מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותעד כמה יציבים חיי האהבה שלכם? לא תאמינו במה זה תלוי

עד כמה יציבים חיי האהבה שלכם? לא תאמינו במה זה תלוי

מחקר מרתק מראה כיצד התנוחה הגופנית עשויה להשפיע על החשיבה הרגשית


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

כשאתם עומדים על רגל אחת אתם מאתגרים לא רק את היציבות שלכם, אלא גם את היציבות של מערכת היחסית הזוגית שלכם. כך עולה ממחקר חדש על האופן בו היציבה הגופנית עשויה להשפיע על החשיבה הרגשית.

 

המחקר מתווסף למחקרים רבים שפורסמו בשנים האחרונות שעסקו בתחום של תודעה נטועת-גוף (Embodied Cognition) הבוחן את האינטראקציה בין הפיזיולוגיה והרגשות שלנו.

 

לדוגמה, מחקר שפורסם בשנת 2008 הראה כי אנשים שהחזיקו כוס חמה של קפה נטו יותר לראות אנשים זרים כידידותיים ו"חמים" יותר מאשר אנשים שהחזיקו ביד קפה קר. מחקר שפורסם בשנת 2010 שפורסם בכתב העת היוקרתי Science הראה שוב כי המאפיינים הפיזיים של העצמים שאנו נוגעים בהם יכולים להשפיע באופן בלתי מודע על הדרך בה אנחנו תופסים את העולם - כאשר החוקרים הושיבו מתנדבים בכיסאות קשים או רכים וביקשו מהם לדמיין שהם מתמקחים עם סוחר על מחיר של מכונית חדשה, הם מצאו כי אנשים שישבו בכיסאות קשים היו פחות גמישים, ועם פחות תנועה בין הצעות שהועלו במשא ומתן. הם גם שפטו את התפקוד של עצמם במשא ומתן כיציב יותר ורגשי פחות, מאלה שישבו על כסאות רכים. כדי לבחון את השפעות המשקל, שבאופן מטאפורי מתקשר לרצינות וחשיבות, המתנדבים השתמשו בלוחות כתיבה קשיחים כבדים או קלים, בזמן שהם העריכו קורות חיים של מועמדים למשרה. מועמדים שקורות החיים שלהם נבחנו בזמן שהיו על לוח כתיבה כבד, נשפטו כיותר כמוכשרים ורציניים יותר לגבי המשרה.

 

במחקר החדש, שפורסם בכתב העת המדעי Psychological Science, ביקשו חוקרים מאוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב ואוניברסיטת ווטרלו בקנדה לבחון את האינטראקציה בין הפיזיולוגיה והרגשות כשמדובר בהתנהלות שלנו לא מול אדם זר, אלא עם האדם הקרוב ביותר – בן הזוג.

 

החוקרים בחרו להתרכז ביציבות, מאחר ולמילה משמעות מילולית ומשמעות אבסטרקטית – הגוף שלנו יכול להיות יציב פיזית או מתנדנד, וכך גם מערכות היחסים האינטימיות שלנו.

 

בשלב הראשון של המחקר החוקרים גייסו סטודנטים שהיו במערכת יחסים מחייבת שנמשכה שנה לפחות. מחציתם התבקשו לשבת ליד שולחן רגיל והיתר התבקשו לשבת בעמדות עבודה ששונו כך שהכיסא והשולחן יתנדנדו מעט. כל המתנדבים מילאו שאלונים לגבי חייהם ומערכות היחסים הרומנטיות שלהם, שכללו שאלות על כמה שהם חשו סיפוק עם בן זוגם ואם הם הרגישו שמערכת היחסים תחזיק מעמד. החוקרים מצאו קורלציה חזקה בין עמדות עבודה מתנדנדות לבין מערכות יחסים מתנדנדות - לסטודנטים שישבו בעמדות עבודה לא יציבות הייתה סבירות רבה הרבה יותר לתפוס את חיי האהבה שלהם כפחות מספקים ולא-יציבים, מאשר אלה שישבו בעמדות עבודה שלא התנדנדו.

 

בחלק הבא של המחקר החוקרים השתמשו באתר אינטרנט כדי לגייס קבוצת מתנדבים גדולה ומגוונת יותר, שכללה מתנדבים מבוגרים יותר, חלקם נשואים מזה שנים. כל המתנדבים דיווחו כי הם נמצאים בזוגיות מונוגמית מוסדרת. החוקרים ביקשו מהמתנדבים למקם את עצמם מול מסך מחשב. מחצית מהמתנדבים התבקשו לעמוד על רגל אחת, בעוד שהאחרים נותרו בתנוחה יציבה על שתי הרגליים. בעודם נמצאים בתנוחה, המתנדבים מילאו שאלונים לגבי עצמם ומערכת היחסים הרומנטית שלהם וגם, לבקשת החוקרים, רשמו פתק קטן לאהוב שלהם. נמצא כי מתנדבים שהתנדנדו על רגל אחת דירגו את מערכת היחסים שלהם כפחות יציבה וכבעלת פחות סיכוי להחזיק מעמד מאשר אנשים שעמדו על שתי הרגליים. גם הפתקים שהם כתבו לאהובם נטו להיות יותר נרגנים, והתרכזו במטלות בית יותר מאשר בענייני חום ואהבה.

 

ממצאים דומים התקבלו בשלב שלישי של המחקר, כאשר החוקרים ביקשו מחלק מהמתנדבים לשבת על כרית מתנפחת המאופיינת בחוסר יציבות או על כיסא קשיח.

 

המחקר מראה שכאשר מהרהרים במצב מערכת היחסים, כדאי לעמוד עם שתי רגליים על הקרקע או לשבת בכיסא יציב. נראה כי היציבה שלנו משפיעה על האופן בו אנחנו מרגישים כלפי מערכת היחסים ואפילו על האופן בו אנחנו מתנהגים לבני הזוג.

 

 

Psychological Science June 25, 20150956797615586402

 

kerenya
15/07/15 19:35

זה אמנם נשמע לא מחקר רציני כמו למשל מחקר על הכוס החמה והקרה אבל זה מאוד טוב להעלות למודע איך הפיזי משפיע על הנפשי גם באופן רגעי, ואלו דברים שאנחנו לא מודעים אליהם.. אם זה היה שטויות זה לא היה מתפרסם בג'ורנל שנחשב הכי טוב בפסיכולוגיה.

 

MAS
09/07/15 13:50

בכול ימי חיי לא קראתי שטויות כאלה. מעניין מדוע כמוני מצאו לנכון לפרסם את הדבר הדבילי הזה.