סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
סיבוכים של סוכרת סוג 2 – כבר בשנות העשרים לחיים
חוקרים עקבו אחר ילדים ובני נוער שאובחנו עם סוכרת סוג 2 ומצאו כי הם בסיכון מוגבר לפתח סיבוכים של המחלה בגיל צעיר, לרבות נזק עצבי, מחלות כליה ופגיעה בעיניים
סוכרת סוג 2 מתפתחת כאשר הגוף לא מצליח יותר להשתמש כראוי בהורמון אינסולין, שמווסת את רמות הסוכר בדם. כתוצאה רמות הסוכר בדם עולות, מה שעשוי במשך הזמן לפגוע בכלי דם ובאיברי גוף שונים.
סוכרת סוג 2 בעבר הייתה מחלה שאובחנה בעיקר בקרב מבוגרים, אך בשנים האחרונות, עם העלייה בשיעורי ההשמנה בקרב ילדים ובני נוער, יותר ויותר ילדים מפתחים את המחלה ואת סיבוכיה. בשנים הבאות המצב עשוי להחריף עוד יותר, בעקבות מגפת הקורונה שצפויה להוביל לעלייה בשכיחות של סוכרת סוג 2 בילדים - גם באופן ישיר מאחר שהדבקות בנגיף קשורה בסיכון מוגבר להתפתחות של סוכרת, וגם בעקיפין - בעקבות העלייה בשיעורי ההשמנה בילדים ומתבגרים שמבלים זמן רב בבית מול המסכים.
במחקר חדש שממצאיו פורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine חוקרים מראים באיזו מהירות סיבוכי המחלה עלולים להתפתח ועד כמה צריך לקחת סוכרת סוג 2 בילדים ברצינות.
החוקרים עקבו אחר 500 ילדים ומתבגרים שאובחנו עם סוכרת סוג 2, ומצאו כי במהלך כ-14 שנות מעקב, כשהילדים הנבדקים היו בגיל 26 בממוצע, 60% פיתחו לפחות סיבוך אחד של המחלה ו-28.4% פיתחו לפחות שני סיבוכים של המחלה.
54.8% מהנבדקים פיתחו מחלת כליה המהווה סיבוך של סוכרת, כשליש (32.4%) פיתחו נזק עצבי (נוירופתיה סוכרתית) ויותר מחצי (51%) סבלו ממחלת עיניים הנובעת מפגיעה בכלי הדם ומקושרת לסוכרת סוג 2.
סוכרת סוג 2 קשורה לרוב להשמנה ולתזונה לא בריאה, ולכן אין זה מפתיע כי בקרב הנבדקים השכיחות של יתר לחץ דם עמדה על 67.5% והשכיחות של יתר שומנים בדם עמדה על 51.6%.
גורמים שהעלו את הסבירות להתפתחות של סיבוכים במדגם היו שייכות לקבוצות מיעוט אתניות, היפרגליקמיה, יתר לחץ דם ויתר שומנים בדם.