קשב וריכוז
מנהלי קהילה
עיכוב בהתפתחות המוח בסובלים מ-ADHD
מחקר: התפתחות המוח מתעכבת בילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי
האם הפרעת קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי (ADHD) נובעת מעיכוב בהתפתחות המוח או שהיא תוצאה של חריגה מוחלטת מהתפתחות טיפוסית? מחקר חדש שפורסם בכתב העת Biological Psychiatry מציג עדויות לכך שההסבר טמון בעיכוב בהתפתחות.
קליפת המוח (cerebral cortex) היא הרקמה האפורה המקופלת המהווה את החלק החיצוני ביותר במוח ומכסה את המבנים הפנימיים של המוח. הרקמה מחולקת לאונות, לכל אחת תפקוד ספציפי וחשוב כמו קשב, חשיבה, שפה ועיבוד חושי.
למבנה הזה יש שני ממדים – עובי הקליפה ופני השטח שלה – שניהם מתעצבים במהלך הילדות כחלק מתהליך התפתחות רגיל.
במחקרים קודמים, קבוצת החוקרים מהמכון הלאומי לבריאות הנפש בארה"ב מצאה כי תהליך התעבות קליפת המוח מתעכב בילדים המאובחנים עם ADHD. במחקר הנוכחי, הם ביקשו למדוד אם התפתחות הקליפה על פני השטח מתעכבת גם היא.
הם גייסו 234 ילדים עם ADHD ו-231 ילדים המתפתחים באופן טיפוסי וסרקו את המוח של כל אחד מהם עד ארבע פעמים בין הגילאים 10 עד 17. באמצעות טכנולוגית הדמיה מתקדמת הם הצליחו למפות את התפתחות המסלולים על פני השטח ביותר מ-80,000 נקודות במוח ומצאו כי התפתחות שטח קליפת המוח מתעכבת באזורי המוח הקדמיים בילדים עם ADHD.
לדוגמא, בילדים המתפתחים בצורה רגילה, בקליפת המוח הקדם חזיתית הימנית מחצית מהאזור הגיע לשיא שלו בגיל הממוצע של 12.7, אבל ילדים עם ADHD לא הגיעו למצב זה עד גיל 14.6.
כעת מחקרים נוספים יצטרכו לבחון את המדדים הללו במבוגרים כדי לבדוק אם העיכובים מתרגמים להבדלים ארוכי טווח בקליפת המוח.