קשב וריכוז
מנהלי קהילה
עישון בהריון עשוי להעלות סיכון ל-ADHD בילד
מחקר בדק איזה גורמים סביבתיים עשויים להשפיע על הסיכון להפרעות קשב וריכוז
הגורמים להפרעות קשב וריכוז עם היפראקטיביות (ADHD) אינם ברורים, למרות שעדויות מצביעות על כך שלגנטיקה תפקיד משמעותי בהפרעה. מחקרים רבים ניסו ועדיין מנסים לבחון אם גורמים סביבתיים עשויים להשפיע על הסיכון ל-ADHD. מחקרים כבר מצאו קשר בין ADHD וחשיפה לעישון ואלכוהול ברחם, למשקל לידה נמוך ולסיבוכים בהריון ובלידה.
במחקר החדש חוקרים אוסטרלים בחנו תיקים רפואיים של כמעט 13,000 ילדים ומבוגרים צעירים שנטלו תרופות מעוררות כמו ריטלין לטיפול ב-ADHD.
את הנבדקים הללו החוקרים השוו ליותר מ-30,000 ילדים ללא ADHD, כדי לבחון אם קיימים הבדלים סביבתיים בין הקבוצות.
מהממצאים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי גיל צעיר יותר של האם, דלקות בדרכי השתן אצל האם בהריון, עישון של האם במהלך ההיריון, רעלת הריון וזירוז לידה נקשרו לסיכון מוגבר באופן משמעותי ל-ADHD בילד.
לעומת זאת, משקל לידה נמוך, לידה מאוחרת, ציון אפגר נמוך ומצוקה נשימתית אצל העובר לא היו נפוצים יותר בקבוצת ה-ADHD.
כיצד עישון בהריון קשור ל-ADHD? החוקרים מסבירים כי חשיפה כרונית לעישון בהריון עשויה לגרום לשינויים כימיים שתוצאתם היא הפרעת הקשב. עם זאת, ייתכן שהתמונה מורכבת יותר – מספר מחקרים הראו כי אנשים עם ADHD נוטים יותר להיות מעשנים וייתכן כי יותר אמהות מעשנות מעבירות את הגנים הקשורים ל-ADHD לילד. מכיוון ש-ADHD קשור לשיעורים גבוהים יותר של הריונות אצל בנות צעירות, ייתכן שגם הקשר בין גיל צעיר של האם לסיכון מוגבר ל-ADHD נובע מהעברה של הגנים מהאם לילד.
החוקרים קוראים למחקרים נוספים שיבחנו את הגורמים הסביבתיים שיכולים להשפיע על הסיכון ל-ADHD.