נשימה
מנהלי קהילה
עישון פסיבי מגביר סיכון לאיבוד שמיעה
מחקר: אנשים שאינם מעשנים אך נושמים באופן קבוע עשן סיגריות של אחרים נמצאים בסיכון לפגיעה בשמיעה
מחקרים קודמים הצביעו על כך שמעשנים ומעשנים לשעבר הם בסיכון מוגבר לפגיעה ביכולתם לשמוע. מחקר חדש שפורסם ב- Tobacco Control מראה כי גם המעשנים הפסיביים חשופים לפגיעה מסוימת בשמיעה.
החוקרים התבססו על סקר שנערך בשנים 1999-2004 בקרב למעלה מ- 3,300 מבוגרים בני 20-69 שאינם מעשנים בעצמם כיום, אבל סווגו כמעשנים פסיביים על-פי מדידות של קוטינין בדמם (כימיקל שמופק כאשר ניקוטין עובר פירוק בגוף).
כל שנה הנחקרים ענו על שאלונים ועברו בדיקות רפואיות, ביניהן בדיקות שמיעה. רמות איבוד השמיעה בכל אוזן הוערכה על ידי בדיקת היכולת לשמוע צלילים טהורים בטווח תדרים מ- 500 עד 8,000 הרץ. המשתתפים גם סיפקו מידע על ההיסטוריה הרפואית שלהם, רמות החשיפה שלהם לרעש ואם אי פעם עישנו או גרו/עבדו עם מעשן.
לאחר שהחוקרים נטרלו גורמים כגון גיל ומחלת הסוכרת שהיו עלולים להשפיע על השמיעה, נמצא קשר בין עישון פסיבי לשמיעה פגועה.
הקשר בין איבוד שמיעה לעישון פסיבי היה חזק יותר בקרב אנשים שעישנו בעבר מאשר באנשים שלא עישנו מעולם. בקרב מעשנים פסיביים שעישנו בעבר בעצמם, השכיחות של איבוד שמיעה בתדרים גבוהים הייתה 46% ובתדרים נמוכים ובינוניים 14%. בקרב מעשנים פסיביים שלא עישנו בעבר, הפגיעה בשמיעה בתדרים נמוכים נמצאה בקרב כ- 9% ובתדרים גבוהים ב- 26%.
ייתכן והסיבה לכך היא שהמשך חשיפה לעשן סיגריות, גם ברמות נמוכות, עלולה להמשיך את התקדמות איבוד השמיעה, שהחלה כאשר אותם אנשים היו מעשנים.
לדברי החוקרים, נדרשים מחקרים נוספים כדי לאושש את הקשר בין עישון פסיבי לאיבוד שמיעה ואם המחקר הנוספים יגיעו לאותן מסקנות, ניתן יהיה להוסיף פגיעה בשמיעה לרשימת הנזקים שנגרמים בשל עישון פסיבי שכוללים, על-פי דו"ח ארגון הבריאות העולמי, גם 600,000 מקרי מוות מידי שנה ברחבי העולם.
Tobacco Control, 2010; DOI: 10.1136/tc.2010.035832
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה