מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותסטטינים קשורים לסיכון מוגבר לסוכרת

סטטינים קשורים לסיכון מוגבר לסוכרת

מחקר: גברים שנוטלים סטטינים להפחתת כולסטרול עשויים להימצא בסיכון גבוה יותר משחשבנו לסוכרת


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לגברים שנוטלים סטטינים – תרופות נפוצות להפחתת כולסטרול – עשוי להיות סיכון גבוה ב-46% לפתח סוכרת סוג 2. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Diabetologia.

 

מחקרים קודמים העלו את האפשרות ששימוש בסטטינים כרוך בסיכון מוגבר לפתח סוכרת. בשנת 2012 מנהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA) הודיע על הוספת אזהרות לתוויות של סטטינים כך שיפרטו שהשימוש בתרופה עלול להיות כרוך בסיכון מוגבר קטן לעליה ברמות הסוכר בדם ולהתפתחות סוכרת סוג 2.

 

במחקר החדש חוקרים מאוניברסיטת מזרח פינלנד ומבית החולים האוניברסיטאי קופיו בפינלנד בחנו נתונים של 8,749 מטופלים לא סוכרתיים במטרה לבדוק אם ועד כמה סטטינים מגבירים את הסיכון להתפתחות של סוכרת סוג 2 בעתיד.

 

גיל המשתתפים היה 45-73 כשהמחקר החל. רוב הסטטינים שהגברים במחקר נטלו היו מסוג סימבסטטין (simvastatin) וליפיטור (atorvastatin). במהלך תקופת מעקב שנמשכה כמעט 6 שנים, 625 מהנבדקים אובחנו עם סוכרת. אבחנה של סוכרת נקבעה באמצעות בדיקת העמסת סוכר, בבדיקת המוגלובין מסוכרר שהתוצאה שלה הייתה 6.5% או גבוהה מכך או בעקבות כך שהנבדק החל לקבל תרופות לטיפול בסוכרת במהלך המעקב. 

 

במסגרת המחקר החוקרים בחנו בקרב הנבדקים גם את הפרשת האינסולין והרגישות לאינסולין כדי לבחון את המנגנון העומד מאחורי הקשר שבין שימוש בסטטינים לסוכרת.

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים רבים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו גיל, מידת ההשמנה (לפי מדד ה-BMI), היקף המותניים, פעילות גופנית, עישון, צריכת אלכוהול, היסטוריה משפחתית של סוכרת ושימוש בתרופות מסוימות, לגברים שנטלו סטטינים היה סיכון גבוה יותר ב-46% לפתח סוכרת סוג 2 בהשוואה לאלה שלא טופלו בסטטינים. מדובר בסיכון גבוה יחסית למה שנמצא ברוב המחקרים הקודמים שבחנו את הקשר בין שימוש בסטטינים לסיכון לפתח סוכרת. הקשר שנמצא היה קשר של מינון-תגובה - בקרב גברים שנטלו מינונים גבוהים יותר של סטטינים הסיכון היה גבוה יותר.

 

עוד נמצא כי הרגישות לאינסולין פחתה ב-24% והפרשת האינסולין פחתה ב-12% בקרב נבדקים שהשתמשו בסטטינים בהשוואה לאלה שלא נטלו סטטינים. גם הירידות ברגישות לאינסולין והפרשת האינסולין היו גדולות יותר בקרב גברים שנטלו מינונים גבוהים יותר של התרופות.

 

החוקרים מסכמים כי סביר להניח שהקשר בין שימוש בסטטינים לבין סיכון מוגבר להתפתחות של סוכרת נובע מכך שסטטינים מפחיתים את הרגישות לאינסולין והפרשת האינסולין.

 

מחקר זה מצטרף למחקר שפורסם בשנת 2012 בכתב העת Archives of Internal Medicine, שהצביע על עלייה של 48% בסיכון לסוכרת סוג 2 אצל נשים המשתמשות בסטטינים. החוקרים התבססו על נתונים מסקר הנשים Women's Health Initiative, ועקבו במשך 12 שנים אחר כמעט 154,000 נשים בגילאי 50-79, מתוכן 7% נטלו סטטינים. במשך תקופת המעקב נתגלו כ-10,000 מקרים חדשים של סוכרת סוג 2. השפעת הסטטינים על הסיכון לסוכרת נראתה בכל טווח משקל והייתה גבוהה במיוחד אצל הנשים בעלות משקל תקין.

 

יש לציין כי למחקרים מספר מגבלות, בהן העובדה שסביר להניח שלאנשים שנרשם להם טיפול בסטטינים כנראה היו מראש יותר גורמי סיכון לסוכרת. מומחים מבהירים שחשוב שאנשים שנוטלים סטטינים בגלל שהם נמצאים בסיכון למחלות לב לא יפסיקו ליטול אותם בהסתמך על תוצאות המחקרים הללו.

 

 

Diabetologia. Published online March 4, 2015

 

עכשו מצאו שלבעלי כולסטרול גבוה יש סיכוי נמוך יותר!!! לסוכרת2

יש בקורת על השימוש הנפוץ בסטטינים הכולל אי התחשבות מספקת בתופעות הלוואי שלהם. באחד  המאמרים שקראתי דברו על תמיכתם המופרזת של חברות התרופות במחקרי הסטטינים שצריכה להדליק אור אדום בניתוח מסקנותיהם.

שלום רב

המידע אינו חדש, ולרוב מקובל להתייחס לדברים כאל סיכון זניח לעומת התועלת שבנטילת הסטטינים, קרי, הפחתה בשיעור תמותה ותחלואה מטרשת העורקים.

כ"כ חשוב לקרוא את המשפט האחרון.

צפוני
08/03/15 20:18

הרופאים ממליצים לחולי סוכרת על רמות כולסטרול  LDL נמוכות  מ70 ומלעיטים את  הסכרתיים בסטטינים כדי לעמוד"ביעד" .