מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן המעי הגס

מנהלי קהילה

פרופ' הוברט אילה
פרופ' הוברט אילה
אונקולוגית בכירה, מנהלת המרכז לגידולים במערכת העיכול ,מכון שרת ,בית חולים הדסה עין כרם. מרצה בכירה באוניברסיטה העברית ויושבת ראש הקבוצה הישראלית לגדולי מערכת העיכול תחת האיגוד האונקולוגי.
ד
ד"ר רוית גבע
אונקולוגית מומחית בגידולים ממאירים במערכת העיכול מבית חולים איכילוב.
דניאל זכריה
דניאל זכריה
דיאטנית קלינית, המערך האונקולוגי ומרפאות גידולי מערכת העיכול בית חולים איכילוב.
כמוניסרטן המעי הגסחדשותעודף משקל בגיל ההתבגרות מעלה סיכון לסרטן המעי הגס

עודף משקל בגיל ההתבגרות מעלה סיכון לסרטן המעי הגס

מחקר נרחב מישראל מעלה כי מתבגרים עם עודף משקל נמצאים בסיכון מוגבר לסרטן במעי הגס גם כעבור עשרים שנה. השמנת יתר – מעלה גם הסיכון לסרטן החלחולת


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

גורמי סיכון שונים נקשרו לאורך השנים לסרטן המעי הגס –מסוגי הסרטן הנפוצים  במדינות המערב. מחקרים שונים מצאו כי בין הגורמים שמשפיעים על הסיכון לסרטן המעי הגס נמנים הרגלי תזונה – לרבות צריכה גבוהה של בשר אדום, מזון רווי שומן, מיעוט בצריכת פירות וירקות ושתיית אלכוהול, ואף עישון סיגריות, מחסור בשעות שינה, רקע משפחתי, מחלות מעי דלקתיות וגורמים גנטיים, וכמו כן עודף משקל והשמנה.

 

מחקרים רבים קושרים בין השמנה לסוגים רבים של סרטן, וכך גם לסרטן המעי הגס. ממצאים העלו בעיקר סיכון בקרב אנשים עם עודפי משקל לפתח פוליפים במעי שעלולים להפוך בהמשך לסרטניים.

 

עתה מחזק צוות חוקרים ישראלי את העדויות לקשר בין עודף משקל והשמנה לסרטן המעי הגס, ומתברר כי לקשר השלכות לאורך שנים: בני נוער שמתמודדים עם משקל עודף נמצאים בסיכון לפתח סרטן במעי הגס אפילו בחלוף עשרים שנה.

 

בסיכון מוגבר לסרטן

 

החוקרים מחיל הרפואה בצה"ל, המרכזים הרפואיים רבין-בילינסון, הדסה ושיבא, משרד הבריאות והפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב בחנו מדגם של 1,087,358 מתבגרים ו-707,212 מתבגרות בגילי הנעורים, כולם יהודים בגילי 16 עד 19, שעברו בדיקות לקראת הגיוס לצה"ל בין השנים 1967 עד 2002. בהמשך בוצעה בחינה לאבחון בסרטן המעי הגס בקרב הנבדקים על סמך הנתונים ממאגר רישום הסרטן הלאומי.

 

במחקר הוגדרו עודף משקל והשמנת יתר כמקובל בגילי הנעורים – כשבמשקל עודף קוטלגו מתבגרים באחוזון 85% עד 95% של מדד ההשמנה ובהשמנת יתר קוטלגו נבדקים באחוזון 95% ומעלה של מדד ההשמנה.

 

במעקב שנמשך 23 שנים בממוצע, נמצא כי מכלל הנבדקים 2,967 אובחנו עם סרטן המעי הגס והחלחולת, בהם 1,977 גברים ו-990 נשים. כמו כן, מכלל הנבדקים נמצאו 140,467 בעודף משקל ו-54,224 בהשמנת יתר.

 

ניתוח סטטיסטי העלה כי משקל עודף העלה את הסיכון לסרטן המעי הגס. לנערים מתגברים עם עודף משקל היה סיכון גבוה ב-53% לפתח גידול סרטני במעי הגס ולנערים עם השמנת יתר היה סיכון גבוה ב-54% למחלה, בהשוואה לנוער עם משקל תקין. כמוכן, לנערות עם עודף משקל היה סיכון גבוה ב-54% למחלה, ולנערות עם השמנת יתר סיכון גבוה ב-51% לפתח סרטן המעי הגס, בהשוואה לנערות במשקל תקין.

 

כמו כן, השמנת יתר – אך לא עודף משקל – היתה קשורה בסיכון מוגבר לפתח ספציפית את סרטן החלחולת: בקרב נערים העלתה השמנת יתר ב-71% את הסיכון לסוג זה של סרטן, ואילו בקרב נערות עם השמנת יתר תועד סיכון גבוה פי 2.03 לסרטן החלחולת.

 

במחקר השתתפו פרופ' זהר לוי, פרופ' ג'רמי קרק, ד"ר ליאור כ"ץ, ד"ר גלעד טוויג, אסטלה דרייזן, דורית צור, ד"ר יערה ליבוביץ ויסמן, ד"ר עדי לייבה, ד"ר אירנה ליפשיץ, פרופ' ליטל קינן-בוקר ופרופ' ארנון אפק, וממצאיו מדווחים בגליון אוקטובר 2017 של כתב העת Cancer. המחקר מומן על ידי הקרן הישראלית לחקר הסרטן והקרן לבריאות וסביבה.

 

קשר שנוי במחלוקת

 

הקשר בין עודף משקל בגילי הנעורים לסרטן המעי הגס בגיל המבוגר מוסיף להיחקר בשנים האחרונות ועדיין אין לגביו אחידות דעים.

 

אמנם ההמלצות הרפואיות למניעת סרטן המעי הגס כוללות ניהול אורח חיים בריא ותזונה בריאה, לרבות הקפדה על משקל תקין, אך מספר מחקרים לא זיהו קשר בין השמנה לסרטן המעי הגס. מחקר מעקב נרחב בקרב נשים בארה"ב המוכר בשם "מחקר האחיות" באוניברסיטת הארוורד מצא קשר חלש ביותר בין השמנה בגילי העשרה לסרטן המעי הגס בהמשך החיים.

 

ולמרות זאת, מחקר נוסף משבדיה שפורסם במאי 2015 דווקא מחזק את הממצאים הישראלים, ומצא כי למתבגרים עו משקל עודף סיכון כפול לסרטן המעי הגס בגיל העמידה – סיכון שהולך ועולה עם העלייה במשקלם: למתבגרים בעודף משקל נמצא במחקר השבדי סיכון גבוה פי 2.08 לסרטן המעי הגס ולמתבגרים עם השמנת יתר זוהה סיכון גבוה פי 2.38.

 

בעבודה הנוכחית מסכמים החוקרים הישראלים כי עודף משקל והשמנת יתר בגיל ההתבגרות מעלים את הסיכון לסרטן המעי הגס, ומונים לתופעה מספר הסברים לרבות שינויים בהפרשת ההורמונים בגוף על רקע השמנה המתבטאים בירידה בנפרשת הורמון האדיפונקטין ועלייה בהפרשת הורמוני הלפטין והאינסולין, וכן עלייה בהפרשת חלבונים מסוג אינטרלוקין-6 ו-TNF אלפא וכן עלייה בתגובתיות המערכת החיסונית של הגוף שעלולה לחשוף אותו גם לגידולים ממאירים. החוקרים מציינים כי ההשפעה המתמשכת של השמנה עשויה לנבוע מחשיפה ממושכת למצב זה בקרב מתבגרים לאורך שנים – אם כי היבט זה לא נבדק לאשורו במחקר.

 

על רקע הממצאים קוראים החוקרים להמשיך ולפעול כנגד תופעת ההשמנה בקרב בני נוער, מאחר והנתונים מחדדים היבט סיכוני נוסף של השמנה בגיל ההתבגרות, שעלולות להיות לו השלכות ארוכות טווח למשך שנים.

 

 

Cancer, doi: 10.1002/cncr.30819