קרוהן וקוליטיס
מנהלי קהילה
עליה במחלות מעי דלקתיות בילדים
בשנים האחרונות קיימת עליה מסתורית בשיעור הילדים החולים במחלות מעי דלקתיות
מספר הילדים שלקו במחלות מעי דלקתיות כגון קרוהן וקוליטיס כיבית, גדל ב -50 אחוז בעשור האחרון, לפי הקרן האמריקאית לקרוהן וקוליטיס, כ 1.5 מיליון אמריקאים סובלים ממחלות מעי דלקתיות, 10 אחוז מהם מתחת לגיל 18.
"לאורך הזמן אנחנו רואים ילדים צעירים יותר ויותר החולים במחלה", אומרת ד"ר מריה אוליבה-המקר, ראש בית הספר לרפואת גסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים ג'ונס הופקינס.
הסיבות לעליה בשכיחות המחלה אינן ברורות. חוקרים רבים מאמינים שמשהו בסביבה חייב להיות מאחורי גל המחלות הדלקתיות של המעי בקרב ילדים, כגון מחלות קרוהן וקוליטיס כיבית וכך גם לגבי מחלות אוטואימוניות אחרות, אשר נמצאות במגמת עלייה גם הן.
תיאוריה אחת היא כי העולם המפותח הפך היגייני יותר, הגוף נעשה מיומן פחות להדוף חיידקים ופגיע יותר למחלות אוטואימוניות, שבהן הגוף תוקף תאים או רקמות של עצמו.
"מכיוון שאנחנו יודעים כי מחלות מעי דלקתיות נפוצות יותר במדינות שהן מפותחות יותר, זה חייב להיות קשור לחשיפה בחיי היום יום שלנו. אולי בשל העובדה שאנחנו חברה היגיינית יותר והעובדה כי ילדים, אפילו בגיל צעיר, נשמרים בסביבות נקיות מאוד, נחשפים לרמות נמוכות מאוד של וירוסים שגרתיים. אם סביבת הבית "נקייה מידי" מינקות כאשר ילדים מתחילים את הלימודים בבית הספר הם נחשפים ליותר וירוסים וחיידקים, אז המערכת החיסונית נכנסת 'להילוך גבוה'. כאשר התחלנו להיפטר ממחלות זיהומיות רבות, מחלות אוטואימוניות ואלרגיות כגון, זאבת, אלרגיות ואקזמה גדלו בהתמדה. במקביל, במדינות בהן אנו עדיין רואים הרבה מחלות זיהומיות, אנחנו לא רואים מחלות אוטואימוניות". אומרת ד"ר אוליבה-המקר.
מחלות מעי דלקתיות מציבות בעיות מיוחדות עבור אנשים צעירים. בין הבעיות היא הצורך לגשת לשירותים באופן קבוע. לחלק מהחולים במחלה יקח זמן לא מועט עד לאבחנת המחלה משום שאנשים רבים לא מבינים את הקשר לילדים. "הם פשוט חושבים שזו מחלה למבוגרים והילדים לא יכולים לחלות בזה" אומרת ד"ר אוליבה-המקר.
קיים מרכיב גנטי במחלה, במיוחד במקרים בהם מחלות מעי דלקתיות פוגעת בחולים צעירים. לעשרה אחוזים עד 15 אחוז מהמבוגרים שיש להם מחלות מעי דלקתיות יש קרוב משפחה החולה במחלה. המספר הוא 30 אחוז עבור ילדים עם המחלה.
חלק מהחולים יכולים, בעזרת תרופות, לשמור על מחלה "רגועה". אין תרופה שיכולה לרפא מחלות מעי דלקתיות. המעיים מודלקים ולפעמים ישנם כיבים. המעי הגס לבדו מושפע ובקרוהן, הדלקת יכולה להופיע בכל מקום לאורך כל מערכת העיכול. כאבי בטן, שלשולים וצואה דמית הן תופעות נפוצות. עלולה להיות ירידה במשקל כי הגוף לא יכול לספוג חומרים מזינים כראוי.
אבל בכל זאת ניתן לחיות חיים מלאים עם מחלות מעי דלקתיות. "יש לי תלמידים עם המחלה הזו, הם שחקני כדורעף בנבחרת הלאומית, שחקני פוטבול" אומרת ד"ר יאנג גסטרואנטרואולוגית ילדים. "אבל זה עדיין קשה. זה דבר אחד אם יש לך אסטמה ואתה לא יכול לנשום. זה דבר אחר אם יש לך שלשול... חייבים להיות חיוביים, אופטימיות לוקחת אותך כברת דרך ארוכה".
http://www.physorg.com/news203688583.html
תרגום ועריכה על ידי: אתי חסקלוביץ'