מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

נזאל פוליפוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' ארקדי יקירביץ'
פרופ' ארקדי יקירביץ'
מנהל היחידה לניתוחי סינוסים ובסיס גולגולת במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. בשנת 1997 סיים בהצטיינות ביה”ס לרפואה. ביצע התמחות על בכירורגיה אנדוסקופית של גתות הפנים ובסיס גולגולת בביה”ח האוניברסיטאי ברשיה, איטליה בעל תואר מרצה בכיר באוניברסיטת תל אביב. מדריך בהשתלמויות רופאים באוניברסיטת תל אביב, בטכניון ובמוסקבה. כיהן כמזכיר החוג הרינולוגי הישראלי. ד”ר יקירביץ’ עוסק בטיפול שמרני וכירורגי לכל מגוון המחלות של אף וסינוסים תוך הקפדה על התאמה אישית של הטיפול ומעקב צמוד. תחומי העיסוק העיקריים: • טיפול במחלות האף והסינוסים • ניתוח מחיצה וקונכיות • סינוסים בהיבט שיקום שיניים • ניתוחי סינוסים מורכבים • טיפול בגידולים של חלל האף, סינוסים ובסיס הגולגולת • ניתוח דרכי הדמעות
ד
ד"ר רמית מעוז סגל
מומחית לרפואה פנימית, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית, מכהנת כרופאה בכירה במכון האוטואימוני בבית חולים שיבא, תל השומר. בוגרת הפקולטה לרפואה של הטכניון מכון טכנולוגי לישראל 2001. סיימה התמחות ברפואה פנימית באיכילוב בשנת 2004. התמחות באלרגיה ואימונולוגיה קלינית ב2011. תחומי עניין: -סינוסיטיס כרונית עם וללא נאזאל פוליפוזיס -רגישות לנוגדי דלקת לא סטראדליים בחולי אסטמה מתווכת עי חומצה סליצילית (אספירין) (AERD) , טיפול באמצעות דהסנסטזציה לאספירין. --מחלות אלרגיות של דרכי הנשימה, נזלת אלרגית ואסטמה אלרגית, שיעול כרוני -מחלות אאזינופיליות (וסקוליטיס ואחרות מתווכות אאזינופילים) --אורטיקריה כרונית/אוטואימונית - אבחון וטיפול באלרגיה למזון , טיפול באמצעות ORAL IMMUNOTHERAPY באלרגיה למזון -אבחון וטיפול ברגישות יתר לתרופות -בירור חסר חיסוני של הגיל המבוגר. -מחלות עור על רקע אלרגי (אסטמה של העור -ATOPIC DERMATITIS ודלקת עורית שממגע - CONTACT DERMATITIS ) -טיפולים ביולוגיים.
כמונינזאל פוליפוזיסחדשותסיכון מוגבר להפרעות בליעה למתמודדים עם נזאל פוליפוזיס

סיכון מוגבר להפרעות בליעה למתמודדים עם נזאל פוליפוזיס

חוקרים זיהו אצל אנשים עם דלקת כרונית בסינוסים ופוליפים באף עלייה בנטייה להפרעות בליעה והשפעות על מיתרי הקול. מה הסיבות האפשריות לכך?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

פוליפים באף (נזאל פוליפוזיס) הם גושים של רקמה רירית משגשגת שצומחים בסינוסים ובמעברי האף, שעלולים עם הזמן לחסום את מעברי האף ולגרום לתסמינים אופייניים, לרבות הפרעות בנשימה האפית, זיהומים ופגיעה בחוש הריח. במקרים רבים הם מלווים בדלקת סינוסים כרונית (CRSwNP), כאשר שתי המחלות מבטאות פעילות דלקתית מוגברת של 'דלקת סוג 2' – דלקת שמאפיינת קבוצת מחלות שמלווה בפעילות יתר של תאי T מסייעים מסוג 2 של המערכת החיסונית.

 

בשנים האחרונות פותחו טיפולים תרופתיים ביולוגיים שביכולתם לטפל בפוליפים באף ולכווצם באופן משמעותי – עד כדי היעלמותם והפסקת התסמינים השונים. בד בבד, לצד התקדמות רפואית זו נחשפות, בשנים האחרונות השפעות נוספות של פוליפים באף על תפקודי מערכות גוף שונות.

 

עתה מדווחים חוקרים מלבנון כי זיהו אצל המאובחנים עם סינוסיטיס כרונית ופוליפים באף נטייה להתפתחות של הפרעות בליעה.

 

התייבשות ותת תזונה

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים המרכז הרפואי-אוניברסיטאי בביירות כי אין כיום בספרות הרפואית מידע רב אודות הפרעות בליעה אצל המתמודדים עם פוליפים באף. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הסיכון להפרעות אלה וכן לבדוק השפעות של נזאל פוליפוזיס על תסמינים במסלול הקול, וזאת גם בקרב מי שלא פיתחו זיהומים בדרכי הנשימה העליונות – כלומר כאשר התפתחות הפרעות הבליעה קשורה בפוליפים ולא בזיהום אפשרי.

 

הפרעות בליעה (דיספגיה) מעלות מצדן את הסיכון לתסמינים שונים, ובהם התייבשות, תת-תזונה, אספירציה וחסימת דרכי אוויר, במידה ואינן מטופלות. לכן זיהוי חולים עם דלקת סינוסים כרונית עם פוליפים באף בסיכון גבוה להפרעות בליעה עשוי לסייע במתן טיפול כוללני.

 

מדגם המחקר כלל מבוגרים עם אבחנה של דלקת סינוסים כרונית עם פוליפים באף שפנו למרפאת אף-אוזן-גרון (אא"ג) במרכז שלישוני בין מארס 2023 למארס 2024. חולים עם היסטוריה של זיהום חד או זיהום לאחרונה בדרכי נשימה עליונות, דלקת שקדים, דלקת גרון או דלקת אוזניים – הוצאו מהמחקר. מבחן Sinonasal Outcome Test (או SNOT-22) שימש במחקר ככלי להערכת שכיחות וחומרת תסמינים אפיים ואת השפעתם על איכות החיים. מדד Eating Assessment Tool (EAT-10) שימש להערכת הסיכון להפרעות בליעה ומדד Vocal Tract Discomfort Scale (VTDS) בחן את תדירות וחומרת תסמינים במסלול הקול.

 

מדגם המחקר כלל 25 חולים עם דלקת סינוסים כרונית עם פוליפים באף ו-25 נבדקים ששימשו לקבוצת ביקורת.

 

מהתוצאות עולה כי בקרב חולים עם דלקת סינוסים כרונית עם פוליפים באף מדד EAT-10 הממוצע היה גבוה יותר משמעותית לעומת הנבדקים בקבוצת הביקורת (3.52 לעומת 0.88) וגם מדד VTDS הממוצע שתועד היה גבוה יותר באופן משמעותי (12.56 לעומת 4.0 נקודות). הממצאים מציגים קשר חיובי מתון בין המדדים השונים שנבדקו – עדות לכך שעלייה בחומרת המחלה מלווה בסיכון גבוה יותר להפרעות בליעה. החוקרים מצאו כי פוליפים באף עם סינוסיטיס כרונית גם עשויים להשפיע לרעה על מיתרי הקול.

 

ממצאי המחקר מדווחים בגיליון דצמבר 2024 של כתב העת European Archives of Oto-Rhin-Laryngology.

 

חסימה אפית, הורמונים וצרבת

 

החוקרים מסכמים כי ממצאי המחקר מעידים על סיכון מוגבר להפרעות בליעה בקרב מי שפיתחו דלקת סינוסים כרונית עם פוליפים באף. עם זאת, הממצאים אינם מוכיחים בהכרח קשר סיבתי בין התופעות, ונדרשות עבודות נוספות כדי להעריך את טיבו של קשר זה.

 

החוקרים מונים מספר הסברים אפשריים לקשר המעניין שזוהה, ובכלל זה שחרור של הורמונים מתווכי דלקתיות אצל המתמודדים עם סינוסיטיס כרונית ופוליפים באף שנקשרו לתסמינים כמו כאבי פנים וראש, בהם ברדיקינין ופרוסטגלנדין; סיבה נוספת היא חסימה אפית אפשרית כתוצאה מהפוליפים שמייבשת את הגרון ומיתרי הקול ומובילה להפרעות בליעה; סיבה שלישית שמונים החוקרים היא ניקוי חוזר של הגרון ושיעול חוזר כחלק מהתופעות שמאפיינות סינוסיטיס כרונית; וסיבה רביעית היא עלייה בסיכון לצרבת (רפלוקס) אצל המתמודדים עם סינוסיטיס כרונית ופוליפים באף שמשפיעה על קשיים לבלוע מזון.

 

ממצאי המחקר מעלים למודעות השפעות נוספות של פוליפים באף על מערכות גוף שתועדו בשנים האחרונות. ראשית, מחקרים רבים מזהים קשר בין פוליפים באף למחלות נוספות שמאופיינות בפעילות מוגברת של דלקת סוג 2, לרבות אסתמה מסוגים שונים, אלרגיות מסוימות – ובהן גם אלרגיות למזונות, אטופיק דרמטיטיס ודלקת ושט אאוזנופילית.

 

בנוסף, מחקרים מזהים השפעה של פוליפים באף על תפקוד הלב ועלייה בסיכון לאירועים קרדיו וסקולאריים. יש גם עבודות ראשוניות שמרמזות על קשר אפשרי בין פוליפים באף להתפתחות גידולי סרטן ראש-צוואר. תיאורי מקרה מעניינים קושרים בין פוליפים באף לנזקים בראייה ולמחלת הנשיקה, וכאשר פוליפים באף מתפתחים בילדות – יש חוקרים שרואים בכך סמן מוקדם לסיסטיק פיברוזיס.

 

European Archives of Oto-Rhin-Laryngology, doi: 10.1007/s00405-024-09078-x