מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותמחקר גדול: טלה רפואה יעילה כמו פגישה עם הרופא

מחקר גדול: טלה רפואה יעילה כמו פגישה עם הרופא

סקירת מחקרים חושפת כי למפגשים עם הרופא שמתנהלים מרחוק בשיחות ווידאו יש במקרים רבים תועלת שעשויה להשתוות לביקור במרפאה. באלו מחלות עשויה טלה רפואה להועיל?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות עם התפרצות מגפת הקורונה נרשמת עלייה משמעותית בטיפולים שניתנים במסגרת 'רפואה מרחוק', בין השאר עבור חולים כרוניים שמבקשים להימנע מהתקהלויות ומגעים לא חיוניים.

 

אמנם בספרות המקצועית עדיין קיים ויכוח באשר לאפשרות להעניק טיפול מיטבי בשלט רחוק ולגבי התועלת בהשקעה בטיפולי "טלה רפואה", אולם עתה מדווחים חוקרים אמריקאים על סמך סקירת מחקרים כי מתן טיפולים ב"טלה רפואה" באמצעות הווידאו עשוי להיות מועיל במחלות כרוניות רבות באופן דומה לטיפול שניתן במסגרת ביקור במרפאה.

 

הסקירה מראה כי החלפת הביקורים המסורתיים במרפאה בהתייעצויות עם מוקדים רפואיים בשיחת ווידאו מובילה לתוצאות רפואיות דומות במצבי תחלואה כרוניים, ולעתים אף לתוצאות משופרות יותר, בין השאר בטיפול למאובחנים עם סוכרת, מחלות ריאה כרוניות, כאבים כרוניים, מחלות לב והפרעות נוירולוגיות.

 

החוקרים ממכון המחקר RTI שבמדינת צפון קרוליינה, מכון המחקר Insight Policy Research במדינת מסצ'וסטס ואוניברסיטת דנובה קרמס שבאוסטריה ביקשו לבחון את יעילות הטיפולים ב"טלה רפואה" במגוון היבטים, לרבות השפעתה על רפואה מונעת, אבחון וטיפול במחלות שונות, ולהצביע על פערים בהשוואה לטיפולים שניתנים פיזית במרפאות אצל הרופאים המטפלים.

 

שיפור בהיענות ובשביעות הרצון

 

החוקרים סקרו 38 מחקרים שבחנו את הנושא ואותרו בספרות הרפואית בין ינואר 2013 למארס 2021. ניתוח ממצאי 20 מחקרים אקראיים מבוקרים שהוערכו עם מידה נמוכה של סיכונים להטיות כלשהן וכללו לפחות 50 נבדקים בכל מחקר, העלה כי הטיפול והניהול של מחלות רבות הובילו באופן כללי לתוצאות דומות כשאלה ניתנו ב"טלה רפואה" בהשוואה לטיפולים המסורתיים במרפאות.

 

ב-9 מתוך 12 מחקרים שבהם שיטות "טלה רפואה" החליפו את הטיפול המקובל וב-5 מתוך 8 מחקרים שבהם ניתנו טיפולי "טלה רפואה" בנוסף לטיפולים במרפאה – הטיפולים ב"טלה רפואה" היו יעילים במידה דומה, כאשר נבדקים שטופלו בהם הציגו ממצאים רפואיים דומים לאלו שהתקבלו אצל נבדקים בקבוצות ביקורת שטופלו במרפאות. ובמחקרים הנותרים אף נמצא כי הטיפול ב"טלה רפואה" היה יעיל יותר בהיבט אחד לפחות בהשוואה לטיפול המרפאתי המוכר.

 

גם מחקרים שדיווחו על נזקים הצביעו על שיעורים דומים בקרב מטופלים ב"טלה רפואה" ובמרפאות, אם כי החוקרים מציינים שרבים מהמחקרים בסקירה לא דיווחו כלל על נזקים למטופלים.

 

סוכרת: בארבעה מחקרים בהשתתפות 818 נבדקים שנכללו בסקירה נמצאה תועלת דומה לטיפולים ב"רפואה מרחוק" בהשוואה לטיפולים במרפאות בניהול מחלת הסוכרת ובתוצאות המטופלים. באחד המחקרים, בהם הוחלף ביקור במרפאה אנדוקרינית בביקור באמצעות שיחת ווידאו, תועדו שיעורי היענות דומים לטיפולים בתרופות לסוכרת. בשלושה מחקרים נמצא כי התערבות באמצעות שיחות ווידאו בהשוואה לביקור במרפאה הובילו בשתי שיטות הטיפול לרמות דומות של המוגלובין מסוכרר (HbA1C) בדם, באופן שמצביע על היקפים דומים של איזון רמות הסוכר בדם, במעקב שנמשך שישה עד שמונה חודשים. באחד המחקרים גם נמצאה השפעה דומה על שביעות הרצון ואיכות חייהם של המטופלים ורווחתם הנפשית של המטפלים העיקריים.

 

מחלות נשימה: בשלושה מחקרים בהשתתפות 686 נבדקים נמצאה השפעה דומה לטיפולים ב"טלה רפואה" בהשוואה לטיפולים הניתנים במרפאה בקרב מאובחנים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) ודום נשימה בשינה. באחד המחקרים נמצא כי "טלה רפואה" הועילה באופן דומה לילדים שמאובחנים עם אסתמה בהשוואה לטיפול מרפאתי, כאשר מספר הימים ללא תסמיני המחלה היה אף גבוה יותר בקרב ילדים שטופלו מרחוק, וילדים אלה אף תועדו עם פחות פניות לחדרי מיון ואשפוזים. גם ההיענות לטיפולים שניתנו לחולים הייתה דומה בשני אופני הטיפול.

 

כאב כרוני: שבעה מחקרים בהשתתפות 756 נבדקים שבחנו את הטיפולים בכאבי ברכיים, כאבי בטן, כאבי ראש וכאבים כרוניים נוספים הצביעו באופן כללי על תועלת דומה בטיפול בכאב כרוני בקרב המטופלים ב"טלה רפואה" והמטופלים במרפאות. מחקרים מצאו גם תועלת דומה במדדי עוצמת הכאבים, שביעות רצון והיענות לטיפולים תרופתיים, ואחד המחקרים אף זיהה שיפור גדול יותר בתסמיני הכאב בטיפולי "טלה רפואה" ששילבו גם הדרכות לביצוע פיזיותרפיה מרחוק.

 

מחלות לב: שלושה מחקרים בהשתתפות 330 נבדקים העריכו את תרומתם של טיפולים ב"טלה רפואה" למצבם של מאובחנים עם אי ספיקת לב, ושניים מהם מצאו שיפור גדול יותר באיכות חייהם של החולים שטופלו באמצעות "טלה רפואה" בחלוף שישה חודשים, בהשוואה לחולים שטופלו במרפאות. באחד המחקרים אף תועדה ירידה של 65% במספר אירועי הלב הלא קטלניים בקרב החולים שטופלו ב"טלה רפואה". שני מחקרים אף זיהו ירידה של 61% בסיכון לאשפוזים עקב אי ספיקת לב וירידה של 50% בסיכון הכולל לאשפוזים בקבוצת החולים שטופלו מרחוק.

 

הפרעות נוירולוגיות: בשני מחקרים בהשתתפות 271 נבדקים נבחנה השפעת טיפולים מרחוק על חולי פרקינסון, ונמצאה יעילות דומה בקרב חולים שביקרו באופן סדיר במרפאות ואלו שטופלו מרחוק, בין השאר באמצעות שיטות שיקומיות מרחוק שכללו הפעלות תנועתיות באמצעות קונסולת משחק (Nintendo Wii Fit system). מחקרים זיהו תועלת דומה לטיפולים מרחוק ולטיפולים במרפאה במדדי איכות חיים, שביעות רצון ובסיכון לביקור בחדרי מיון וקבלות לאשפוז, ללא הבדלים משמעותיים בין הקבוצות.

 

מצבים רפואיים נוספים: מחקר אחד שנכלל בסקירה בחן את השפעות הטיפול מרחוק בקרב 52 ילדים שסבלו מפגיעות במרפק, ומצא תועלת דומה לטיפולים ב"טלה רפואה" ובמרפאות בהיבטים של איכות הטיפול ושביעות הרצון. מחקר נוסף שהעריך את הטיפול במחלת כליות כרונית הצביע אף הוא על השפעה דומה בקרב מטופלים ב"טלה רפואה" ומטופלים במרפאות וכן השפעה דומה על סיכון לפניות למיון, אשפוזים ותמותה במעקב כעבור שנה. מחקר נוסף בקרב קשישים שקיבלו הזנה אנטרלית בצינורית מצא שיעור נמוך יותר של סיבוכים בהזנה בקרב קשישים שלוו באמצעות "טלה רפואה" וכן יעילות דומה בהיבטים של פניות למיון ואשפוזים, בהשוואה למטופלים שביקרו במרפאה אצל הרופא המטפל.

 

החוקרים מדווחים כי המחקרים שנכללו בסקירה העריכו רובם ככולם את ההשפעות על הטיפול במחלות לאחר שאובחנו, וכי לא אותרו מחקרים איכותיים שהעריכו את השימוש ב"טלה רפואה" למניעת מחלות, אבחון וקידום שוויון בבריאות וצמצום פערים, תחומים שלדבריהם יש להוסיף ולחקור בשנים הקרובות.

 

כמו כן, כאחת ממגבלות הסקירה הנוכחית, החוקרים מציינים כי לא נכללו בה מחקרים שהתמקדו בטיפולים בבריאות הנפש, התמכרות לחומרים מסוכנים, טיפולים ביילודים וטיפולים בהשמנה והפחתת משקל עודף.

 

החוקרים מציינים כי "החלפה והוספה של טיפולי 'טלה רפואה' לטיפול הרגיל במרפאה לרוב מובילה לתועלת קלינית, ומשפרת את שביעות הרצון ואיכות החיים, בדומה לטיפולים במרפאה.

 

המחקר מומן על ידי המכון האמריקאי לחקר תוצאות ממוקדות בחולים (PCORI), וממצאיו מדווחים בגיליון דצמבר 2021 של כתב העת Annals of Internal Medicine.

 

לדברי החוקר הראשי שצוטט בתקשורת האמריקאית, ד"ר ג'ורדן אלבריטון, "באופן כללי, העדויות מראות ששימוש בשיחות וידאו ברפואה מוביל לממצאים כמעט דומים ובחלק מהמקרים אף טובים יותר מטיפול בנוכחות הרופא".

 

"טלה רפואה" במחלוקת

 

בשנתיים האחרונות מאז פרוץ מגפת הקורונה העולמית נרשמת עלייה תלולה בשימוש בשיטות "טלה רפואה" לטיפולים ברפואה. בסקר שנערך בארה"ב בשנת 2020 על ידי חברת אמריקן וול (Amwell) המספקת שירותים מרחוק דיווחו 22% מהמטופלים ו-80% מהרופאים כי השתתפו בפגישה טיפולית בווידאו, שיעור גבוה פי 3 בהשוואה לשנה קודם לכן, לפני פרוץ המגפה. גם בישראל קופות החולים פיתחו מאז התפרצות הקורונה שירותים רבים במסגרת רפואה מרחוק לטובת המטופלים.

 

במחקר ישראלי שבחן את השפעות הגידול בשימוש ב"טלה רפואה" בשנות הקורונה, שבוצע בקרב 693 נבדקים בוגרים וממצאיו פורסמו במאי 2021 בכתב העת Frontiers in Public Health, דיווחו רוב המטופלים כי נאלצו להשתמש ב"טלה רפואה" בעקבות המגפה ואף העידו על שביעות רצון מהטיפולים הללו, אך למרות שהרוב העידו שככל הנראה ימשיכו להשתמש ב"טלה רפואה" בעתיד, רק שליש שינו את דעתם בנוגע לטיפולים אלה. הסיבות המרכזיות שנבדקים מנו להמשך השימוש בשירותי "טלה רפואה" היו הצורך להמשיך לקבל טיפולים בתקופות של סגרים, כאשר רבים העדיפו ללכת למרפאות בימי שגרה. 

 

יעילותם של טיפולים ברפואה מרחוק בהשוואה לטיפולים בנוכחות פיזית במרפאה עדיין מהווה מוקד למחלוקות בקרב חוקרים. רבים מהחוקרים טוענים כי טיפול במרפאה עדיין נדרש במצבים אקוטיים ובתחילתן של מחלות, כאשר ל"טלה רפואה" יש תועלת בעיקר במעקבים אחר חולים כרוניים לאחר שאובחנו ומצבם התייצב. כמו כן, לצד הסקירה הנוכחית, יש פרסומים בספרות הרפואית שמצביעים על העדר תרומה רפואית בפיתוח תוכניות הדוקות למעקב וטיפול מרחוק בחולים כרוניים, וזאת חרף השקעות תקציביות משמעותיות מצד מוסדות רפואיים. בין השאר, מחקר שבוצע בקרב מטופלים ברחבי בריטניה ופורסם בפברואר 2013 בכתב העת British Medical Journal קבע כי טיפולי "טלה רפואה" אינם מועילים לשיפור מצבם של חולים כרוניים שאובחנו עם מחלת ריאות חסימתית כרונית, סוכרת ואי ספיקת לב במעקב שנמשך שנה. המחקר מצא כי חולים כרוניים שקיבלו אפשרות למעקבים תכופים בביתם באמצעות "טלה רפואה" לא השתפרו במדדי של איכות חיים ומצוקה נפשית – לרבות תסמיני חרדה ודיכאון.

 

Annals of Internal Medicine, doi: 10.7326/M21-3511