סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
סטטינים עשויים לשפר את מצבם הקוגניטיבי של חולי סוכרת
חוקרים ישראלים ואמריקאים הראו לראשונה כי תרופות להורדת כולסטרול מועילות למצב הקוגניטיבי בקרב חולי סוכרת סוג 2. כיצד?
התרופות הפופולאריות להורדת כולסטרול ממשפחת הסטטינים כבר מוכרות מזה שנים כמכרה זהב רפואי, והוכחו כיעילות למניעת מגוון רב של מחלות וסיבוכים, החל מתחלואה במחלות לב וכלי דם וכלה בתמותה מסרטן, וכן כיעילות לשיפור במצבם של חולים כרוניים שונים.
הפופולאריות לה זוכים הסטטינים, שהיו בעבר אף מי שהמליצו להכניסם למי שתייה על רקע סגולותיהם, כבר הובילה להמלצות של גופים רפואיים שונים במדינות המערב לנטילה קבועה של סטטינים גם בקרב אנשים ללא כולסטרול גבוה בדם, המלצות שהביאו לעלייה משמעותית במספר הנוטלים את התרופות.
בשנה החולפת זיהו מספר מחקרים סיכון בנטילת סטטינים הקשור בסוכרת, לרבות מחקר מחודש מארס 2015 שמצא בקרב גברים המשתמשים בתרופות סיכון גבוה ב-46% לפתח סוכרת סוג 2, ומחקר מחודש מאי 2015 שמצא כי שימוש קבוע בסטטינים קשור בסיכון גבוה ב-87% לפתח סוכרת ובקרב חולי סוכרת נטילת סטטינים העלתה פי 2.5 את הסיכון לסיבוכי המחלה.
עתה מצא צוות משותף של חוקרים ישראלים ואמריקאים כי שימוש קבוע בסטטינים דווקא עשוי להועיל לחולי סוכרת ולשפר את מצבם הקוגניטיבי.
החוקרים מקופת חולים מכבי, אוניברסיטת תל אביב והמרכז הרפואי שיבא, בשיתוף חוקרים אמריקאים מטעם המרכז הרפואי-אוניברסיטאי מאונט סיני בניו יורק, אספו נתונים מתוך מאגר של 840 חולי סוכרת מתוך מחקר מעקב שנערך בישראל על הירידה הקוגניטיבית הנלווית למחלה (IDCD, קיצור של:Israel Diabetes and Cognitive Decline Study).
ממחקר זה הושוותה קבוצה של 61 חולי סוכרת סוג 2 שאינם משתמשים כלל בסטטינים לקבוצה של 45 חולי סוכרת שנוטלים סטטינים בקביעות לפחות 90% מהזמן. החוקרים בחנו את מצבם הקוגניטיבי של הנבדקים, תוך נטרול גורמים נוספים שעלולים להשפיע על מצב זה, לרבות מצב סוציו אקונומי, סיבוכי סוכרת וסיבוכים הקשורים למחלות לב וכלי דם בקרב החולים, לרבות שינויים ברמות הכולסטרול.
ציונים גבוהים במבדקי זיכרון
הממצאים העלו כי בכל הקשור לתפקודי חשיבה קוגניטיבית, זיכרון ותפקודים ניהוליים מוחיים, אלו הנוטלים סטטינים בקביעות אובחנו עם ציונים גבוהים יותר באופן מובהק בהשוואה לאלו שאינם נוטלים סטטינים.
החוקרים מציינים כי הממצאים מצביעים על השפעה חיובית של סטטינים על תפקוד קוגניטיבי בקרב חולי סוכרת סוג 2, שהיא כפי הנראה עצמאית ובלתי תלויה לרמות הכולסטרול בדם. עם זאת, לחולי סוכרת לא מומלץ בשלב זה להתחיל ליטול סטטינים, והחוקרים מבהירים כי נדרשים מחקרים נוספים בקרב אוכלוסייה נרחבת יותר של חולים כדי לאמת את הממצאים.
במחקר השתתפו פרופ' אנטוני היימן, פרופ' רמית ריבונה-שפרינגר, ד"ר ארין מושיאר, ד"ר ג'יימס גודבולט ופרופ' מיכל שניידר-בארי, וממצאיו מפורסמים בגיליון יולי 2015 של כתב העת Journal of Alzheimer's Disease) JAD).
החוקרים לא בדקו כיצד מביאים הסטטינים לשיפור קוגניטיבי בקרב החולים, אך הממצאים מתיישבים עם עבודות נוספות שהדגימו לאחרונה תועלת בתפקוד הקוגניטיבי והזיכרון בקרב נוטלי סטטינים. מטה אנליזה שפורסמה באוקטובר 2013 בכתב העת Mayo Clinic Proceedings על ידי חוקרים אמריקאים מהמרכז הרפואי האוניברסיטאי ג'ונס הופקינס, שכללה 16 מחקרים בתחום, העלתה כי בקרב אנשים שאינם חולים כרוניים, סטטינים מגנים ואף משפרים תפקודי זיכרון וכן מגנים מפני אובדן זיכרון – דמנציה.
הקשר בין סטטינים לתפקוד הקוגניטיבי הוערך אז ביכולתן של התרופות לנקות את הרובד הטרשתי שמצטבר בדפנות כלי הדם. מצבי דמנציה ואלצהיימר מאופניים בחסימות של כלי דם קטנים במוח על ידי רובד טרשתי שמונע מהדם להגיע לאזורים מסוימים במוח (vascular dementia), וההערכה היא כי הסטטינים מנקים גם את כלי הדם הקטנים הללו משומנים, ומפחיתים תהליכים דלקתיים בכלי הדם, וכך תורמים למניעת דמנציה ולשיפור המצב הקוגניטיבי.
נגד סרטן ופסוריאזיס
סטטינים מהווים בשנים האחרונות מקור למחקרים רבים בתחום מניעת תחלואה וסיבוכיה. הסטטינים לסוגיהם מזרזים את פירוק הכולסטרול הרע (LDL) במנגנונים שונים על-ידי עיכוב אנזימים בכבד, ולפי מחקרים, הם מפחיתים ב-21% את הסיכון לתחלואה או תמותה ממחלות לב וכלי דם (שבץ מוחי). מעבר לכך, סטטינים הוכחו כבעלי תכונות מונעות כנגד סרטן מסוגים שונים, ומחקר שהוצג בכנס השנתי של החברה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית (ASCO) שנערך במאי-יוני 2015 בשיקאגו, העלה כי שימוש קבוע בסטטינים מפחית משמעותית את הסיכון לתמותה בקרב חולי סרטן עם גידולים בשד, שחלה, מעי גס, מערכת העיכול והעצמות, אם כי לא בקרב חולי סרטן הריאות.
מחקר מיוון שפורסם בפברואר 2009 בכתב העת Journal of the CardioMetabolic Syndrome, שקיבל בהמשך חיזוק מעבודות נוספות, העלה כי סטטינים יעילים גם כנגד מחלות כליה. מחקר ישראלי שבוצע במסגרת קופת חולים מכבי ופורסם ביוני 2015 מצא כי נטילת סטטינים לתקופה קצובה עשויה למנוע התפרצות פסוריאזיס.
לצד אלו, מספר עבודות זיהו סיכונים בסטטינים, אף מעבר לסיכון לסוכרת וסיבוכיה שהוזכר קודם. מחקר מחודש יולי 2015 שבוצע במימון המכון הלאומי לבריאות והמכון הלאומי ללב, ריאות ודם בארה"ב, העלה כי סטטינים קשורים לעלייה בתוקפנות בקרב נשים. מחקר מדצמבר 2014 שנערך בקנדה וארה"ב הראה כי סטטינים מעלים ב-7% עד 27% את הסיכון לקטרקט. וכמו כן נקשרו סטטינים לתופעת לוואי של כאבי שרירים שעל אף שהיא נחשבת לנדירה, מדווחים עליה 10% עד 25% מאלו הנוטלים את התרופות.
השימוש בתרופות להורדת כולסטרול מקבוצת הסטטינים גדל משמעותית בעשור האחרון, וכיום מטופלים בהן על פי הערכות כ-725 אלף ישראלים. לפי נתוני דו"ח מדדי האיכות העדכני של המכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות, בין נוטלי הסטטינים 82.9% מכלל 83,746 חולי לב בישראל שעברו ניתוחי מעקפים, נכון לשנת 2013. לפי נתונים שנאספו בקופת חולים מכבי, צריכת הסטטינים בישראל זינקה ב-249% בין 2003 ל-2010.
Journal of Alzheimer's Disease (JAD), DOI: 10.3233/JAD-142571
צליל11
זהירות סטטינים!! לא מתאימים לכל אחד ואף יכולים להזיק
BMartin
מכרה זהב
denur1
אני מביא ציטוט מהמחקר שהבאתה " עם זאת, לחולי סוכרת לא מומלץ בשלב זה להתחיל ליטול סטטינים, " .
מינרבה1
אםמועיל יצרנים ...תרופה מזיקה בתכלית