סרטן
מנהלי קהילה
עגבניות אורגניות בריאות יותר?
חוקרים מצאו כי עגבניות אורגניות מכילות יותר נוגדי חמצון הנלחמים במחלות, מאשר עגבניות רגילות
קיים ויכוח אם מזון אורגני - המיוצר ללא שימוש בחומרי הדברה כימיים, דשנים כימיים, תרופות, הורמונים וחומרים משמרים - אכן משתלם מבחינת הבריאות, לאור מחירו הגבוה. כעת חוקרים מאוניברסיטת ברצלונה והמוסד לבריאות בספרד טוענים כי כשמדובר בעגבניות לפחות, מזון אורגני עשוי להיות בריא יותר.
המחקר החדש שפורסם בכתב העת Journal of Agricultural and Food Chemistry ומומן על ידי משרד המדע והחדשנות הספרדי, מצא כי עגבניות אורגניות מכילות רמות גבוהות יותר של נוגדי חמצון המכונים פנולים, המנטרלים רדיקאליים חופשיים שפוגעים בתאים בגוף וגורמים למחלות. הרכיבים הכימיים מגנים על צמחים מפני מחלות. בבני אדם, צריכה מרובה של פנולים נקשרה במחקרים להפחתת הסיכון למחלות שונות בהן מחלות לב וסוגים שונים של סרטן.
החוקרים ניתחו במעבדה את המבנה הכימי של עגבניות מזן המכונה "דניאלה". הם זיהו 34 רכיבים בריאים שונים בשני סוגי העגבניות – האורגניות והרגילות – מגוון הרבה יותר גדול ממה שניתן לקבל באמצעות תוספי תזונה. הם מצאו גם כי סך הכל, עגבניות אורגניות הכילו רמות גבוהות יותר של פנולים מסוגים שונים.
לדברי החוקרים, ההבדל בין התוצרת האורגנית לבין זו הרגילה יכול להיות טמון בדשן בו השתמשו כדי לגדלה. חקלאות אורגנית לא משתמשת בדשנים וחומרי הדברה כימיים, לכן, הצמח מגיב באמצעות הפעלת מנגנוני ההגנה העצמיים שלו – העלאת הרמה של נוגדי החמצון. ככל שהצמח חווה יותר לחץ בתנאי הגידול, כך הוא מפיק יותר פנולים.
בשנת 2009 פרסמה הסוכנות הממשלתית הבריטית לסטנדרטים במזון כי אין הבדל תזונתי בין מוצרי מזון אורגניים למוצרים רגילים. ההצהרה פורסמה בעקבות מחקר-על שמצא כי אין הבדלים משמעותיים בתכולת הרכיבים הבריאים שנבדקו בין תוצרת אורגנית לתוצרת רגילה. המחקר לא התייחס לנושא הנוכחות של חומרים כמו קוטלי חרקים.
כעת יש לבצע מחקרים שיבדקו אם בפועל, הרמות הגבוהות של פנולים בעגבניות אורגניות מתרגמות להשפעה עוצמתית יותר על הגוף, בהשוואה להשפעה שיש לעגבניות רגילות.
להודעה המלאה של אוניברסיטת ברצלונה
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה