא כי דווקא הקופים מהמעמד העליון סובלים יותר מסטרס.
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/07/110714142137.htm