מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
סריקת סידן עורקי ככלי סקר להערכת מצב הלב
סריקת סידן בעורקי הלב, נראה ככלי סקירה פשוט ולא חודרני לזיהוי חולים עם מחלת לב "שקטה" המצויים בסיכון מוגבר להתקף לב או מוות פתאומי.
על פי המחקר הרב- מרכזי EISNER (זיהוי של תהליך טרשת העורקים באמצעות כלי דימות לא חודרניים) שנוהל על ידי מכון הלב בית החולים סידר-סיני בלוס אנג'לס נמצא שסקירת הסידן יכולה להתבצע ללא צורך בבדיקות נוספות או עלויות. סקירת סידן של עורקי הלב יכולה לזהות את תהילך הטרשת והימצאות של חסימות בדפנות העורקים ונמצא יעיל יותר ממדידות לחץ דם או רמות כולסטרול בזיהוי חולים המצויים בסיכון למחלות לב.
נכון להיום, בדיקה זו אינה בסל הבריאות ואינה מכוסה על ידי ביטוחים פרטיים מעצם החשש שזיהוי מוקדם של מחלת לב יוביל לבדיקות לא נחוצות ויקרות כולל מבחני מאמץ ואף צינתורים. יש לציין שיותר מ 50% מהחולים שלקו בהתקף לב לא סבלו ממחלת לב קודם לאירוע. נתון זה מחזק את התומכים בבדיקה זו שתאפשר זיהוי מוקדם וטיפול למניעת האירוע.
במחקר ביצעו החוקרים סקירת סידן ב- 1361 מתנדבים עם סיכון בינוני למחלת לב ועקבו אחריהם לאורך ארבע שנים, ממאי 2001 ועד ליוני 2005. מטרת החוקרים הייתה לקבוע את הקשר בין מדדי הסידן לבין התפתחות התקפי לב ולהעריך את הצורך בהערכות חוזרות של מצב הלב.
שיטת הניקוד הייתה: 0 ללא רובד טרשתי, 1-9 רובד טרשתי מינמאלי, 10-99 רובד טרשתי קל, 100-399 רובד טרשתי בינוני, 400-999 רובד טרשתי משמעותי ומעל 1000 רובד טרשתי מאוד משמעותי. שונות ערכי הניקוד היתה משמעותית אך למרבית החולים היה ניקוד נמוך.
ליותר מ- 50% מהחולים היה ניקוד פחות מ- 10 ורק ל 8.2% מהחולים היה ניקוד מעל ל- 400. כמו כן נמצא קשר הדוק בין גובה הניקוד להתפתחות אירועי לב. בנוסף מצאו החוקרים שבקרב מטופלים שניקוד הסידן שלהם היה נמוך בוצעו פחות בדיקות באופן משמעותי בהשוואה לחולים עם ניקוד גבוה. כמו כן נמצא שצינתורים בוצעו כמעט באופן בלעדי בקרב הקבוצה עם ניקוד הסידן הגבוה במיוחד. תוצאות מחקר זה מחזקות משמעותית את החשיבות של סקירת סידן עורקי ואת משמעות התוצאות מבחינת אבחון והתערבות.
J Am Coll Cardiol. 2009, 54(14), 1258-1267
תרגום ועריכה: ד"ר זיו פז