מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותסרטן הורג יותר גברים מנשים

סרטן הורג יותר גברים מנשים

סרטן, כמעט מכל סוג, הורג יותר גברים מנשים. הסיבה המרכזית – שיעור הגברים שמפתחים סרטן גבוה יותר


גברים מתים יותר מסרטן, בעיקר כי יותר גברים חולים בסרטן מנשים (צילום: Shutterstock)
גברים מתים יותר מסרטן, בעיקר כי יותר גברים חולים בסרטן מנשים (צילום: Shutterstock)

 

שיעורי התמותה מכמעט כל סוג של סרטן גבוהים יותר בקרב גברים. הגורם המרכזי לכך הוא ששיעור הגברים שמפתחים סרטן גבוה יותר. כך עולה ממחקר חדש של המכון הלאומי לחקר סרטן בארצות הברית. 

 

מזה שנים כבר ידוע כי באופן כללי גברים מתים יותר מסרטן. המחקר החדש ביקש לבדוק את ההבדלים בין המינים בסוגים מסוימים של סרטן ולחקור אם ניתן להסביר את ההבדלים המגדריים בתמותה על-ידי ההבדל בשכיחות הסרטן בין המינים (כמה גברים מפתחים סרטן בהשוואה לנשים) או הבדל בפרוגנוזה (האם לגברים או נשים סבירות גדולה יותר לשרוד לאחר שהם אובחנו).

 

המחקר שפורסם בכתב העת Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention התבסס על מידע שנאסף בין השנים 1977 עד 2006 על ידי רישום הסרטן בארצות הברית. החוקרים לא ניתחו מידע על סרטנים ספציפיים למין כמו סרטן השחלות, סרטן הערמונית או סרטן השד.

 

חמשת הסרטנים בהם השונות בין גברים לנשים הייתה גבוהה במיוחד הם:

 

סרטן השפה – 5.51 גברים מתו על כל אישה אחת.

סרטן הגרון – 5.37 גברים מתו על כל אישה אחת.

hypopharynx (סוג מסוים של סרטן הגרון) - 4.47 גברים מתו על כל אישה אחת.

סרטן הושט – 4.08 גברים מתו על כל אישה אחת.

סרטן שלפוחית השתן – 3.36 גברים מתו על כל אישה אחת.

 

כל חמשת סוגי הסרטן האלו הם נדירים יחסית. אבל גברים מתו בשיעורים גבוהים הרבה יותר מסוגים אחרים ונפוצים יותר של סרטן. כך למשל, על כל אישה אחת שמתה, 2.31 גברים מתו מסרטן הריאה, 1.42 גברים מתו מסרטן המעי הגס והחלחולת, 1.37 גברים מתו מסרטן הלבלב ו- 1.75 גברים מתו מלויקמיה.

 

למעשה, מתוך 36 סוגי הסרטן שנבדקו, שיעורי התמותה היו גבוהים יותר רק בשלושה סוגי סרטן – סרטן קרום חלל הבטן וקרום המעי, סרטן כיס המרה וסרטן פי הטבעת- סוגים נדירים מאוד של סרטן. 

 

גברים חולים יותר 

 

לאחר מכן החוקרים ביקשו לבדוק את שיעורי ההישרדות בחמשת השנים שלאחר האבחנה, כדי לבחון אם המין משפיע על הסיכוי לשרוד את המחלה. הם נטרלו גורמים שהיו עשויים להשפיע על התוצאות כגון גיל ומצב הגידול, ומצאו כי מינו של אדם לא שיחק תפקיד משמעותי בהישרדות לאחר שהסרטן הופיע. 

 

בחלק מהסרטנים נמצאו הבדלים בהישרדות בחמשת השנים לאחר אבחון הסרטן, אך הם היו קטנים. לכן, למרות שניתן להסביר חלק קטן מההבדל בשיעורי התמותה בהבדלי הישרדות בין המינים לאחר האבחון, כמעט כל ההבדלים בתמותה מסרטן בין המינים נובעים מהעבודה שהסבירות של גברים לפתח סרטן מלכתחילה היא יותר גבוהה.

 

לא לגמרי ברור מה גורם להבדלים בין גברים לנשים. יחד עם זאת החוקרים מציינים כי ההבדלים בין המינים פוחתים עם השנים ולכן ניתן להניח שסגנון חיים שהולך ונהיה דומה יותר בין המינים, יכול להסביר חלק מההבדלים בשיעורי התמותה. לדוגמא, שיעור המעשנים גבוה יותר בקרב הגברים, כך גם צריכת האלכוהול. עישון או אלכוהול מהווים גורמי סיכון לכל אחד מחמשת הסרטנים בהם ההבדלים בשיעורי התמותה הם הגבוהים ביותר.

 

גם השוני בין המינים בפניה לסיוע רפואי והקפדה על בדיקות סקר לגילוי מוקדם עשויות להוות גורם לפערי ההישרדות בין המינים.

 

החוקרים אומרים כי יכול להיות שיש גם מנגנון אוניברסאלי, שאינו קשור לסגנון החיים, שעשוי להיות זה שהופך גברים יותר פגיעים לסרטנים, למשל פרופיל ההורמונים השונה בין גברים לנשים וייתכן שגם יכולת נוגדת חמצון שונה בין המינים (למניעת פגיעה של רדיקאליים חופשיים בגוף) או תפקוד המערכת החיסונית.

 

 

לפרטים נוספים באתר האיגוד האמריקני לחקר סרטן

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה