מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותעדויות חדשות על הקשר בין פסוריאזיס ללחץ דם

עדויות חדשות על הקשר בין פסוריאזיס ללחץ דם

מחקר: פסוריאזיס קשור לסיכון מוגבר ליתר לחץ דם לא מאוזן. החוקרים חושדים כי הקשר טמון בדלקתיות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

חוקרים מאוניברסיטת פנסילבניה מדווחים כי מטופלים עם פסוריאזיס בינוני עד חמור עשויים להימצא בסיכון מוגבר ליתר לחץ דם בלתי מאוזן, בהשוואה לאנשים שלא סובלים ממחלת העור.

 

פסוריאזיס הינה מחלת עור דלקתית כרונית בעלת בסיס אוטואימוני, כלומר נובעת מפעילות עודפת ולא תקינה של מערכת החיסון, המתבטאת בדלקתיות. עיקר הביטוי של המחלה כולל נגעים אופייניים על פני העור העלולים לגרד או לכאוב. עם זאת נראה כי פסוריאזיס אינה רק מחלת עור. חלק מהחולים מפתחים גם דלקות מפרקים. בנוסף, בשנים האחרונות הצטברו עדויות המעלות את האפשרות שמחלת העור - במיוחד כשמדובר בפסוריאזיס חמור - קשורה לסיכון מוגבר ללחץ דם גבוה, למחלות לב ושבץ ואפילו לסוכרת ולמחלות כליה.

 

הקשר בין פסוריאזיס לביו תחלואת לב וכלי דם איננו ברור, אולם ידוע כי דלקת כרונית בכלי הדם עלולה לתרום להתפתחות לחץ דם גבוה, מחלות לב ושבץ.

 

המחקר החדש מראה כי חומרת הפסוריאזיס קשורה לאיזון ערכי לחץ הדם באנשים שאובחנו עם יתר לחץ דם – ככל שמחלת העור חמורה יותר, כך עולה הסבירות לכך שערכי לחץ הדם לא יהיו תחת שליטה.

 

המחקר התבסס על נתונים של יותר מ-13,000 בריטים בגילאי 25 עד 64 שאובחנו עם יתר לחץ דם, מתוכם, 1,322 סבלו גם מפסוריאזיס. מעט יותר ממחצית מהנבדקים עם פסוריאזיס היו עם מחלה קלה, מעט יותר משליש סבלו מפסוריאזיס בדרגת חומרה בינונית והיתר סבלו מפסוריאזיס קשה.

 

מחלה קלה הוגדרה כאשר פחות מ-2% משטח הגוף הושפע מהמחלה. פסוריאזיס בינוני הוגדר כמצב בו 3%-10% מהעור מושפע מהמחלה, בעוד שפסוריאזיס חמור הוגדר כמצב בו למעלה מ-10% מושפע.

 

יתר לחץ דם בלתי מאוזן הוגדר כמצב בו לחץ הדם הסיסטולי עמד על 140 מ"מ כספית או יותר ולחץ הדם הדיאסטולי עמד על 90 מ"מ כספית או יותר. לחץ הדם הסיסטולי הוא הערך הגבוה במדידת לחץ הדם והוא מבטא את הלחץ המופעל על דפנות כלי הדם בעת התכווצות שריר הלב. לחץ הדם הדיאסטולי הוא הערך הנמוך במדידת לחץ הדם והוא מבטא את הלחץ המופעל על כלי הדם כאשר הלב רפוי. לחץ הדם נחשב תקין כאשר לחץ הדם הסיסטולי נמוך מ-120 מ"מ כספית ולחץ הדם הדיאסטולי נמוך מ-80 מ"מ כספית.

 

מהממצאים שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי בקרב נבדקים עם פסוריאזיס ויתר לחץ דם, אצל כמעט 60% לחץ הדם לא היה מאוזן. מדובר בסיכון גבוה ב-48% ללחץ דם בלתי מאוזן בהשוואה לאנשים עם יתר לחץ דם ללא פסוריאזיס. 

 

בקרב אנשים עם פסוריאזיס בדרגת חומרה בינונית הסיכון ליתר לחץ דם שאינו תחת שליטה היה גבוה ב-20% בהשוואה לאנשים שלא סבלו ממחלת העור. לא נמצא קשר משמעותי בין פסוריאזיס קל לבין לחץ דם בלתי מאוזן.

 

בניתוח הנתונים החוקרים לקחו בחשבון מספר משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות בהם המשקל של הנבדקים, מנהגי שתיית אלכוהול, עישון ושימוש בתרופות שונות, כך שנראה שמחלת העור עצמה קשורה לסיכון המוגבר לחוסר איזון של לחץ הדם.

 

חשוב לציין כי מחקר שכזה לא יכול להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה-תוצאה. התופעה של השכיחות המוגברת של גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם באנשים עם פסוריאזיס עדיין אינה ברורה ונדרשים מחקרים נוספים בנושא. עם זאת, קיים מנגנון אפשרי שיכול להסביר את הקשר - החוקרים משערים כי הקשר טמון בתהליכים הדלקתיים המתרחשים בקרב אנשים עם פסוריאזיס.

 

שאלה חשובה שהמחקר לא ענה עליה, היא אם טיפול תרופתי שמסייע לשמור על מחלת העור תחת שליטה עשוי לשפר גם את הבריאות הקרדיווסקולארית של המטופלים. כבר החלו מחקרים קליניים מבוקרים שבודקים את הנושא, אך בינתיים אין לכך תשובה.

 

החוקרים מקווים שהמחקר יעלה מודעות בקרב אנשים עם פסוריאזיס ורופאים לסיכון המוגבר שעשוי להיות בקרב המטופלים ליתר לחץ דם שאינו מאוזן ולמחלות לב וכלי דם. לדבריהם צריך להיות מעקב צמוד יותר אחר גורמי הסיכון למחלות קרדיווסקולאריות באוכלוסייה זו, במקביל להקפדה על אורח חיים בריא הכולל תזונה בריאה, פעילות גופנית קבועה, הימנעות מעישון ושתיית אלכוהול מתונה, כדי להפחית את הסיכון.

 

 

JAMA Dermatol. Published online October 15, 2014