מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותעישון עשוי לשלש את הסיכון לדימום מוחי מסוכן

עישון עשוי לשלש את הסיכון לדימום מוחי מסוכן

מחקר: עישון כמעט משלש את הסיכון לדמם מוחי תת עכבישי העשוי להיות קטלני. גמילה תפחית את הסיכון


גמילה מסיגריות הפחיתה את הסיכון לדמם תת עכבישי (צילום: Shutterstock)
גמילה מסיגריות הפחיתה את הסיכון לדמם תת עכבישי (צילום: Shutterstock)

עישון מעלה את הסיכון לדימום מוחי תת עכבישי כמעט פי 3. גמילה מעישון מפחיתה את הסיכון באופן משמעותי, אך בקרב אלה שעישנו 20 סיגריות או יותר ביום והפסיקו לעשן הסיכון לדימום עדיין גבוה פי 2 בהשוואה לאנשים שמעולם לא עישנו. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

 

את המוח עוטפים שלושה קרומים: הפיה, הקרום העכבישי (ארכנואיד) והדורה המהווה את השכבה המפרידה בין המוח לעצם הגולגולת. דמם תת עכבישי הינו דמם לתוך החלל שבין הקרום העכבישי לקרום הפיה, כלומר לחלל הפוטנציאלי הקיים בין קרומי המוח, ולא לתוך רקמת המוח עצמה כפי שמתרחש בשבץ דימומי. לדמם תת עכבישי עלולות להיות השלכות הרסניות.

 

במחקר הנוכחי חוקרים קוריאנים בחנו 426 מקרי דמם מוחי תת עכבישי שאירעו בשנים 2002-2004. מטופלים אלה הושוו לקבוצה של 426 אנשים התואמים להם בגיל ובמין, שלא סבלו מדימום מוחי.

 

החוקרים מצאו כי משתתפים שעישנו היו בעלי סיכון גבוה יותר לדמם תת עכבישי בהשוואה לאלה שלא עישנו. ככל שאנשים עישנו, כך הסיכון לדימום עלה.

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו צריכת מלח, משקל והיסטוריה משפחתית של סוכרת או מחלות לב, הסיכון הממוצע לדמם תת עכבישי היה גבוה פי 2.84 בקרב מעשנים בהווה בהשוואה לאנשים שלא עישנו מעולם. הסיכון היה גבוה פי יותר מ-5 בקרב מעשנים בהווה שעישנו קופסא של 20 סיגריות ביום במשך יותר מ-30 שנה.

 

בקרב אנשים שנגמלו מסיגריות ולא עישנו במשך 5 שנים לפחות, הסיכון המוגבר הופחת באופן משמעותי ל-59%. אבל, אנשים עם היסטוריה של עישון כבד – שהוגדר כעישון של 20 סיגריות או יותר ביום – עדיין היו בעלי סיכון גבוה פי 2.3 לדמם תת עכבישי בהשוואה לאלה שלא עישנו מעולם.

 

החוקרים מאמינים כי עישון מעלה את הסיכון לדימום מוחי בטווח הקצר, מכיוון שהוא גורם לעיבוי הדם ולעליית לחץ דם – תופעה הפיכה במידה ומפסיקים לעשן. יחד עם זאת, עישון כבד עלול לגרום לנזק חמור יותר לכלי הדם.

 

 

J Neurol Neurosurg Psychiatry 2012

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה