השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
סיבים מפחיתים סיכון למחלות בבני נוער
לבני נוער שצורכים כמות גדולה של סיבים סיכון מופחת באופן משמעותי לגורמי סיכון למחלות לב וסוכרת
בבני נוער שצורכים הרבה מזונות עשירים בסיבים – כמו ירקות ודגנים מלאים – הסבירות שיהיו גורמי סיכון למחלות לב וסוכרת נמוכה יותר. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the American Dietetic Association.
החוקרים מאוניברסיטת מדינת מישיגן בחנו את התזונה של יותר מ- 2,000 בני נוער בגילאי 12-19. הם בדקו גם למי מבני הנוער יש סינדרום מטבולי - מקבץ של שלושה או יותר מצבים בריאותיים שמביא לסיכון מוגבר למחלות ולתמותה בהם: היקף המותניים רחב, כולסטרול גבוה, טריגליצרידים גבוהים, סוכר גבוה בצום ולחץ דם גבוה.
נמצא כי בסך הכל, לכ- 6% מבני הנוער היה סינדרום מטבולי. בקרב אלה שאכלו את הכמות המעטה ביותר של סיבים (פחות מ-3 גרם ל- 1,000 קלוריות) אותר הסינדרום המטבולי ב- 9%. לעומת זאת, בקרב בני הנוער שאכלו את הכמות הרבה ביותר של סיבים (11 גרם או יותר ל- 1,000 קלוריות) רק 3% היו עם הסינדרום המטבולי.
החוקרים מציינים כי סמני הסינדרום המטבולי הם אזהרה לכך שקיים סיכון מוגבר למחלות כמו מחלות לב או סוכרת בהמשך החיים.
המחקר כמובן לא מוכיח שהסיבים הם הסיבה הישירה להבדל בשכיחות הסינדרום, אבל ממצאיו בהחלט תומכים בהמלצה לצרוך יותר פירות, ירקות ודגנים מלאים ופחות מזון מהיר ומעובד שלרוב מכיל מעט מאוד סיבים.
J Am Diet Assoc. 2011, 111(11), 1688-1695
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט