טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
סיכום 2010 - שיקום תפקודים שנפגעו - חלק ב'
ישנה התקדמות לקריאת מציאת הדרך בה יהיה ניתן לשקם נזקים במערכת העצבים ולקראת שיפור איכות החים וסימפטומים ספציפיים בטרשת נפוצה על-ידי תרגילים, מדיטציה, שיקום וטיפול תרופתי. להלן החלק השני.
• צוות מחקר מאוניברסיטת קליפורניה בלוס-אנג'לס מצא שדיכאון קשור לאיבוד נפח מוח באיזור ספציפי הנקרא "היפוקמפוס", איזור במוח שידוע כמרכזי וחשוב לתהליכי זיכרון. איבוד רקמות מאיזור זה מקושרות גם לשחרור אבנורמלי של ההורמון קוריטזול המשפיע על הדחק (סטרס). מחקרים אלו שימשיכו להתבצע נותנים מידע רב לגבי סימפטומים המשפיעים באופן ניכר על איכות החיים. לקריאה מעמיקה בנושא זה לחצו כאן.
• מחקר גדול הראה שמדיטציה מסוג מיינדפולנס משפרת באופן משמעותי את איכות החיים הקשורה לבריאות, דיכאון ועייפות, כך נראה במחקר שכלל 150 אנשים עם טרשת נפוצה התקפית הפוגתית ופרוגרסיבית משנית. מחקר זה מראה את ערכם של טיפולים אלטרנטיביים ומדגיש את חשיבות ההתמקדות בנושאים המשפרים את איכות החיים ותחושת הרווחה. לקריאה מעמיקה בנושא זה לחצו כאן.
• חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בלוס-אנג'לס, בוחנים את הדרך בה יש להעריך את איכות הטיפול בטרשת נפוצה, כדי לקבוע סטנדרטים טובים יותר לטיפול בחולים. הנושאים שהודגשו כמצביעים על איכות הטיפול היו: נאותות ומשך הזמן של תהליך אבחון המחלה, טיפול בבעיות בשלפוחית השתן, זיהוי פגיעות קוגניטיביות, דיכאון, שימוש והיענות לטיפול לטרשת נפוצה, עייפות וספסטיות. אינק טורים אלו יעזרו למטפלים ואנשי מערכת הבריאות לדעת להעריך את איכות הטיפול שמסופק לאנשים עם טרשת נפוצה. לקריאה מעמיקה בנושא זה לחצו כאן.
• בכדי להעריך הפרעות שינה ועייפות בקרב אנשים עם טרשת נפוצה השתמשו במכשיר polysomnography – מכשיר דיאגנוסטי הנמצא בשימוש מעבדות שינה. הם מצאו ש- 25 מתוך 26 אנשים שדיווחו על עייפות סבלו גם מהפרעות בשינה, כמו אינסומניה, תסמונת רגליים חסרות המנוחה ואפנאה. ל- 12 נבדקים היו שני הפרעות שינה נפרדות. החוקרים קוראים לרופאים המטפלים באנשים עם טרשת נפוצה הסובלים מעייפות לאבחן את הפרעת השינה שלהם, אשר כנראה וישתפרו באמצעות טיפול מתאים. לקריאה מעמיקה בנושא זה לחצו כאן.
• מחקר ייחודי הראה שאימון זיכרון יכול להגביר סימנים נראים של תפקוד המוח. החוקרים מצאו שאנשים עם טרשת נפוצה שהיו להם קשיים קוגניטיביים בתחום הלמידה, אלו מהם שעברו טכניקות לשיפור הזיכרון באמצעות דמיון ואסטרטגיות המתבססות על ההקשר לקידוד החומר הנלמד הראו סימנים בסריקות של המוח DTI)) המראים פעילות מוגברת של כמה רקמות משותפות באזור מוח ספציפי שלא נראו בקרב קבוצת הביקורת. לקריאה מעמיקה בנושא זה לחצו כאן.
• מחקר בין לאומי משולב שמערב מרכזי מחקר רבים מנסה לעקוב אחר מקורות התפתחות תאי המיקרוגליה, שהם תאי מערכת החיסון היחידים ששוכנים בתוך המוח. תאי המיקרוגליה חשודים שהם משחקים תפקיד חשוב או בגרימת הנגעים (אזורים פגועים) או בשיקום הנגעים בטרשת נפוצה. נמצא שתאים אלו מתפתחים באופן נפרד מכל תאי מערכת החיסון האחרים בעובר של עכבר ונותרים כאוכלוסיית תאים נפרדת לאורך על חייהם. ממצאים אלו ממקדים את תשומת הלב על המיקרוגליה וייתכן שיובילו לאסטרטגיות טיפוליות שיעכבו פגיעות ויעודדו שיקום של נגעים במערכת העצבים המרכזית. לקריאת תקציר המאמר לחצו כאן.
מתוך ה- National Multiple Sclerosis Society
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.